Macskajaj ellen természetesen

Itt a szilveszter, az újév, ez sokaknál fokozott alkoholfogyasztással jár. Milyen gyógynövényekből spájzoljunk be otthonra a másnaposság tüneteinek enyhítésére?

A karácsony, a szilveszter a közös étkezések mellett a szokásostól eltérő mennyiségű alkohol fogyasztásával is társulhat. Nézzük meg, mit tehetünk másnap, milyen természetes gyógymódokkal segíthetünk a kellemetlen tünetek enyhítésében!

Az alkohol kiürülése a szervezetből a fogyasztott mennyiségtől függően 8-24 óra is lehet. A másnapi rossz közérzet oka az acetaldehid nevű vegyület, amely eredetileg harmincszor mérgezőbb, mint az alkohol. A nagyobb mennyiségű alkohol kiszárítja a szervezetet, ez váltja ki a tünetek egy részét, további néhányat a lebomlásakor keletkezett méreganyagok, a többit pedig a gyomornyálkahártya irritációja. Az alábbi gyógynövények segíthetnek nekünk a tünetek enyhítésében.

1. Citromfű és a mezei kakukkfű a kínzó fejfájás ellen

Mindkét gyógynövény nagyon hatásos a másnaposság kellemetlen tünete, a fejfájás ellen. A citromfű az egész szervezetre és a háborgó gyomorra is nyugtatólag hat, a mezei kakukkfű pedig görcsoldó hatású, a citromfűvel keverve enyhíti a másnapi erős fejfájást.Készítsünk a két gyógynövényből 1:1 arányú teakeveréket, ebből egy evőkanálnyit forrázzunk le 2,5 dl lobogó forró vízzel, hagyjuk állni 15 percig majd szűrjük le és igyuk meg. Egy nap 1-3 csészével is fogyaszthatunk.

2. Angyalfű vagy angelikagyökér

Az angelikagyökér gyomorerősítő, nyugtató hatást gyakorol a tápcsatornára, segíti a máj működését, javítja a keringést. Teáját egy kávéskanál gyökérből készítsük, amelyet 2 dl vízzel 15 percig főzzünk. Ebből 1 csészével fogyasszunk el másnaposság esetén.

3. Sárga tárnics

A sárga tárnics gyökere évezredek óta fontos étvágygerjesztő, emésztést serkentő, gyomorerősítő, gyulladáscsökkentő és erősítő hatású gyógyfű. Teája kiváló májvédő. Roborálja a túlzott alkoholfogyasztás miatt megterhelt májat, rendbeszedi a háborgó gyomrot. Gyógynövény-szaküzletben hozzájuthatunk a tinktúrájához, napi 3-5 cseppet fogyasszunk belőle vízben oldva étkezés előtt.

Meggyes-gyömbéres zsúrtea

Kölköknek – mondanám, ha Smith-ék megengednék, hogy átvegyem ezt a titulust. Nekem nagyon bejön, lévén, hogy pontosan fejezi ki érzelmeinket: szertetettel, mégis sokszor megalkudva: ...

Náthaűző csipkebogyós almatea

A boltban kapható teafilterek és valódi tartalmuk külön regényt megérdemelne... Ennek dacára készítem el ezt a teát, és különböző változatait a téli időszakban. A hozzávalók ...

Immunerősítő energiaital

Jön a tavasz, kimerültek a szervezetünk vitaminkészletei, enyhébb az idő is, könnyebben terjednek a vírusok, egyszóval hamarabb leszünk betegebbek, ilyenkor mindenféle immunerősítő ...

4. Szédülésre és hányinger ellen gyömbér

A gyömbér segít a hányinger ellen és a háborgó gyomrot is megnyugtatja. Mérsékli a mozgással összefüggő egyensúlyzavarokat és a szédülést is. Készítsünk belőle is teát, egy ujjnyi gyömbért reszeljünk le majd forrázzuk le 2,5 dl lobogó forró vízzel, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le és igyuk meg. Napi 1-3 csészével is fogyaszthatunk.

Olvastad már?

Tartsunk mértéket az ünnepek alatt!

Ami még segíthet....

  • Egy nagy tányér erő- vagy zöldséglevessel pótolhatjuk azt a nátrium- és káliummennyiséget, melyet az alkohol fogyasztásakor veszített a szervezetünk.
  • Népi megfigyeléseken alapszik, hogy az uborkalé enyhíti a másnapos tüneteket, helyrehozhatja a háborgó gyomrot.
  • Igyunk lassan, alkoholmentes italokat is iktassunk be az alkoholos italok közé.
  • Fogyasszunk természetes facsart gyümölcslevet is, a friss gyümölcslé csökkenti a másnaposság súlyosságát.
  • A whisky, a brandy, konyakok, likőrök, tequila és más sötét színű égetett szeszek általában súlyosabb jelekkel adják tudtodra, hogy nem tartottál mértéket, mint a „fehér” szeszek (vodka, fehér rum, gin, pálinka, száraz fehér borok).
  • Rágcsáljunk ropit, sós mogyorót, chipset alkoholfogyasztás közben.
  • Ne keverjük a különféle szeszes italokat!
  • Az alkoholfogyasztás közben együnk, akár zsírosabb ételeket is, ezek zsírtartalma lassítja az alkohol felszívódását.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...