Levest mindenkinek!

A hideg, esős, télvégi időben jólesik valami forró, laktató, melegítő finomság. Pár hét múlva azonban itt a tavasz, amikor pánikszerűen kezdünk fogyózni. Megoldás? Levest mindenkinek!

Állítólag mi vagyunk az egyik leglevesesebb nép. Ha mélyen magunkba nézünk, nincs is nagy tévedés: konyhakultúránkhoz nem az előétel, nem a saláta, hanem a leves tartozik. Nincs is ezzel semmi baj, a leves meleg, tápláló, alacsony kalóriatartalmú és rendkívül jól variálható. Ideális választás télvégi depresszió, fogyókúra esetén vagy szimplán az élvezet kedvéért! Ráadásul még ilyenkor, februárban is készíthetünk belőle szezonális finomságokat!

Krémes téli levesek

Télen sem lehetetlen friss zöldséghez juttatni a szervezetünket! Egyszerűbb, olcsóbb és egészségesebb megoldás a fél világon átutaztatott, drága import salátalevelek, vízízű, kásás paradicsomok helyett téli zöldségekből levest főzni. A cékla, a sárga- és a fehérrépa, a csicsóka, a sütőtök vagy a zeller jól bírják a hideget, egész télen elérhetőek és nem is túl drágák. Attól függően, hogy mivel fűszerezzük, hús- vagy zöldség-alaplével hígítjuk, egészen különböző leveseket kaphatunk. Ha egy kis tejszínnel vagy sajttal dúsítjuk, kevésbé diétás, viszont tartalmasabb levest készíthetünk – ami nem mellékes szempont a nagy hidegben. Intenzív színük pedig jókedvre derít!

Háztartási reform a konyhában >>

Céklakrémleves 2.

Ez a borscs egyik változata, amit egy angol nyelvű "Leves-Bibliában" talált az asszony. Mi nagy adagokban készítjük (arányosan megtöbbszörözve a hozzávalókat), mert jól eláll ...

Hagyma a fazékban

A hagymának szintén szezonja van, és még levesként is száz módon felhasználható. Póré- és fokhagymából csak krémlevest készítünk, de a vörös- vagy sonkahagyma máris jobban variálható. A fűszerezés itt is széles palettát kínál, ugyanaz a levesalap egész más lesz, ha parmezánnal, camembert-rel vagy cheddar sajttal tálaljuk. A hagymafélékhez jól megy a fehérbor, az egyszerű vagy egzotikus borsok. És ne felejtsük el, hogy ennek a levestípusnak szinte kivétel nélkül jól áll, ha cipóba tálaljuk!

Így készül az erős-savanyú leves >>

Póréhagyma leves sonkás pitével

A rossz napok után végre újra napsütésre ébredtünk. A mai nap kertészkedéssel, házkörüli munkákkal telik, így egy gyorsan elkészíthető, könnyű, de mégis laktató ebéddel ...

Francia hagymaleves 2. - Smithéknél

Mivel éppen a 100. receptünknél tartunk, úgy gondoltuk, megosztjuk Veletek a "mi" hagymalevesünket. Tudjuk, több is van már fenn az oldalon, de ennek a változatnak van egy kis apropója. ...

Póréleves hússal és krémsajttal

Kaptam egy könyvet. Szakácskönyvet. Nézegettem, és azt gondoltam, hogy végig kelleni a recepteket próbálni. Ezzel a recepttel kezdtem. Talán még a szénhidrátmentes fogyózásomba is ...

Tortellinis hagymaleves

Már régóta szemeztem ezzel a recepttel. A Prima Konyha magazinban találtam. Nagyon finom, csak tényleg vigyázni kell, hogy a tészta ne sokat álljon a lében.

Ezerarcú káposzta

Mindegy, hogy savanyú vagy kelkáposzta, leves formában mindkettő jöhet. Savanyú káposztából igazi télies, savanykás leves készülhet – ha felturbózzuk egy kis kolbásszal és oldalassal, az újévi mosolygós perceket idéző korhelylevest kapjuk, ha egy kicsit kalóriaszegényebb verzióra vágyunk, akkor a húsárut megspórolva, pár kanál tejföllel is főzhetünk nagyon finom káposztalevest. Az egyik legnagyobb kedvencünk, a frankfurti leves pedig kelkáposztából készül – nem túl nehéz, mégis laktató, jó minőségű virslivel igazi téli lakoma!

Hajtsd finomra! Hajtogatós finomságok >>

Káposztaleves

Édes, icike-picike fejes káposztát lehetett kapni a zöldségesnél, bár arról fogalmam sem volt, hogy mi lesz belőle. Azt tudtam, hogy mindenképp haza kell vinnem egyet. Miután továbbra ...

Újévi korhelyleves

Teljesen mindegy, hogy van-e macskajaj az év első napján vagy nincs, az újév csak és kizárólag jól indulhat, ha a gyomorba kerülő első forró étel egy sűrű, savanykás korhelyleves. ...

Kelkáposzta leves - nem Frankfurti

Mióta lúgosítással próbálkozom, állandó fejtörést okoz a fözés. Rá kellett jönnöm, hogy nem csak finomat, hanem a szervezetre valóban jótékony hatású ételt nem sokat főztem ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...