Ma van a croissant világnapja - Tudj meg mindent a franciák finom reggelijéről!

Január 30-a a croissant hivatalos világnapja. A vajas süteménynek létrejötte évszázadokkal ezelőttre vezethető vissza, és igazából aligha van köze a franciákhoz. 

A croissant születésének története1683-ra vezethető vissza, ám eredetéről több pletyka is kering. Sokak szerint az első tekert vajas kiflit Bécsben készítették el a Kara Musztafa nagyvezír által indított török ostrom leverésének ünneplésekor. A törökök többször is sikertelenül próbálták meghódítani Bécset, mígnem egy alagút kiásásával próbálkoztak meg bejutni városfal mögé.

A pincékben éjszaka dolgozó pékek furcsa föld alatti zajokra lettek figyelmesek, amelyről rögtön értesítették a város védőit, így sikerült megakadályozni a törökök betörését Bécs városába. Az ünneplés alkalmából a pékek félhold alakra formázott kenyeret kezdtek el sütni az Oszmán Birodalom címerére utalva. Egyes feltételezések szerint ez a történet nem Bécshez, hanem Budához köthető, ám a történet nem igazán nyugszik valóságos alapokon.

Annyi bizonyos, hogy a Bécsben nagy népszerűségnek örvendő sütemény az osztrák születésű hírhedt francia királynő,Maria Antoinette által hódította meg a franciákat, ők nevezték el a sütemény croissant-nak, amely szó szerinti fordításban valóban félholdat jelent.

Legyen édes vagy sós, töltött vagy natúr, a franciák kedvelt reggeli péksüteményét ma már rengeteg változatban lehet kapni és elkészíteni, a vajas alapú tészta viszont elengedhetetlen kelléke egy finom croissantnak.

Ezeket olvastad már?

Türelem croissant-t terem

A croissant-készítés nem rövid folyamat, éppen ezért sokan nem is mernek belevágni. A család kedvence vajas csoda viszont bebizonyítja, érdemes az érte hozott erőfeszítésre.

Gréti

via: daysoftheyear.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek