4 izgalmas házi tészta, amivel feldobhatod az unalmas leveseket

Néha megeshet, hogy legyen bármilyen finom a levesünk, valami mégis hiányzik belőle. A megoldás majdnem mindig a tészta: nézzünk pár izgalmas házi levesbetétet!

Biztos mindannyian jártunk már ebben a cipőben: a levesünk isteni lett, minden tökéletesen puhára főtt benne, a fűszerezés is szépen el lett találva…valami azonban mégis hibádzik. Hiányzik. De mi lehet az? Egy kis tartalom ugye, némi laktató faktor, nevesen: levesbetét. Ha pedig már levesbetétről van szó, a legjobb a házi – válogassunk az alábbi ötletek közül kedvünkre, és tegyük fel a levesünk (nemlétező) ’i’ betűjére a pontot.

4 izgalmas házi tészta, amivel feldobhatod az unalmas leveseket

Sajt- és/vagy sonkagaluska

Talán a legegyszerűbb levesbetét a galuska, amit recept nélkül, bármekkora adagban és szinte bármilyen ízesítéssel elkészíthetünk. Most essen a választásunk a reszelt sajtra, amit csak bele kell dolgoznunk a tojás és liszt keverékébe.

Alternatív opcióként pedig kóstoljuk meg a sonkagaluskát: a kedvenc húsárunkat aprítsuk fel kis kockákra, és azt tegyük a masszába. Akár sajtos-sonkás galuskák is születhetnek, miért is ne?

Gombás/húsos batyu

Amilyen egyszerű a galuska, annyival macerásabb a kis táskák megformázása. De ha éppen ráérünk és valami tényleg különlegessel szeretnénk kiegészíteni a levesünket, mindenképpen vágjunk bele.

Készítsünk tojásos tésztát (minden 100 gramm liszthez 1 darab tojás kerül), majd nyújtsuk ki egészen vékonyra, vágjuk négyzetekre, mindegyik darab közepére tegyünk egy kiskanál húsos (nyers) vagy gombás (előre megpárolt, ledarált) tölteléket. Nem kell szépre csinálni őket, elég, ha „összegyűrjük” a felső csücsköket, így lezárva és rusztikus kinézetet adva a batyuknak. Szórjuk őket a forró levesbe, ha már kész, és mérettől függően főzzük 3-5 percig.

Spenóttészta

Zöld színű, tojásmentes tésztát kapunk, ha a friss spenótot aprítógépbe tesszük némi liszttel. A masszából aztán bármilyen alakú és formájú levesbetétek születhetnek, a legegyszerűbb mégis az, ha „belecsipetkézzük” a tésztát a forrongó lébe.

Zöldséggnocchi

És ha már beszéltünk a zöldségek és a liszt tészta formában történő házasításáról, nem hagyhatjuk ki a gnocchikat sem. Persze a klasszikus krumplis verzión kívül készíthetünk különböző színű és ízű gombóckákat más zöldségekkel: a répától kezdve, a céklán át egészen a padlizsánig bármi jöhet.

Lengyel céklaleves gombás batyuval

Céklaleves, borscs, barszcz, rengeteg név, még annál is több elkészítési forma.  Ezt a húsmentes, lengyel verziót legtöbbször az ünnepekkor fogyasztják, mivel a régi hagyományok ...

Sajtgaluska, zöldséglevesbe illő

A hangsúly ezúttal a sajtgaluskán van. Bármely zöldséglevest tartalmasabbá tehetünk vele, ha az a vágyunk, hogy fehérjében dúsabb legyen, ha mondjuk nem kerül utána húsétel az ...

Céklás gnocchi

Ha szeretitek a céklát és a krumplis nudlit is, akkor bátran kombináljátok őket. Nemcsak gyönyörű színe lesz, és ízletes, hanem nagyon egészséges is. Dióval, kéksajttal és ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több rendhagyó konyhai ötlet, aminek adj egy esélyt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...