Biztos mindannyian jártunk már ebben a cipőben: a levesünk isteni lett, minden tökéletesen puhára főtt benne, a fűszerezés is szépen el lett találva…valami azonban mégis hibádzik. Hiányzik. De mi lehet az? Egy kis tartalom ugye, némi laktató faktor, nevesen: levesbetét. Ha pedig már levesbetétről van szó, a legjobb a házi – válogassunk az alábbi ötletek közül kedvünkre, és tegyük fel a levesünk (nemlétező) ’i’ betűjére a pontot.
Sajt- és/vagy sonkagaluska
Talán a legegyszerűbb levesbetét a galuska, amit recept nélkül, bármekkora adagban és szinte bármilyen ízesítéssel elkészíthetünk. Most essen a választásunk a reszelt sajtra, amit csak bele kell dolgoznunk a tojás és liszt keverékébe.
Alternatív opcióként pedig kóstoljuk meg a sonkagaluskát: a kedvenc húsárunkat aprítsuk fel kis kockákra, és azt tegyük a masszába. Akár sajtos-sonkás galuskák is születhetnek, miért is ne?
Gombás/húsos batyu
Amilyen egyszerű a galuska, annyival macerásabb a kis táskák megformázása. De ha éppen ráérünk és valami tényleg különlegessel szeretnénk kiegészíteni a levesünket, mindenképpen vágjunk bele.
Készítsünk tojásos tésztát (minden 100 gramm liszthez 1 darab tojás kerül), majd nyújtsuk ki egészen vékonyra, vágjuk négyzetekre, mindegyik darab közepére tegyünk egy kiskanál húsos (nyers) vagy gombás (előre megpárolt, ledarált) tölteléket. Nem kell szépre csinálni őket, elég, ha „összegyűrjük” a felső csücsköket, így lezárva és rusztikus kinézetet adva a batyuknak. Szórjuk őket a forró levesbe, ha már kész, és mérettől függően főzzük 3-5 percig.
Spenóttészta
Zöld színű, tojásmentes tésztát kapunk, ha a friss spenótot aprítógépbe tesszük némi liszttel. A masszából aztán bármilyen alakú és formájú levesbetétek születhetnek, a legegyszerűbb mégis az, ha „belecsipetkézzük” a tésztát a forrongó lébe.
Zöldséggnocchi
És ha már beszéltünk a zöldségek és a liszt tészta formában történő házasításáról, nem hagyhatjuk ki a gnocchikat sem. Persze a klasszikus krumplis verzión kívül készíthetünk különböző színű és ízű gombóckákat más zöldségekkel: a répától kezdve, a céklán át egészen a padlizsánig bármi jöhet.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több rendhagyó konyhai ötlet, aminek adj egy esélyt: