Olyan típus vagyok, hogy ha kibontok egy üveggel, az sosem fogy el aznap.Sokszor főzéshez is használok, meg az is előfordul, hogy egy-egy fárasztóbb nap után megkezdek egy palackkal, de igazából csak arra a három kortyra vágyom, amit kitöltök.
Kísérletező vagyok, az utóbbi időben főleg! Szeretek újdonságokat megkóstolni, de azért egy egész palackkal nem tudok meginni egymagam, főleg, ha másnap munka van.Mindig is érdekelt, hogy kibontás után hány napom van még.
Az egyik gasztrooldalon, amit követek, végre választ kaptam: a Bon Appetit újságírója és borszakértője megválaszolta a kérdésemet.
Marissa A. Ross szerint a legjobb módja, hogy frissen tartsd a bort, ha kinyitás után rögtön újradugózod, és berakod a hűtőbe. Ezzel is megakadályozod, hogy a bort oxigén, hő és fény érje.
A lényeg, hogy csökkentsd az erjedési folyamatot, aminek a legjobb módja, ha egyből visszadugózod a bort, vagyis légmentesen lezárod!
Ezt megteheted úgy, hogy visszanyomod a dugót a palackba, de vannak vákumozó eszközök is, amik még a palackban lévő levegőt is kiszívják.
Ha az első mozdulattal kidobtad volna a dugót, ne ess pánikba! Nem a legjobb megoldás, igaz, de egy frissentartó fólia és egy befőttes gumi is megteszi a dolgát.
A fehér- és a vörösbor körülbelül 2-5, a habzóbor pedig 1-3 napig áll el így.
Persze idővel laposodik a bor, de összességében még fogyasztható. Viszont nem érdemes sokáig húzni: az oxidáció jelei, ha az íze vagy az illata kicsit már ecetes, a színe pedig sötétebb. Ekkormár biztos nem jó, de elég nehéz megmondani, hogy mikor kezd el a bor veszíteni a karakterjegyeiből.
Egy próbát mindenesetre megér, ha jónak ítéled még a másnapos italt. Sokáig nem jó bort nyitva tartani, de megnyugtatok mindenkit, egy-két napig még simán fogyaszthatjuk kedvencünket!
...ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Így válasszunk bort az ünnepi asztalra
Milyen bor kerül az asztalra a karácsonyi menü kísérőjeként? Kitaláltad már? Ha nem, akkor itt egy kis segítség, Kovács Zita borász felkészít, hogyan találd meg a igazit!
NosaltyEgy dolgot egyszerűen ki nem állhatok, amikor vendégek jönnek!
Jön a család vagy a barátok, dicsérik a főztöm, van jó bor, a hangulat is frankó. Mégis van egy dolog, amit egyszerűen utálok, amikor vendégek jönnek.
admin9 dolog, amit már te sem úgy csinálsz, mint a...
Nagymamáink praktikái, konyhai fortélyai szentek, de egy csomó dolgot már te sem úgy csinálsz, ahogy ő.
adminA legnagyobb rizsfőzési vitapontok – mi így főzzük, és Ti?
A rizsfőzés igen nagy mumus sok háztartásban – hiába az egyik legegyszerűbb köret, mégis rendesen el lehet szúrni, amíg nincs meg a tökéletesen bejáratott módszered. Vagy anyádé.
Brecz Judit