Sokak számára ismeretlen zöldség lehet a magyarok új kedvence

Az éghajlatváltozás miatt könnyedén előfordulhat, hogy egy újfajta zöldséggel találkozhatunk majd a boltok polcain.

A Haszon Agrár magazin szerint az éghajlatváltozás miatt megváltozhat a boltok polcainak kínálata az új növények meghonosodásának köszönhetően Magyarországon. Ilyen lehet például a báránysaláta is, mely sokak számára eddig ismeretlen lehetett.

Egy sokak számára ismeretlen zöldség lehet a magyarok új kedvence

A báránysalátát (Valerianella locusta – Magyarországon galambbegy vagy madársaláta néven is ismert) a térségünkben elsősorban gabonavetések gyomnövényeként tartják számon, azonban ez a helyzet hamar megváltozhat.

A saláták közül a madársaláta tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Különösen magas a C-vitamin-, a béta-karotin- és a magnéziumtartalma. Éterikusolaj-tartalma miatt enyhén „dióízű”, ideg- és gyomornyugtató hatású.

A madársaláta apró, gyomnövényre emlékeztető, 5-30 cm magas , igénytelen, hazánkban vadon is megtalálható, a fagyokat jól tűrő növény (-15 Celsius fokig fagytűrő), ezért a kertészkedők bátran próbálkozhatnak házikerti termesztésével.

Savanyított reteksaláta

Tulajdonképpen véletlenül született ez a recept, ugyanis ugyanezt a salátát savanyított uborkával szoktam készíteni. Csakhogy kinyitottam a hűtőt, és uborka helyett retek volt benne. ...

Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, óvatosan távolítsuk el a kis gyökereket és a sárga leveleket, vigyázva, nehogy szétessenek az apró levélkötegek. Tipp: könnyebb átmosni, ha tésztaszűrőbe tesszük, és így merítjük a víz alá. Más salátákkal keverve frissen fogyasszuk, de mártások ízesítéséhez is használhatjuk.

Forrásunk volt.


További érdekességek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...