Máglyarakás, a kedvencünk!

A Konyhafőnök mai adásában a séf egy különleges máglyarakást mutatott be. Ha kedvet kaptatok hozzá, készítsétek el ti is - hiszen annyi különböző fajtája van!

Nem nagyon hiszem, hogy van, aki ne szeretné a máglyarakást. Persze fel lehet tenni a kérdést, hogy milyen is az igazi máglyarakás? Elvégre nincs egzakt receptje, nem olyan, mint egy Dobos-torta. Még a neve is változik, van aki öntött kenyérnek vagy francia kenyérnek hívja, és a klasszikusnak kikiáltott almás verzió mellett más gyümölccsel is készülhet. Arról nem beszélve, hogy a benne lévő pékárú sem konstans: kifli, kalács, de akár édeskésebb kenyér is kerülhet bele. A fűszerezés pedig abszolút fakultatív: a klasszikus cukor és vanília kombináció mellett tehetünk bele szerecsendiót, gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, de akár citrusfélék héját is.

Klasszikus máglyarakás

A máglyarakás alapja a pékárú, a gyümölcs, az öntet, a lekvár, a fűszerek, az olajos magvak, és esetleg a mazsola. Nézzük, milyen kombinációkkal dolgozhatunk!

  • Használhatunk kalácsot, kiflitvagy édeskés kenyeret, például puha baguette-et vagy zsúrkenyeret. Ha van egy nagy adag cukros briósunk maradékban, vissza ne fogjuk magunkat!
  • Az alma a leggyakoribb gyümölcs, de ilyenkor ősszel a szilva is illik hozzá!
  • A vaníliaszósz megszokott, de feldobhatjuk például mákkal is, különösen, ha szilvát választunk alma helyett.

Ezeket olvastad már?

  • A dió megszokott, de mogyoróval, kesudióval, pisztáciával is pótolhatjuk.
  • Leggyakrabban sárgabaracklekvárral készül,ősszel a szilva is illik hozzá, nyáron pedig frisseperlekvárral mennyei!
  • Sokan nem szeretik a mazsolát, ők pótolják nyugodtan aszalt sárgabarackkal, szárított fügévelvagy asztalt szilvával.
  • A fűszerekkel is nyugodtan variáljunk. Akinek a klasszikus kevés, variálhatja bármivel, ami illik a benne lévő gyümölcsökhöz. Vaníliarúd kikapart magja, fahéj, szegfűszeg, vagy akár csillagánizs - lényeg, hogy kreatívak legyünk!

Tudj meg többet A Konyhafőnök 3. évadáról itt!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...