Madeleine: az elegáns, kagyló alakú aprósütemény anyák napjára

Itt a május, lassan beköszönt az igazi tavasz. Ez azt is jelenti, hogy a hónap első vasárnapján az anyákat ünnepeljük. Megtaláltuk a tökéletes meglepetést erre az ünnepre, egy elegáns aprósütemény formájában.

Érdekes módon az anyák napja egy olyan ünnep, amit teljesen összevissza tartanak a különböző országokban. Ami mégis összeköti és egységessé teszi ezt az alkalmat, az a tavaszi időpont, de sokkal inkább az üzenet, amit közvetít. Hiszen nem is lehetne méltóbb módja az ünneplésnek, mint egy teljes napot az édesanyáknak szentelni.

Madeleine: elegáns, kagyló alakú aprósütemény anyák napjára RECEPT ITT!

Egy igazán különleges alkalom

Az anyák napjának csak a 20. század elején adtak hivatalos ünnepnapot. Meglepő, hogy nem lett világszerte egy időpont az ünneplésre, szinte minden ország külön-külön határozott. Magyarországon az első alkalomra 1925-ben került sor, azóta pedig rendszeressé vált május első vasárnapján megemlékezni édesanyáinkról.

Egy ilyen különleges nap különleges ajándékot kíván, amivel meglephetjük szeretteinket. Ha nem akarunk a jól megszokott virágcsokor-csokoládé párosítással örömet okozni, készítsünk valamit saját magunk. Például egy tál elegáns aprósüteményt.

És egy igazán különleges sütemény

A madeleine nevű kis sütemények egy Madeleine nevű francia nő számára készültek (legalábbis a legenda szerint). Hogy ki volt ő, és mi vezetett ahhoz, hogy apró, kagyló alakú süteményekkel lepték meg, azt a mai napig nem tudjuk.

Ami megmaradt az egész történetből, az maga a sütemény. A könnyed, falatnyi édességek elkészítése fantasztikusan egyszerű, közben pedig olyan elegáns a megjelenésük, mintha cukrászdából hoztuk volna őket, kifejezetten édesanyánknak. Még szebb persze az az ajándék, amit a két kezünkkel csinálunk: nézzük, hogyan készül az anyák napi madeleine.

Az anyák napi madeleine RECEPTJE ITT!

Maga a tészta elkészítése szinte gyerekjáték

Pár lépésben össze tudjuk dobni. Attól lesz könnyű a madeleine belseje, hogy a tojás és a cukor habosítása közben levegőt verünk bele. A vajat olvasztott formában kell belecsorgatnunk, ezzel megtartjuk a habos állagát, nem terheljük le annyira a masszát.

Szintén fontos, hogy mielőtt a formákba kanalazzuk, hagyjuk pihenni a tésztát. Ettől jobban összeáll, kissé dermed benne a vaj, és könnyebben kezelhető lesz, amikor majd a kagyló alakú formákba tesszük.

Ha már a formáról van szó: porcukorral szórjuk meg a töltés előtt. A vékony réteg a sütőben enyhén karamellizálódik majd, még finomabb lesz tőle a kész madeleine. Figyeljünk arra, hogy ne töltsük túl a mélyedéseket, hiszen a tészta nőni fog a sütőben.

A kihűlt kagylóknak csodás ünnepi külsőt adhatunk, ha olvasztott csokoládéba mártjuk. A még friss mázra ezután apró, ehető dekorációt szórhatunk: cukorgyöngyöt, szárított gyümölcsöt. A csokit színezhetjük egy kevés ételfestékkel is.

Ha már megszilárdult a máz, elrendezhetjük egy gusztusos tálon, de akár szép dobozba is tehetjük, hogy igazán csodás, anyák napi ajándék kerekedjen belőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gyönyörű ehető ajándék és ünnepi sütemény:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...