Február 22-e a Nemzeti Margarita Nap az ilyen alkalmakat olyannyira kedvelő Amerikai Egyesült Államokban. Soha jobb apropónk nem lesz elkészíteni a világ legkedveltebb tequila alapú koktélját!
Arriba Tequila!
A liliomfélék közé tartozó kék agávéból erjesztett pulquét az aztékok állítólag már 2300 éve is fogyasztották: a spanyol konkvisztádorok által behurcolt európai szeszkultúra révén ebből alakult ki a kétszer lepárolt tequila, amely nevét a Jalisco állambeli Santiago de Tequila városról kapta. Tequila állítólag nahuatl nyelven annyit tesz: áldozóhely. Világszerte sokan áldoznak is neki, sokszor, sokféleképpen. Csak bizonyos termőhelyekről származó és előállítási módú ital nevezhető tequilának. Két alapvető fajtája van: a „100% de agave”, azaz a puro, illetve a mixto. Általában ezzel találkozunk fehér-blanco vagy oro-arany változatban, utóbbiban karamell is van.
De ki az a Margarita?
A Margaritát az 1930-as, 1940-es években találták ki. A legnépszerűbb legenda szerint a háborús 1941 októberének egy álmos délutánján született Carlos Orozco kezétől, és névadója Margarita Henkel, a német követ lánya, aki elsőként kóstolta meg. Persze más történetek is léteznek.
Margarita
Végtelen számú verziója létezik, tölthető old fashioned pohártól kezdve koktélpoháron át egészen az úgynevezett margaritás pohárba. Ha nem „valamilyen” Margaritáról beszélünk (epres, kék, dinnyés, frozen, Kovács, Szabó stb.), akkor a klasszikust kapjuk. Ez pedig az International Bartenders Association szerint ez:
Hozzávalók
- 7 rész, pl. 35 ml tequila,
- 4 rész, pl. 20 ml cointreau/narancslikőr
- 3 rész, pl. 15 ml frissen facsart lime-juice
Elkészítés
Az összetevőket shakerben jéggel összerázzuk. Sóperemet készítünk a pohárnak: szélét lime-mal megnedvesítjük és egy tál sóba mártjuk, majd megfordítjuk. Óvatosan beleszűrjük a Margaritát, lime-karikával díszítjük.
Változatok Margaritára
Blue Margarita, azaz a cointreau-t blue curacaóval helyettesítjük.
Gyümölcsös Margarita: bármilyen gyümölcspürét vagy likőrt adagolhatunk Margaritánkhoz, ügyelve arra, hogy a karaktert azért a citromlével/lime-lével megtartsuk.
Névrokonai
- A Mester és Margarita, ami a világ egyik, ha nem a legjobb könyve.
- A Margherita pizza, azaz tulajdonképpen csak egy pizza van, és ez a Margherita.
- Isla Margarita, a Venezuela karibi partjai előtt található földi paradicsom.
Italszeretettel: Al