4 izgalmas házi tészta, amivel feldobhatod az unalmas leveseket

Néha megeshet, hogy legyen bármilyen finom a levesünk, valami mégis hiányzik belőle. A megoldás majdnem mindig a tészta: nézzünk pár izgalmas házi levesbetétet!

Biztos mindannyian jártunk már ebben a cipőben: a levesünk isteni lett, minden tökéletesen puhára főtt benne, a fűszerezés is szépen el lett találva…valami azonban mégis hibádzik. Hiányzik. De mi lehet az? Egy kis tartalom ugye, némi laktató faktor, nevesen: levesbetét. Ha pedig már levesbetétről van szó, a legjobb a házi – válogassunk az alábbi ötletek közül kedvünkre, és tegyük fel a levesünk (nemlétező) ’i’ betűjére a pontot.

4 izgalmas házi tészta, amivel feldobhatod az unalmas leveseket

Sajt- és/vagy sonkagaluska

Talán a legegyszerűbb levesbetét a galuska, amit recept nélkül, bármekkora adagban és szinte bármilyen ízesítéssel elkészíthetünk. Most essen a választásunk a reszelt sajtra, amit csak bele kell dolgoznunk a tojás és liszt keverékébe.

Alternatív opcióként pedig kóstoljuk meg a sonkagaluskát: a kedvenc húsárunkat aprítsuk fel kis kockákra, és azt tegyük a masszába. Akár sajtos-sonkás galuskák is születhetnek, miért is ne?

Gombás/húsos batyu

Amilyen egyszerű a galuska, annyival macerásabb a kis táskák megformázása. De ha éppen ráérünk és valami tényleg különlegessel szeretnénk kiegészíteni a levesünket, mindenképpen vágjunk bele.

Készítsünk tojásos tésztát (minden 100 gramm liszthez 1 darab tojás kerül), majd nyújtsuk ki egészen vékonyra, vágjuk négyzetekre, mindegyik darab közepére tegyünk egy kiskanál húsos (nyers) vagy gombás (előre megpárolt, ledarált) tölteléket. Nem kell szépre csinálni őket, elég, ha „összegyűrjük” a felső csücsköket, így lezárva és rusztikus kinézetet adva a batyuknak. Szórjuk őket a forró levesbe, ha már kész, és mérettől függően főzzük 3-5 percig.

Spenóttészta

Zöld színű, tojásmentes tésztát kapunk, ha a friss spenótot aprítógépbe tesszük némi liszttel. A masszából aztán bármilyen alakú és formájú levesbetétek születhetnek, a legegyszerűbb mégis az, ha „belecsipetkézzük” a tésztát a forrongó lébe.

Zöldséggnocchi

És ha már beszéltünk a zöldségek és a liszt tészta formában történő házasításáról, nem hagyhatjuk ki a gnocchikat sem. Persze a klasszikus krumplis verzión kívül készíthetünk különböző színű és ízű gombóckákat más zöldségekkel: a répától kezdve, a céklán át egészen a padlizsánig bármi jöhet.

Lengyel céklaleves gombás batyuval

Céklaleves, borscs, barszcz, rengeteg név, még annál is több elkészítési forma.  Ezt a húsmentes, lengyel verziót legtöbbször az ünnepekkor fogyasztják, mivel a régi hagyományok ...

Sajtgaluska, zöldséglevesbe illő

A hangsúly ezúttal a sajtgaluskán van. Bármely zöldséglevest tartalmasabbá tehetünk vele, ha az a vágyunk, hogy fehérjében dúsabb legyen, ha mondjuk nem kerül utána húsétel az ...

Céklás gnocchi

Ha szeretitek a céklát és a krumplis nudlit is, akkor bátran kombináljátok őket. Nemcsak gyönyörű színe lesz, és ízletes, hanem nagyon egészséges is. Dióval, kéksajttal és ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több rendhagyó konyhai ötlet, aminek adj egy esélyt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...