A lila „ruhás” rokon

Ha megütjük valahol a testünket, néhány nap múlva igencsak vinete, vagyis kékeslila lesz a bőrünk. Persze mi nem így mondjuk, de talán nem ismeretlen ez a szó nálunk sem.Nem is kell ahhoz Romániába elmenni, hogy találkozzunk a vinete (vagy vineta) kifejezéssel. Az erdélyi konyha is ezen a néven használja, és mi másról lenne szó, mint a padlizsánról (az arab badinjan szóból). A franciák is a színéből indultak ki, aubergine (sötétlila) a neve, így ismerik az angolok és a németek is. Hívják még törökparadicsomnak, tojásgyümölcsnek, tojáscsucsornak (merthogy a csucsorfélék családjába tartozik, a burgonyához, paradicsomhoz fűzik rokoni szálak).

Bruschetta kecskesajttal, padlizsánnal

Mindegyik elnevezése beszédes: törökparadicsom, mert hozzánk török közvetítéssel került. Tojásgyümölcsként ismerik például a Távol-Keleten, és ott is a színéről és formájáról kapta nevét. Nem tévedés, a színéről, mert a lilán kívül még létezik fehér, sárga, zöld, csíkos változata is, mint ahogy lehet tojás formájú, hosszú, uborka alakú, de kerek, paradicsomot „utánzó” is.Nálunk a lila változata ismert. Mindig olyan padlizsánt válasszunk, amelyik szép fényes, közepes méretű, a csészelevelei zöldek. A túlérett kezd ráncosodni, veszít fényéből, húsa puha és kesernyés, magjai barnásak és nagyok. Az egyetlen, amire, éppen rokonságából fakadóan, vigyázni kell: az éretlen termés mérgező vegyületet tartalmaz, a keserű ízű, zöld színű szolanint. Ugyanez a méreganyag van ugyanis a burgonyagumó zöldes színű részében és az éretlen paradicsomban is.

Padlizsánkrém 2.

A padlizsánkrémnek számos verziója létezik. Ez most egy görög típus, amit a férjemtől tanultam, de persze mindig én készítem. A fotó nem sikerült valami jól, de a krém nagyon ...

Padlizsános penne

A padlizsán csábítóan szép  színének köszönhetően gyakori vendég nálunk.  Bazsalikomos paradicsom szószban, penne  tésztával  egy kiváló főétel, hidegen pirítósra ...

Elkészítésének ezernyi módja létezik, még az egyszerű padlizsánkrém receptje is megosztja híveit, ki erre, ki arra a változatra esküszik. Rántva vagy roston, töltve vagy töltelékként, mindegy, csak minél többször szerepeljen étrendünkben. A fogyókúrás menüknek is fontos alapanyaga, alacsony energiatartalma miatt – természetesen, csak ha nem bő zsiradékban sütött változatát fogyasztjuk. Lehetőleg a héjával együtt készítsük el, mert éppen a lilás színét okozó antocianinoknak (vagy antocianidok) köszönhetően rákellenes hatású, vagyis semlegesíti a szabadgyököket (antioxidáns).Felsorolni is hosszú azokat a vegyületeket és ásványi anyagokat, melyeknek köszönhetően az egészséges táplálkozás hívei körében is közkedvelt. Néhányat megemlítve: vitaminok (A, B, C), kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas.Arról pedig majd legközelebb ejtünk szót, hogy a padlizsán vagy tojásgyümölcs gyümölcs-e vagy zöldség.

Padlizsános sült spagettitorta

Egy vega könyvben kutattam padlizsános receptek után, mert épp volt itthon két felhasználásra váró darab. Ezt választottam, pici módosítással elkészítettem a magam verzióját és ...

Mozzarellás sült padlizsán

A hétvégi nagy vendégesség után nem igazán volt kedvem sok időt eltölteni a konyhában. Ez az étel gyorsan elkészíthető és finom. Meleg előételnek, vagy akár főételnek (ahogy ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...