Drágábban mérik idén a fagylaltot a cukrászdák – derül ki a Pénzcentrum cikkéből. A cukrász szakmában dolgozó szakértők szerint az infláció, az egyre dráguló alapanyag- és a növekedő energiaárak miatt idén átlagosan száz forinttal többet kell fizetnünk majd egy gombóc hűsítő desszertért.
Átlagosan már 450 is lehet egy gombóc, a minőségi fagylalt ára egyre magasabb
– mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Pénzcentrumnak.
Az ipartestület szakmai elnöke szerint az alapanyagárak naponta változnak, ráadásul a nagykereskedelmek sem kapnak kiszámítható módon árut, a szállítás pedig napiáras. A tejtermékek ára az elmúlt egy évben 50-100 százalékkal emelkedett, ráadásul készlethiány is van tejszínből és vajból is, ha pedig ez még nem lenne elég nehézség, az energiaárak is háromszorosára nőttek az elmúlt időszakban.
Erdélyi Balázs szerint a cukrászdák sem képeznek kivételt a vendéglátóipart sújtó munkaerőhiány alól, sokszor a vendégek kiszolgálása is nehézséget okoz a helyeknek.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: