A hideg, esős, télvégi időben jólesik valami forró, laktató, melegítő finomság. Pár hét múlva azonban itt a tavasz, amikor pánikszerűen kezdünk fogyózni. Megoldás? Levest mindenkinek!
zöldségkrémleves
Káposztát akartam enni. Káposztasalátát. De miután feldolgoztam a káposzta egyik felét, láttam, hogy a másik felére valamit ki kell találnom, különben karácsonyig káposztasalátát ...
Állítólag mi vagyunk az egyik leglevesesebb nép. Ha mélyen magunkba nézünk, nincs is nagy tévedés: konyhakultúránkhoz nem az előétel, nem a saláta, hanem a leves tartozik. Nincs is ezzel semmi baj, a leves meleg, tápláló, alacsony kalóriatartalmú és rendkívül jól variálható. Ideális választás télvégi depresszió, fogyókúra esetén vagy szimplán az élvezet kedvéért! Ráadásul még ilyenkor, februárban is készíthetünk belőle szezonális finomságokat!
Krémes téli levesek
Télen sem lehetetlen friss zöldséghez juttatni a szervezetünket! Egyszerűbb, olcsóbb és egészségesebb megoldás a fél világon átutaztatott, drága import salátalevelek, vízízű, kásás paradicsomok helyett téli zöldségekből levest főzni. A cékla, a sárga- és a fehérrépa, a csicsóka, a sütőtök vagy a zeller jól bírják a hideget, egész télen elérhetőek és nem is túl drágák. Attól függően, hogy mivel fűszerezzük, hús- vagy zöldség-alaplével hígítjuk, egészen különböző leveseket kaphatunk. Ha egy kis tejszínnel vagy sajttal dúsítjuk, kevésbé diétás, viszont tartalmasabb levest készíthetünk – ami nem mellékes szempont a nagy hidegben. Intenzív színük pedig jókedvre derít!
Háztartási reform a konyhában >>
sütőtökkrémleves
A sütőtök íze mindig az ősz végére, a közelgő ünnepekre emlékeztet. Íme egy isteni krémleves, a főszereplésével megbolondítva egy-két szokatlan összetevővel, ezek fogják igazán ...
zöldségkrémleves
Ez a borscs egyik változata, amit egy angol nyelvű "Leves-Bibliában" talált az asszony. Mi nagy adagokban készítjük (arányosan megtöbbszörözve a hozzávalókat), mert jól eláll ...
sárgarépakrém-leves
Nagyon sűrű, krémes, hideg napokon igazán átmelegít.
Olyanok is kipróbálhatják, akik egyébként nem szeretik a sárgarépát - ennek a levesnek ugyanis a végén alig van sárgarépa ...
zellerkrémleves
Hívhatnánk szemtelenül finom krémlevesnek is: elképesztően jó. Nincs az a mennyiség, ami elég lenne belőle.
Hagyma a fazékban
A hagymának szintén szezonja van, és még levesként is száz módon felhasználható. Póré- és fokhagymából csak krémlevest készítünk, de a vörös- vagy sonkahagyma máris jobban variálható. A fűszerezés itt is széles palettát kínál, ugyanaz a levesalap egész más lesz, ha parmezánnal, camembert-rel vagy cheddar sajttal tálaljuk. A hagymafélékhez jól megy a fehérbor, az egyszerű vagy egzotikus borsok. És ne felejtsük el, hogy ennek a levestípusnak szinte kivétel nélkül jól áll, ha cipóba tálaljuk!
Így készül az erős-savanyú leves >>
fokhagymakrémleves
Nagyon szerettem volna már fokhagymakrém levest enni, de nem akartam leveskockát használni hozzá, ezért egy csirkemellet tettem ízesítőnek bele. Így egy tartalmasabb, finom levest kaptam.
hagymaleves
A rossz napok után végre újra napsütésre ébredtünk. A mai nap kertészkedéssel, házkörüli munkákkal telik, így egy gyorsan elkészíthető, könnyű, de mégis laktató ebéddel ...
hagymaleves
Mivel éppen a 100. receptünknél tartunk, úgy gondoltuk, megosztjuk Veletek a "mi" hagymalevesünket. Tudjuk, több is van már fenn az oldalon, de ennek a változatnak van egy kis apropója. ...
hagymaleves
Kaptam egy könyvet. Szakácskönyvet. Nézegettem, és azt gondoltam, hogy végig kelleni a recepteket próbálni. Ezzel a recepttel kezdtem. Talán még a szénhidrátmentes fogyózásomba is ...
hagymaleves
Már régóta szemeztem ezzel a recepttel. A Prima Konyha magazinban találtam. Nagyon finom, csak tényleg vigyázni kell, hogy a tészta ne sokat álljon a lében.
Ezerarcú káposzta
Mindegy, hogy savanyú vagy kelkáposzta, leves formában mindkettő jöhet. Savanyú káposztából igazi télies, savanykás leves készülhet – ha felturbózzuk egy kis kolbásszal és oldalassal, az újévi mosolygós perceket idéző korhelylevest kapjuk, ha egy kicsit kalóriaszegényebb verzióra vágyunk, akkor a húsárut megspórolva, pár kanál tejföllel is főzhetünk nagyon finom káposztalevest. Az egyik legnagyobb kedvencünk, a frankfurti leves pedig kelkáposztából készül – nem túl nehéz, mégis laktató, jó minőségű virslivel igazi téli lakoma!
Hajtsd finomra! Hajtogatós finomságok >>
frankfurti leves
Egyik kedvenc levesünk. :)
káposztaleves
Édes, icike-picike fejes káposztát lehetett kapni a zöldségesnél, bár arról fogalmam sem volt, hogy mi lesz belőle. Azt tudtam, hogy mindenképp haza kell vinnem egyet.
Miután továbbra ...
káposztaleves
Teljesen mindegy, hogy van-e macskajaj az év első napján vagy nincs, az újév csak és kizárólag jól indulhat, ha a gyomorba kerülő első forró étel egy sűrű, savanykás korhelyleves. ...
káposztaleves
Mióta lúgosítással próbálkozom, állandó fejtörést okoz a fözés. Rá kellett jönnöm, hogy nem csak finomat, hanem a szervezetre valóban jótékony hatású ételt nem sokat főztem ...
káposztaleves
Egyik kedvenc téli leveseink egyike. Ez sem frankfurti leves, csak nagyon hasonlít hozzá: mi ezt szeretjük inkább, mert sokféle zöldség van benne és nagyon laktató.
Aki szereti, tehet ...
A rovat korábbi cikkeit itt találod >>