5 étterem, ahonnan a macerás karácsonyi ételeket is megrendelheted

Az ünnepek egyik szépsége a karácsonyt megelőző készülődés, hangolódás. Az időnk és energiánk viszont véges, így abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy egyes hosszabb sütés-főzést igénylő ünnepi fogásokat hol készítenek elvitelre is.

A két legnagyobb karácsonyi slágerért nem Mariah Carey felel, ha a magyar családok ünnepi asztalairól van szó. Az ünnepi halászlé és bejgli egy külön univerzum, ezért 10 megbízható minőségű bejglit kínáló cukrászdát már ajánlottunk is nektek az elmúlt napokban.

Lássuk azokat a helyeket, ahonnan hosszabb sütés-főzést igénylő ünnepi fogásokat rendelhetünk:

  • Libamájterrine – KicsiZsótól füstölve érkezik

A hazai BBQ szcéna jól ismert alakja, KicsiZso a karácsonyi lakomát sem hagyhatja a húsokat lassan átjáró és megpuhító füst nélkül. A libamájpástétomon kívül a mangalicakocsonyát, a töltött káposztához a császárszalonnát is BBQ sütéssel készíti, egy olyan masszív ízpluszt adva az ünnepi menühöz, amihez a BBQ-sok sokórányi füstölgése szükséges, és biztosan nem tudjuk megidézni a konyhánk falain belül. És milyen jól áll a BBQ a karácsonyi húsoknak és belsőségeknek!

KicsiZsó / forrás

Infó: rendeléseket december 18-a, vasárnap délutánig vesznek fel telefonon vagy személyesen.

  • 5-6 kilós szárnyas kihívás: egészben sült pulyka / ÉS Bisztró

Amilyen jól mutat az amerikai filmekben a sütőből gőzölögve kikerülő egészben sült pulyka, annyira komoly vállalás valóban beszerezni egy méretes madarat. Ebben a formában nem is igen kínálják a boltok, olyan hentest érdemes keresni, akinél speciális előrendelést lehet leadni egész pulykára. Meg lehet érteni, ha nincs türelmünk a többhetes procedúrára, pedig a gesztenyetöltelékes, burgonyapürével és édesburgonyával, gravy szósszal, tőzegáfonyaszósszal kínált hús valóban ünnepi fogás.

Infó: 8-10 főre kínál pulykalakomát a budapesti ÉS Bisztró egészen egy egész hónapon át, karácsonyig.

  • Töltött káposzta, ha egy húsimádó séf készíti: Bíró Lajos kemencés káposztája

Ami szent, az szent. Nemigen találunk olyan éttermet, ahol ne kínálnának töltött káposztát karácsonykor. Éppen a húsnagymester Bíró Lajos maradna ki a buliból? Immár hagyományosan egy békési, kemencében sütött verzióval tűnik ki a konzumkáposzták tömegéből az egyik leghíresebb magyar séf, akihez önmagában is élmény kilátogatni a piacra, amikor éppen ő áll az üst mögött.

Buja Disznó / forrás

Infó: rendeléseket december 19-ig vesznek fel. Buja Disznó(-k)-ból több van már Budapesten. Az ünnepi rendeléseket a Fény Utcai Piacon lehet majd átvenni.

  • Babkát a Babkából – karácsonyi vásár a Babka Deliben

Újlipótváros pezsgő vendéglátásának ütőere a Babka, ahol minden ünnepnek megadják a módját, de az idei advent idején már annyi színes rakétát lőttek fel, hogy bevilágítják a környéket. A Jászai Mari térhez közeli étteremben és a Victor Hugo 38. alatti Babka Deliben is zajlanak a programok. A teljesség igénye nélkül: fánkozás Szabadfi Szabolccsal, karácsonyi pite workshop Kerek Brigittával, irodalom Grecsó Krisztiánnal, gasztrofilmklubozás keddenként, és igazán komolyan vett panettonék Mester Miklóstól a PANO Budapest kovászos pékműhelyből. Mester Miklóstól beszerezhetünk kovászos panettonét (töltetlent is!), az "igazi" olaszért pedig Pietro Freddi felel: ő Olaszország legkiválóbb kézműves pékeinek egyike, munkáját pedig a panettonék Ferrarijának is nevezik. Ha pedig a kultikus jeruzsálemi csokis kalácsot nem mi kelesztenénk és fonnánk otthon, a Babkára most is számíthatunk.

Babka Deli / forrás

Infó: itt lehet végigböngészni és csatlakozni a Babka (étterem) és Babka Deli adventi programjaihoz.

  • Anyakovászos panettonéjukkal feltették Soltvadkertet a hazai gasztrotérképre / Király Pékség

Soltvadkerten nem a gyártósorról jön le a panettone, és ezt pontosan tudja is a közönség. Híre ment a Soltvadkerten készülő panettonéknak, ahol nem egy trendi, olaszos hangzású cukrászdában készülnek az igen kelendő karácsonyi kalácsok: a Király pék és társa bt. műhelyében készülnek a bajnok kézműves panettonék. Mester Róbertet Alessandro Slama nápolyi cukrászmester vezette be az anyakovásszal készülő olasz töltött kalácsok világába, ma pedig immár hivatkozási pontot jelent idehaza a műfajban.

Infó: december 19-ig lehet leadni a rendeléseket, de érdemes sietni, mert véges a kapacitás.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on! 


Még több cikk az ünnepi készülődéshez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek