Luxuskalóriák - vajon esszük-e vagy isszuk őket?

Luxuskalóriák - az gondolhatjuk, hogy ezek biztosan valami nagyon finom dolgot jelentenek, de sajnos a valóság ettől elég messze van.

Luxuskalóriának vagy üres kalóriának azokat az ételeket vagy élelmiszereket nevezzük, amelyek az energiatartalmukon túl semmilyen pozitív beltartalmi értékkel nem rendelkeznek. Tehát nincs vagy nem igazán kiemelkedő az összetett szénhidrát- , a teljes értékű fehérje- , a telítetlen zsírsav- , a vitamin- , ásványi anyag- , rost- , vagy éppen antioxidáns-tartalmuk sem.

Honnan ismerhetjük fel ezeket az élelmiszereket?

Elsősorban magas (hozzáadott) cukor- , és/vagy magas zsírtartalmukról.

De hogy könnyebb legyen a tájékozódás az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás felé vezető úton, íme 3+1 klasszikus luxuskalória-példa, amiket jobb kerülni.

1. Cukros gabonapelyhek

Bár sokan azt gondolják, hogy a mézes müzlik és különféle ízesítésű gabonapelyhek a legegészségesebb termékek közé tartoznak, és ezért előszeretettel adjuk a gyerekeknek reggelire, a valóság azonban csalóka. Az esetek nagyobb százalékában ugyanis az összetevők között igen előkelő helyen található a cukor, míg a rosttartalom pedig elhanyagolható - kivéve, ha teljes kiőrlésű gabonapehelyről beszélünk. Ha mégis gabonapelyhet választunk a polcról, legyünk nagyon körültekintőek, informálódjunk a címkéről, vagy inkább vezessük be a zabkását a családi reggelikbe.

Nézd meg alábbi videónkat csodás zabkása-variációkról!:

3+1 szuper zabkásaötlet - videón!

2. Gyümölcsitalok, gyümölcslevek

Sajnos attól, mert egy ital tartalmaz valamennyi gyümölcsöt, még nem fogja felvenni a verseny a friss gyümölccsel vagy az általunk préselt levekkel. Ha a cukron kívül némi vitamint is juttatnánk a szervezetünkbe, együnk egy tál vegyes gyümölcssalátát, szomjunkat pedig kalóriamentes folyadékkal, vízzel vagy teával oltsuk.

3. Édes és sós sütemények

A péksüteményeknek tudunk a legnehezebben ellenállni, különösen, amikor úton a munkába vagy onnan hazafelé elsétálunk egy aluljáróban az illatozó látványpékségek előtt. Pedig a barackos párna, a mini pizzás csiga, a cukormázas színes fánk, a croissant helyett számos lehetőségünk van, amivel segítenénk egészségünk megőrzését. Ezek közé a jobb választások közé tartozhat például egy kisebb szendvics teljes kiőrlésű- vagy svéd lapos kenyérből, egy-két darab szezonális gyümölcs némi zabkeksszel, egy izgalmas fűszerezésű túrós-joghurtos mártogatós sok zöldséggel.

Egészséges uzsonnaötletekhez nézd meg videónkat!:

5+1 egészséges tízórai- és uzsonnatipp 200 kalóriából - VIDEÓ

3+1. Café latte, lehetőleg valamilyen spéci ízesítésű sziruppal

Az elmúlt 3-5 évben gombamód szaporodtak a finomabbnál finomabb, minőséginél minőségibb kávéval szolgáló kávézóláncok az országban. Ezzel még nincs is gond, az már viszont nem olyan rózsás, ha naponta, vagy akár naponta többször is, szinte szomjoltásra térünk be hozzájuk, valami aktuális szezonális finomságot rendelve. Ha ásványvíz helyett isszuk a tejeskávénkat, főleg ha mindezt valamilyen plusz sziruppal tesszük, a cukorbevitelünket olyan mértékben tudjuk feleslegesen növelni, ami súlyos kilókat eredményezhet akár pár héten belül.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy teljes mértékig iktassunk ki mindent az életünkből, ami nem tűnik eléggé egészségesnek, de ne fogyasszuk őket mindennapi rendszerességgel, havonta 1-2-szer beleférhetnek az étrendünkbe. Ha túlsúlyosak vagyunk vagy szénhidrát-anyagcserezavarral, magas koleszterinszinttel élünk, akkor azonban érdemes gyakorlatilag örökre búcsút mondanunk a luxukalóriáknak.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...