A karácsony, a szilveszter a közös étkezések mellett a szokásostól eltérő mennyiségű alkohol fogyasztásával is társulhat. Nézzük meg, mit tehetünk másnap, milyen természetes gyógymódokkal segíthetünk a kellemetlen tünetek enyhítésében!
Az alkohol kiürülése a szervezetből a fogyasztott mennyiségtől függően 8-24 óra is lehet. A másnapi rossz közérzet oka az acetaldehid nevű vegyület, amely eredetileg harmincszor mérgezőbb, mint az alkohol. A nagyobb mennyiségű alkohol kiszárítja a szervezetet, ez váltja ki a tünetek egy részét, további néhányat a lebomlásakor keletkezett méreganyagok, a többit pedig a gyomornyálkahártya irritációja. Az alábbi gyógynövények segíthetnek nekünk a tünetek enyhítésében.
1. Citromfű és a mezei kakukkfű a kínzó fejfájás ellen
Mindkét gyógynövény nagyon hatásos a másnaposság kellemetlen tünete, a fejfájás ellen. A citromfű az egész szervezetre és a háborgó gyomorra is nyugtatólag hat, a mezei kakukkfű pedig görcsoldó hatású, a citromfűvel keverve enyhíti a másnapi erős fejfájást.Készítsünk a két gyógynövényből 1:1 arányú teakeveréket, ebből egy evőkanálnyit forrázzunk le 2,5 dl lobogó forró vízzel, hagyjuk állni 15 percig majd szűrjük le és igyuk meg. Egy nap 1-3 csészével is fogyaszthatunk.
2. Angyalfű vagy angelikagyökér
Az angelikagyökér gyomorerősítő, nyugtató hatást gyakorol a tápcsatornára, segíti a máj működését, javítja a keringést. Teáját egy kávéskanál gyökérből készítsük, amelyet 2 dl vízzel 15 percig főzzünk. Ebből 1 csészével fogyasszunk el másnaposság esetén.
3. Sárga tárnics
A sárga tárnics gyökere évezredek óta fontos étvágygerjesztő, emésztést serkentő, gyomorerősítő, gyulladáscsökkentő és erősítő hatású gyógyfű. Teája kiváló májvédő. Roborálja a túlzott alkoholfogyasztás miatt megterhelt májat, rendbeszedi a háborgó gyomrot. Gyógynövény-szaküzletben hozzájuthatunk a tinktúrájához, napi 3-5 cseppet fogyasszunk belőle vízben oldva étkezés előtt.
4. Szédülésre és hányinger ellen gyömbér
A gyömbér segít a hányinger ellen és a háborgó gyomrot is megnyugtatja. Mérsékli a mozgással összefüggő egyensúlyzavarokat és a szédülést is. Készítsünk belőle is teát, egy ujjnyi gyömbért reszeljünk le majd forrázzuk le 2,5 dl lobogó forró vízzel, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le és igyuk meg. Napi 1-3 csészével is fogyaszthatunk.
Olvastad már?
Tartsunk mértéket az ünnepek alatt!
Ami még segíthet....
- Egy nagy tányér erő- vagy zöldséglevessel pótolhatjuk azt a nátrium- és káliummennyiséget, melyet az alkohol fogyasztásakor veszített a szervezetünk.
- Népi megfigyeléseken alapszik, hogy az uborkalé enyhíti a másnapos tüneteket, helyrehozhatja a háborgó gyomrot.
- Igyunk lassan, alkoholmentes italokat is iktassunk be az alkoholos italok közé.
- Fogyasszunk természetes facsart gyümölcslevet is, a friss gyümölcslé csökkenti a másnaposság súlyosságát.
- A whisky, a brandy, konyakok, likőrök, tequila és más sötét színű égetett szeszek általában súlyosabb jelekkel adják tudtodra, hogy nem tartottál mértéket, mint a „fehér” szeszek (vodka, fehér rum, gin, pálinka, száraz fehér borok).
- Rágcsáljunk ropit, sós mogyorót, chipset alkoholfogyasztás közben.
- Ne keverjük a különféle szeszes italokat!
- Az alkoholfogyasztás közben együnk, akár zsírosabb ételeket is, ezek zsírtartalma lassítja az alkohol felszívódását.