Leveses vagy?

Ha igen, akkor azért, ha még nem, akkor pedig azért tarts most velünk. Alapozó, fortélyok, tippek a levesekről és a sűrítésükről minden mennyiségben. Elő a kanalakkal!

Csülkös bableves nálunk (Bableves 10.)

Ez a bableves nálunk és ismerőseink körében már-már legendaszámba megy. :) A dicséret Mr Smith édesanyját illeti, ő kísérletezte ki az idők folyamán, mi csak átvettük a receptet. ...

Ahogy hűvösödnek a napok, egyre jobban esik egy nagy tányérnyi illatosan gőzölgő leves, sokszor nem is vágyunk másra ebéd vagy vacsora gyanánt.

Sok minden alapja

Kezdjük a legegyszerűbbel, az alaplevekkel. Szerencsés, ha mindig lapul a mélyhűtönkben 2-3 doboznyi alaplé (fél literes kiszerelésekben). Így bármikor könnyedén készíthetünk rizottót, vagy egy finom krémlevest, de a főzelékek is klasszisokkal finomabbak alaplével. Ezen túl az alaplevek sok szósz és mártás alapjai is.

Otthoni felhasználásra leggyakrabban zöldség-és csirkealaplevet szokás készíteni. Halalapléből kevesebbre lesz szükségünk, míg a borjú- vagy marhaalaplé a hosszasabb és kicsit macerásabb procedúra miatt nem olyan gyakori vendég a jégen.

Ügyeljünk az alaplé készítésekor arra, hogy...

  • óvatosan fűszerezzük – a további felhasználás miatt –, és ne sózzuk;
  • lassú tűzön, gyöngyözve készítsük;
  • sűrű szövésű textilen szűrjük át a végén.

Hűtőszekrényben 2-3 napig áll el, a mélyhűtőben tartva 3-4 hónapig felhasználhatjuk.

További krémleves receptek itt >>

Zellerkrémleves 2.

Nagyobbik fiam kedvéért készült habarásmentesen, tejszín nélkül ez a leves. Ezentúl, csak így fogom főzni, mert sokkal könnyebb és finomabb.

Sűrítsünk! De hogyan?

A levesek készítésekor többféle sűrítési eljárás közül válogathatunk. Segítünk eligazodni:

  • Rántás: a leghagyományosabb sűrítési techinka, egy gond van vele, nehezebben emészthető a rántással készült leves;
  • Habarás: sokak kedvelt sűrítési módszere, amelyet kétféleképpen végezhetünk: a lisztet vagy egy kis levessel keverjük ki, vagy először tejfölben keverjük el, és utána engedjük fel a levessel;
  • Legírozás: tojássárgával és tejszínnel való sűrítés, ügyeljünk arra, hogy a tűzről lehúzva végezzük, és utána már nem szabad hevíteni, mert összeugrik; gyakori alkalmazását nem ajánljuk kalóriadús mivolta miatt;
  • Staubolás/ hintés: liszttel szórást jelent, például a csirkebecsináltakat szokás ily módon sűríteni;
  • Manierozás: egyenlő mennyiségű lisztet és vajat összegyúrunk, és ezzel sűrítjük az ételt.

Még több leves receptért kattints ide >>

Rántás helyett

Sokunk konyhájában az egészségesség fő szempont, ilyenkor a rántást is érdemes valami másra cserélni. Hogy mire? Már mutatjuk is a rántás helyettesítőket:

  • Főtt krumpli: a legegyszerűbb főtt és pürésített krumplival sűríteni a levest;
  • Étkezési keményítő: ezt először mindig keverjük ki egy kis folyadékkal, csak aztán adjuk a leveshez;
  • A leves maga: a leveseket saját magukkal is sűrűbbé tehetjük, vagyis kiveszünk egy részt a levesből, turmixoljuk, és ezt a pürét visszaöntjük a lábasba.

Különleges leves recepteket itt találsz >>

Íme, a világ legjobb levesei! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...