Nem nagyon hiszem, hogy van, aki ne szeretné a máglyarakást. Persze fel lehet tenni a kérdést, hogy milyen is az igazi máglyarakás? Elvégre nincs egzakt receptje, nem olyan, mint egy Dobos-torta. Még a neve is változik, van aki öntött kenyérnek vagy francia kenyérnek hívja, és a klasszikusnak kikiáltott almás verzió mellett más gyümölccsel is készülhet. Arról nem beszélve, hogy a benne lévő pékárú sem konstans: kifli, kalács, de akár édeskésebb kenyér is kerülhet bele. A fűszerezés pedig abszolút fakultatív: a klasszikus cukor és vanília kombináció mellett tehetünk bele szerecsendiót, gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, de akár citrusfélék héját is.
A máglyarakás alapja a pékárú, a gyümölcs, az öntet, a lekvár, a fűszerek, az olajos magvak, és esetleg a mazsola. Nézzük, milyen kombinációkkal dolgozhatunk!
- Használhatunk kalácsot, kiflitvagy édeskés kenyeret, például puha baguette-et vagy zsúrkenyeret. Ha van egy nagy adag cukros briósunk maradékban, vissza ne fogjuk magunkat!
- Az alma a leggyakoribb gyümölcs, de ilyenkor ősszel a szilva is illik hozzá!
- A vaníliaszósz megszokott, de feldobhatjuk például mákkal is, különösen, ha szilvát választunk alma helyett.
Ezeket olvastad már?
- A dió megszokott, de mogyoróval, kesudióval, pisztáciával is pótolhatjuk.
- Leggyakrabban sárgabaracklekvárral készül,ősszel a szilva is illik hozzá, nyáron pedig frisseperlekvárral mennyei!
- Sokan nem szeretik a mazsolát, ők pótolják nyugodtan aszalt sárgabarackkal, szárított fügévelvagy asztalt szilvával.
- A fűszerekkel is nyugodtan variáljunk. Akinek a klasszikus kevés, variálhatja bármivel, ami illik a benne lévő gyümölcsökhöz. Vaníliarúd kikapart magja, fahéj, szegfűszeg, vagy akár csillagánizs - lényeg, hogy kreatívak legyünk!