Az LA Times karácsonyra ajánlotta olvasóinak az isler elkészítését, méghozzá a neves újság saját sütiversenyének egyik döntőse, a Redondo Beach-ben élő, feltehetőleg magyar felmenőkkel rendelkező Monika Csaszni receptjéből.
A közhiedelem szerint először I. Ferenc József tiszteletére készítették az akkori Osztrák–Magyar Monarchia területén fekvő Bad Ischl fürdővárosban a ma is működő Zauner Cukrászdában (Zauner Konditorei) 1849-ben. A süteményt valóban itt találták fel, de több mint 100 évvel később: egy Richard Kurth nevű cukrász alkotta meg az 1950-es években.
Az amerikai hírportál cikke szerint nincs felemelőbb, mint az édes málnalekvárral megtöltött "szendvicssüti", amit egy kis rummal, dióval és sok csokival kell megbolondítani - és amihez természetesen rögtön egy receptet is közöltek.
Csaszni beszámolója szerint pedig gyerekkorában nem telt el karácsony isler készítés nélkül, amit nagyanyja vidéki házában együtt sütött a család, míg apja a karácsonyfaállítással küszködött.
Ez is érdekelhet!
Egész Amerika a magyar lángosról lelkendezik!
(via LA Times)