Ma egy nagyon fontos kérdésemre találtam meg a választ!

Már régóta foglalkoztat a kérdés, ha kinyitok egy palack bort, azt hány napig tudom még fogyasztani. Végre megkaptam a választ erre a kérdésemre!

Olyan típus vagyok, hogy ha kibontok egy üveggel, az sosem fogy el aznap.Sokszor főzéshez is használok, meg az is előfordul, hogy egy-egy fárasztóbb nap után megkezdek egy palackkal, de igazából csak arra a három kortyra vágyom, amit kitöltök.

Kísérletező vagyok, az utóbbi időben főleg! Szeretek újdonságokat megkóstolni, de azért egy egész palackkal nem tudok meginni egymagam, főleg, ha másnap munka van.Mindig is érdekelt, hogy kibontás után hány napom van még.

Az egyik gasztrooldalon, amit követek, végre választ kaptam: a Bon Appetit újságírója és borszakértője megválaszolta a kérdésemet.

Marissa A. Ross szerint a legjobb módja, hogy frissen tartsd a bort, ha kinyitás után rögtön újradugózod, és berakod a hűtőbe. Ezzel is megakadályozod, hogy a bort oxigén, hő és fény érje.

A lényeg, hogy csökkentsd az erjedési folyamatot, aminek a legjobb módja, ha egyből visszadugózod a bort, vagyis légmentesen lezárod!

Ezt megteheted úgy, hogy visszanyomod a dugót a palackba, de vannak vákumozó eszközök is, amik még a palackban lévő levegőt is kiszívják.

Ha az első mozdulattal kidobtad volna a dugót, ne ess pánikba! Nem a legjobb megoldás, igaz, de egy frissentartó fólia és egy befőttes gumi is megteszi a dolgát.

A fehér- és a vörösbor körülbelül 2-5, a habzóbor pedig 1-3 napig áll el így.

Persze idővel laposodik a bor, de összességében még fogyasztható. Viszont nem érdemes sokáig húzni: az oxidáció jelei, ha az íze vagy az illata kicsit már ecetes, a színe pedig sötétebb. Ekkormár biztos nem jó, de elég nehéz megmondani, hogy mikor kezd el a bor veszíteni a karakterjegyeiből.

Egy próbát mindenesetre megér, ha jónak ítéled még a másnapos italt. Sokáig nem jó bort nyitva tartani, de megnyugtatok mindenkit, egy-két napig még simán fogyaszthatjuk kedvencünket!

...ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

viabonappetit.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...