5 ízes leves/ragualap, amin elindítva bármilyen étel isteni lesz

Természetesen sokat számít, milyen alapanyagok kerülnek egy ragu vagy leves készítése során a fazékba, mégis a legtöbb ízt és zamatot egy gondosan elkészített alap tudja adni. Nézzünk most 5 ilyen kombinációt, ami mindig sikerre visz.

Ezen a ponton mindenkinek eszébe juthat a paprikás-zsíros-hagymás pörköltalap: igen, ez jó irány, persze nem azért gyűltünk itt most össze, hogy ezt a klasszikus és jól ismert kombinációt megtárgyaljuk. Nem, itt olyan levesalapokról lesz szó, amelyek talán kevésbé ismertek, a köztudaton kívül mozognak, esetleg soha senkinek nem jutnának eszébe – csupa olyan ízes alapanyag-kombinációról, ami nemcsak leveseknek, de raguknak is rengeteg zamatot képes adni… a felhasznált hozzávalóktól és a konkrét recepttől függetlenül.

5 ízes leves/ragualap, amin elindítva bármilyen étel isteni lesz

Hagyma-cukor-ecet-mustár

Ízvilágában klasszikus alap, amit felhasználhatunk megannyi főzelék, ragu és leves készítéséhez. Az inspirációt hozzá egy lencsefőzelék adta, így érdemes lehet bármilyen hüvelyessel kipróbálni, de ugyanígy megvetheti az ágyat kockára vágott csirkének és gyökérzöldségeknek is.

Ízlés szerint fűszerezhető, de érdemes inkább szimplán hagyni: némi paprika, kevés bors, esetleg kömény és babérlevél. Az ilyen alapon készített leveseknek jól áll a tejszínes és tejfölös kiegészítés/habarás.

A hagymát vágjuk félkarikákra, majd dinszteljük némi olajon, ha már üveges szórjuk le cukorral és karamellizáljuk. Oldjuk fel ecettel a leragadt részeket (az almaecet a legjobb), végül adjunk hozzá egy kanál mustárt és enyhén pirítsuk le.

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Klasszikus tárkonyos csirkeraguleves

A klasszikus tárkonyos csirkeraguleves titkát az eresztéke adja (így nevezik az erdélyi gasztronómiában a levesekhez, főzelékekhez sűrítés céljából adott alapanyagokat), mely ...

Fokhagyma-sűrített paradicsom-szardella-olajbogyólé

Mindent, ami mediterrán, mindent, ami paradicsomos, elindíthatunk ezen a kellemesen pikáns, határozottan umamis alapon. Mindegy, hogy minestrone, húsos/halas egytálétel vagy tészta, jól fog nekik állni egy efféle kezdés.

A fokhagymát aprítsuk vagy karikázzuk, majd enyhén pirítsuk le, kanalazzuk rá a sűrített paradicsomot, alaposan pirítsuk le, míg nem karamellizálódik. Ekkor adjunk hozzá némi összetört szardellát vagy szardellapasztát (tényleg ne sokat, mert akkor elnyom minden más ízt) és öntsük fel az olajbogyó levével. Fűszerezhetjük sóval, borssal, oreganóval és bazsalikommal.

Spagetti alla puttanesca

Spagetti örömlány módra. Vitatott, hogy honnan az elnevezés: egyesek szerint a szósz fűszerességére, csípősségére való utalás a tészta megnevezése, mások úgy tartják, hogy a ...

Hagyma-kaliforniai paprika-korianderszár-paradicsom

Ha valamilyen dél-amerikai vagy közel-keleti fogást készítünk, jól tesszük, ha ezzel az alappal indítunk. A paradicsom szezontól függően lehet benne friss vagy konzerves is (ez utóbbiból jobban járunk az egész, hámozott verzióval vagy a sűrítménnyel), a paprika pedig bármilyen színű, a lényeg, hogy húsosabb legyen és enyhén édeskés. Koriander helyett bevethetünk petrezselymet is, a szárat tegyük az alapba, a leveleket pedig használjuk a díszítésnél.

A hagymát kockázzuk, majd pároljuk üvegesre némi olajon, ekkor adjuk hozzá az apróra vágott paprikát és zöldfűszerszárat, azt is pároljuk át alaposan. Végül jöjjön az aprított friss vagy kézzel szétnyomott konzerves paradicsom. Az alapot frissítsük némi ecettel, citrom- vagy limelével, fűszerezzük koriander, (római) kömény, oregano, bors és só hozzáadásával. Csípősen is készíthető.

Fűszeres csirke-fajitas

 Ha szeretnétek valami finom, gyors és igazán laktató ételt készíteni ez a tökéletes választás. Szerintem az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető mexikói fogások ...

Krémes shakshuka padlizsánnal

A lecsó egzotikus, szexi keleti ikertestvére a shakshuka, amit jellemzően valamilyen krémes sajttal, belesütött tojással és rengeteg korianderrel tálalnak. Mi most egy ellenállhatatlanul ...

Fokhagyma-gyömbér-mogyoróvaj-ecet

Ázsiai vizekre evezünk ezzel a karakteres alappal: a fokhagymától és gyömbértől elképesztően aromás lesz minden leves és ragu, tészta, a mogyoróvaj krémes állagot biztosít, míg az ecet felfrissíti az egész fogást.

A fokhagymát, gyömbért aprítsuk vagy reszeljük le, majd némi olajon pirítsuk át. Következzen a mogyoróvaj, amit óvatosan szintén pirítsunk le (ne kapjon oda), majd oldjuk fel a leragadt részeket ecettel (a legjobb a rizsecet, de passzol hozzá a limelé is). Érdemes csípősen is megkóstolni, esetleg kiegészíteni kókusztejjel.

Vajas csirke

Ezt a receptet tulajdonképpen inkább magam miatt teszem fel, hogy ne kelljen mindig gondolkodni, hogyan is csináltam a múltkor! :)

Fokhagyma-gyömbér-miso-limelé

Egy erőteljesebb ízű ázsiai alapot kapunk, ha lecseréljük a mogyoróvajat némi misopasztára. Ez a fermentált, umamis aromájú alapanyag képes még a legunalmasabb fogásnak is zseniálisan komplex ízeket adni.

Hasonlóan készítsük, mint a mogyorós alapot, tetszőlegesen tegyük csípőssé. Itt nem annyira találó a kókusztej használata, maradjunk inkább az alaplénél, víznél.

Vega miso ramen

A miso paszta a japán konyha tradicionális alapanyaga, nem véletlenül, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható, pácokba, öntetekbe, szószokba, levesekbe és főételekhez egyaránt ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos konyhai tipp és trükk vár itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...