Lisztmentes élet – mit ehetünk?

A laktózérzékenységet és a cukorbetegséget is szokás civilizációs betegségnek tekinteni a lisztérzékenységgel együtt. De mégis mit ehetünk, ha liszttel készült ételeket nem?

Mik a tünetek?

A lisztérzékenységre sajnos fokozottan igaz, hogy nagyon nehezen diagnosztizálható, mert tünetei nagyon hasonlóak az egyéb, ideiglenes emésztőszerv-rendszeri megbetegedésekhez. A fő tünetek – a hányás, hasmenés, puffadás, étvágytalanság – megegyeznek egy átlagos gyomorrontás, a stressz, vagy éppen a laktózérzékenység tüneteivel. Alapos – és sajnos meglehetősen kellemetlen – vizsgálatsorozaton kell átesnie annak, aki meg akar bizonyosodni arról, hogy a szervezetébe kerülő glutén okozza a panaszait.

Gluténmentes ételek itt >>

Lisztmentes piskótatekercs

Mikor rátaláltam erre a receptre, elég kétkedve fogadtam. Piskóta liszt nélkül? Nah, de egyik vasárnap nekiálltam, próba szerencse, miért is ne.. Bizton állítom.. egyszerűen ...

Humusz

Legegyszerűbben különféle hámozott, szeletelt, nyers zöldségekkel együtt kínálom. Szendvicsekben krémként, vagy pitában hússal és friss salátával, de akár tortilla chips-szel ...

Krumplis omlett - gluténmentes

Valami újat szerettem volna kipróbálni. Az alapreceptet egy újságban találtam. Finom lett, érdemes kipróbálni. A tölteléket lehet variálni, feta+spenót, főtt brokkoli+ ementáli sajt, ...

Mit is kell tudnunk pontosan erről a betegségről?

A lisztérzékenyek szervezetében a glutén fogyasztását követően sérül a vékonybél nyálkahártyája, erősen roncsolódik a bélflóra, így a bekerülő tápanyag nem tud felszívódni. Emiatt az elsődleges tünetek mellett kialakul a csontritkulás, az erős fogyás, és a kóros alultápláltság. A betegségnek a mai napig nem ismerjük a kiváltó okát, de azoknál, akiknek a családjában előfordult, nagyobb eséllyel alakul ki a lisztérzékenység.

Gréti a héten otthon készített jégkását >>

Tiltólistás élelmiszerek

Sajnos az étel intoleranciák közül ezt a típust lehet a legnehezebben kezelni – gyógymódja ez idáig nem ismert, a tünetmentesség pedig csak élethosszig tartó diétával őrizhető meg. A diétából négy élelmiszert – a zabot, a rozst, a búzát és az árpát örökre el kell hagyni. Bár a tiltólista előre rövidnek tűnhet, ezek az élelmiszerek nemcsak a pékáruk és lisztek 95% -nak alapjai, de megtalálhatóak egyes húsipari termékben, félkész élelmiszerben és feldolgozott tejtermékekben is.

Gluténmentes ételek itt >>

Bazsalikomálom limonádé

Hmm....komálom, de komálom!:) Nagyon kellemes illat és ízélményt ad ez friss bazsalikommal és mentával ízesített limonádé. Azt vettem észre, hogy ahányszor kortyolok, szippantok egyet ...

Mit együnk helyette?

A lisztérzékenyek a négy felsorolt alapanyag és belőlük őrölt lisztek helyett választhatják a kukorica,szója, köles, hajdina, rizs, és sárgaborsó- őrleményeket, illetve a kereskedelemben beszerezhető gluténmentes lisztkeverékeket. És bár egy átlagos, otthonon kívüli étkezést is rendkívül megnehezíthet, ha valaki csak a felsorolt alternatív szénhidrát-forrásokat fogyaszthatja, öröm az ürömben, hogy hála az egyre szélesedő kereskedelmi kínálatnak, a saját konyhánkban bármilyen klasszikus fogást elkészíthetünk gluténmentes változatban.

Gluténmentes ételek itt >>

Ha klasszikus kenyerekről olvasnál, kattints ide >>

Háztartástan rovatunk megtanít, hogyan használd az élesztőt >>

A rovat korábbi cikkei >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...