A (jó!) leveskocka nem ördögtől való...de ezt a pár szabályt tartsd be!

Egy ideális világban az ember egyáltalán nem használ olyan kényelmi termékeket, mint a leveskocka, hanem mindent a legelső összetevőig maga készít el. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a leveskockának igenis jogosultsága van.

Van, aki mindenbe tesz egy kis ételízesítőt, más pedig fél tőle, mint a tűztől, sőt egyenesen véteknek tartja a használatukat. Ítéletet senki főzési szokásai felett sem mondanánk, ám jó tudni, hogy az ételízesítő túlzott használata nem túl szerencsés, hiszen egyszercsak azt vesszük észre, hogy mindennek ugyanolyan íze van. A különböző ételízesítők és leveskockák adnak egyfajta kellemes mélységet az ízeknek, ám a nagyiparilag beállított ízek könnyen elnyomják az ételek eredeti ízeit és zamatait. Egy pörköltbe, húslevesbe, sok összetevős, zöldségekkel és fűszerekkel jól megpakolt egytálételbe felesleges használni ezeket, hisz az összetevők eredeti íze, a hagyományosan bennük használt fűszerek önmagukban is remek ízt adnak.

Vannak azonban esetek, amikor egy jól megválasztott ételízesítő sokat adhat a fogáshoz. Ha betartunk néhány alapszabályt, akkor csak nyerhetünk velük.

Minőségit, tartósító- és ízfokozómentest válasszunk!

Az első és legfontosabb, hogy ha már használunk leveskockát vagy ételízesítőt, akkor olyat válasszunk, ami nem tartalmaz hozzáadott ízfokozót és tartósítószereket. Manapság a nagy márkák között is megtaláljuk ezeket a változatokat. Nem muszáj, hogy bio legyen, de persze nem árt, azonban ne gondoljuk, hogy alapvetően azon múlik a termék minősége, hogy megkapja-e a bio minősítést. Sokkal fontosabb, hogy kerüljük a mesterséges ízfokozókat, amik nemcsak feleslegesek, hanem allergiás reakciókat is kiválthatnak egyeseknél.

Na jó, de mikor és mibe?

Ahogy már említettük, nincs arra konkrét szabály, hogy mikor szabad és nem szabad őket használni, inkább tekintsünk úgy a kérdésre, hogy miért szeretnénk valamihez hozzáadni az ételízesítőt. Ha egy nagy adag zöldségköretet készülünk párolni, egy kis són, borson és akár egy leheletnyi citromlén kívül nincs igazán szükségünk másra, fontosabb, hogy igazán ressek legyenek a zöldségek, amelyek így magukban is nagyszerűek.

Mindenbe mehet, amibe raknánk alaplevet

Ha azonban egy gyors főzeléket, krémlevest készülünk összedobni, esetleg tehetünk bele egy kevés ételízesítőt vagy egy leveskocka felét, de a sok helyen kapható, zselés formában lévő levesalapot is hozzáadhatjuk az ételhez, így gyakorlatilag megspóroljuk azt az időt, amit egy alaplé elkészítéséhez használnánk. Szóval helye lehet egy természetes aromákkal dolgozó ízesítőnek vagy alapnak minden olyan ételben, amit szívesen főznénk alaplé hozzáadásával. Hiszen ezek a kényelmi élelmiszerek gyakorlatilag alaplevek koncentrált formában, a zöldségekből készült kockák és ételízesítők pedig valamilyen zsiradékkal összekevert szárított zöldségek.

Téli minestrone Anna konyhájából

Sokszor találkoztam már ezzel a levessel korábban is, ettem a hazájában is, és természetesen az olasz konyha elkötelezett híveként magam is készítem néhanapján. A legjobban az itáliai ...

Készítsd házilag

Sokan készítenek házi vegetát vagy ételízesítőt, ezt kétféleképp lehet csinálni: vagy apróra reszeljük a zöldségeket és sóval tartósítjuk, vagy az apróra reszelt zöldségeket alaposan kiszárítjuk, aszaljuk, és utána zárjuk el légmentesen.

Házi ételízesítő

Hatalmasra nőtt fűszernövényeimhez kerestem egy klassz receptet, hogyan tudnám őket télire elrakni. A szárítás nem vállt be tavaly, a szedés után 2 hónappal, mint a széna..."se színe, ...

Jó szolgálatot tesznek ezek az alapok egy gyors hétköznapi vacsoránál is, amikor összedobnánk egy ázsiai ihletésű levest például, és a keleti fűszerek hozzáadása előtt ebben főzzük meg a zöldségeket. De például én a rizottót is már csak ilyen levesalapból készült alaplével főzöm, hiszen nincs a kéznél mindig igazi alaplé, viszont összehasonlíthatatlanul finomabb így készítve, mint ha csak sima vízzel önteném fel a rizst.

Sáfrányos rizottó

Nincs benne se plusz zöldség, se hús, de nem is kell, mert egy tál rizottó önmagában is annyira gazdag, hogy nem lesz hiányérzetünk. Bőven elég bele az a csipet sáfrány, amitől ...

Ezeket olvastad már?

Meglepő, hogy ezek az ételek is tejet tartalmaznak

Akik allergiásak vagy érzékenyek a tejre, valószínűleg tudják, hogy érdemes alaposan tanulmányozni az élelmiszerek csomagolásán található figyelmeztetéseket. Szerencsére a fogyasztóvédelmi törvények miatt bevezetett címkék segítségével ma már mindent megtudhatunk az összetevőkről.

Jenei Gréta

Legújabb receptek

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a saját készítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Nosalty

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!