Leveses vagy?

Ha igen, akkor azért, ha még nem, akkor pedig azért tarts most velünk. Alapozó, fortélyok, tippek a levesekről és a sűrítésükről minden mennyiségben. Elő a kanalakkal!

Csülkös bableves nálunk (Bableves 10.)

Ez a bableves nálunk és ismerőseink körében már-már legendaszámba megy. :) A dicséret Mr Smith édesanyját illeti, ő kísérletezte ki az idők folyamán, mi csak átvettük a receptet. ...

Ahogy hűvösödnek a napok, egyre jobban esik egy nagy tányérnyi illatosan gőzölgő leves, sokszor nem is vágyunk másra ebéd vagy vacsora gyanánt.

Sok minden alapja

Kezdjük a legegyszerűbbel, az alaplevekkel. Szerencsés, ha mindig lapul a mélyhűtönkben 2-3 doboznyi alaplé (fél literes kiszerelésekben). Így bármikor könnyedén készíthetünk rizottót, vagy egy finom krémlevest, de a főzelékek is klasszisokkal finomabbak alaplével. Ezen túl az alaplevek sok szósz és mártás alapjai is.

Otthoni felhasználásra leggyakrabban zöldség-és csirkealaplevet szokás készíteni. Halalapléből kevesebbre lesz szükségünk, míg a borjú- vagy marhaalaplé a hosszasabb és kicsit macerásabb procedúra miatt nem olyan gyakori vendég a jégen.

Ügyeljünk az alaplé készítésekor arra, hogy...

  • óvatosan fűszerezzük – a további felhasználás miatt –, és ne sózzuk;
  • lassú tűzön, gyöngyözve készítsük;
  • sűrű szövésű textilen szűrjük át a végén.

Hűtőszekrényben 2-3 napig áll el, a mélyhűtőben tartva 3-4 hónapig felhasználhatjuk.

További krémleves receptek itt >>

Zellerkrémleves 2.

Nagyobbik fiam kedvéért készült habarásmentesen, tejszín nélkül ez a leves. Ezentúl, csak így fogom főzni, mert sokkal könnyebb és finomabb.

Sűrítsünk! De hogyan?

A levesek készítésekor többféle sűrítési eljárás közül válogathatunk. Segítünk eligazodni:

  • Rántás: a leghagyományosabb sűrítési techinka, egy gond van vele, nehezebben emészthető a rántással készült leves;
  • Habarás: sokak kedvelt sűrítési módszere, amelyet kétféleképpen végezhetünk: a lisztet vagy egy kis levessel keverjük ki, vagy először tejfölben keverjük el, és utána engedjük fel a levessel;
  • Legírozás: tojássárgával és tejszínnel való sűrítés, ügyeljünk arra, hogy a tűzről lehúzva végezzük, és utána már nem szabad hevíteni, mert összeugrik; gyakori alkalmazását nem ajánljuk kalóriadús mivolta miatt;
  • Staubolás/ hintés: liszttel szórást jelent, például a csirkebecsináltakat szokás ily módon sűríteni;
  • Manierozás: egyenlő mennyiségű lisztet és vajat összegyúrunk, és ezzel sűrítjük az ételt.

Még több leves receptért kattints ide >>

Rántás helyett

Sokunk konyhájában az egészségesség fő szempont, ilyenkor a rántást is érdemes valami másra cserélni. Hogy mire? Már mutatjuk is a rántás helyettesítőket:

  • Főtt krumpli: a legegyszerűbb főtt és pürésített krumplival sűríteni a levest;
  • Étkezési keményítő: ezt először mindig keverjük ki egy kis folyadékkal, csak aztán adjuk a leveshez;
  • A leves maga: a leveseket saját magukkal is sűrűbbé tehetjük, vagyis kiveszünk egy részt a levesből, turmixoljuk, és ezt a pürét visszaöntjük a lábasba.

Különleges leves recepteket itt találsz >>

Íme, a világ legjobb levesei! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...