A Haszon Agrár magazin szerint az éghajlatváltozás miatt megváltozhat a boltok polcainak kínálata az új növények meghonosodásának köszönhetően Magyarországon. Ilyen lehet például a báránysaláta is, mely sokak számára eddig ismeretlen lehetett.
A báránysalátát (Valerianella locusta – Magyarországon galambbegy vagy madársaláta néven is ismert) a térségünkben elsősorban gabonavetések gyomnövényeként tartják számon, azonban ez a helyzet hamar megváltozhat.
A saláták közül a madársaláta tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Különösen magas a C-vitamin-, a béta-karotin- és a magnéziumtartalma. Éterikusolaj-tartalma miatt enyhén „dióízű”, ideg- és gyomornyugtató hatású.
A madársaláta apró, gyomnövényre emlékeztető, 5-30 cm magas , igénytelen, hazánkban vadon is megtalálható, a fagyokat jól tűrő növény (-15 Celsius fokig fagytűrő), ezért a kertészkedők bátran próbálkozhatnak házikerti termesztésével.
Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, óvatosan távolítsuk el a kis gyökereket és a sárga leveleket, vigyázva, nehogy szétessenek az apró levélkötegek. Tipp: könnyebb átmosni, ha tésztaszűrőbe tesszük, és így merítjük a víz alá. Más salátákkal keverve frissen fogyasszuk, de mártások ízesítéséhez is használhatjuk.
További érdekességek: