Ma egy nagyon fontos kérdésemre találtam meg a választ!

Már régóta foglalkoztat a kérdés, ha kinyitok egy palack bort, azt hány napig tudom még fogyasztani. Végre megkaptam a választ erre a kérdésemre!

Olyan típus vagyok, hogy ha kibontok egy üveggel, az sosem fogy el aznap.Sokszor főzéshez is használok, meg az is előfordul, hogy egy-egy fárasztóbb nap után megkezdek egy palackkal, de igazából csak arra a három kortyra vágyom, amit kitöltök.

Kísérletező vagyok, az utóbbi időben főleg! Szeretek újdonságokat megkóstolni, de azért egy egész palackkal nem tudok meginni egymagam, főleg, ha másnap munka van.Mindig is érdekelt, hogy kibontás után hány napom van még.

Az egyik gasztrooldalon, amit követek, végre választ kaptam: a Bon Appetit újságírója és borszakértője megválaszolta a kérdésemet.

Marissa A. Ross szerint a legjobb módja, hogy frissen tartsd a bort, ha kinyitás után rögtön újradugózod, és berakod a hűtőbe. Ezzel is megakadályozod, hogy a bort oxigén, hő és fény érje.

A lényeg, hogy csökkentsd az erjedési folyamatot, aminek a legjobb módja, ha egyből visszadugózod a bort, vagyis légmentesen lezárod!

Ezt megteheted úgy, hogy visszanyomod a dugót a palackba, de vannak vákumozó eszközök is, amik még a palackban lévő levegőt is kiszívják.

Ha az első mozdulattal kidobtad volna a dugót, ne ess pánikba! Nem a legjobb megoldás, igaz, de egy frissentartó fólia és egy befőttes gumi is megteszi a dolgát.

A fehér- és a vörösbor körülbelül 2-5, a habzóbor pedig 1-3 napig áll el így.

Persze idővel laposodik a bor, de összességében még fogyasztható. Viszont nem érdemes sokáig húzni: az oxidáció jelei, ha az íze vagy az illata kicsit már ecetes, a színe pedig sötétebb. Ekkormár biztos nem jó, de elég nehéz megmondani, hogy mikor kezd el a bor veszíteni a karakterjegyeiből.

Egy próbát mindenesetre megér, ha jónak ítéled még a másnapos italt. Sokáig nem jó bort nyitva tartani, de megnyugtatok mindenkit, egy-két napig még simán fogyaszthatjuk kedvencünket!

...ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

viabonappetit.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek