4 praktikus módszer a különféle levesek lefagyasztásához

A levesben az egyik legjobb dolog, hogy egy nagy fazékkal főzve több étkezésre is elegendő. Azonban, ha nem szeretnéd egy hétig ugyanazt enni, akkor érdemes a fagyasztóban helyet keresni. Nem mindegy viszont, hogy a különböző típusú leveseket hogyan fagyasztod le. Ebben nyújtunk most segítő kezet.

Egy tál fűszeres, gőzölgő leves mindenkinek jólesik, főleg, ha hidegebbre fordul az idő. A legjobb az egészben, hogy nem kell minden alkalommal a konyhába beállni, ha levesezéshez szottyan kedvünk, elég a fagyasztóból elővenni a korábban már bespájzolt adagot. Ahhoz, hogy olyan jóízű legyen a leves, mintha épp most vettük volna le a tűzhelyről, érdemes néhány módszerrel megismerkedni, amik abban is segítenek, melyik levestípust hogyan fagyasszunk le. Lássuk!

A különböző típusú leveseket másképp érdemes lefagyasztani

Csak ha kihűlt!

Az első és legfontosabb szabály, hogy csak kihűlt állapotában tehetjük el a maradék levest.

Mindenképp várjunk 2-3 órát, amíg szobahőmérsékleten ki nem hűl, majd ezután tegyük át a tárolódobozba, amiben le szeretnénk fagyasztani.

Hagyjunk egy kis teret az edény tetején, mert a leves folyadékként kitágul a mínusz fokokban. Érdemes kisebb adagokat lefagyasztani, így mindig csak egy-egy adag kerül ki a hidegből, mert ha egyszer fel lesz melegítve, utána már nem lehet visszafagyasztani.

Gyors kolbászos tarhonyaleves

Egyszerű, magyaros, mégis nagyot szól a tányéron: ez a kolbászos tarhonyaleves garantáltan eltelít majd, már rögtön az étkezés elején. Minderről a zöldségek és az aprószemű ...

Magyaros karfiolleves

A magyaros karfiolleves egy gyors, könnyű, maradékmentő (mivel a karfiol zsenge zöldjét is belefőzzük), emellett pénztárcabarát leves: egyszerűen elkészíthető, viszont komplex ízű ...

Krémlevesek

A legegyszerűbb dolgunk a pürésített levesek esetében van, hiszen egy brokkolikrém-, zellerkrém- vagy éppen paradicsomleves esetén nincsenek olyan összetevők, amik szétázhatnának a fagyasztás miatt.

Az extra feltéteket, mint például magvakat, sajtropogóst vagy éppen a paradicsomlevesnél a tésztát, ne tegyük bele a lefagyasztani kívánt adagba.

Ezeket készítsük el frissen, ha előkerül a fagyóból.

Darabos levesek

A darabosabb levesek körében már körültekintőbben kell eljárni, mert a fagyasztás megváltoztathatja a különböző összetevők állagát, és pépessé teheti őket, mikor felmelegítjük. Ez a babfélék, húsok és zöldségek esetében még nem jelent problémát.

Ha levesünk alapvetően tésztát is tartalmaz, és szeretnénk elrakni belőle ínségesebb időkre is a fagyasztóba, akkor főzzük ki külön a tésztát, és külön adjunk hozzá ahhoz, amit frissen fogyasztunk. Ugyanez igaz a friss fűszerekre is, amikkel feldobhatjuk a mélyhűtőből kivett levest.

Az utolsó kérdéses pont a tejtermékkel dúsított levesek köre, mint például a bablevesé. Ha teheted, kerüld a tejtermékek hozzáadását, legalábbis az extra feltétekét, mint a tejfölét, mert felengedés után nagyon darabossá válik a levesed.

Forrásunk volt.


Ezeket a tippeket is érdemes megfogadni!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...