Vannak azok, akik sosem rendelnének levest egy étteremben, mások pedig el sem tudják képzelni az étkezést egy könnyed vagy éppen tartalmas lé nélkül. A harmadik csoportba tartozók eleve egy céllal indulnak útnak: felkeresni a már kipróbált és imádott, vagy mások által annyiszor méltatott levest. Utána persze lecsúszhat más is, de a fő szám a melengető, gőzölgő, sosem változó receptúra alapján készített finomság lesz.
Kéhli Vendéglő, Budapest – Forró fazék velős csonttal
Óbuda legkedvesebb és legromantikusabb, Krúdy Gyula által olyannyira ismert részén áll a már több mint 120 éves vendéglő, a Kéhli. Békebeli hangulata és semmihez sem foghatóan hagyományos étlapja egyaránt hívogatja a rutinos lokálpatriótákat, hagyománytisztelő családokat és az örökségre kíváncsi, kalandokra nyitott vándorokat
A „forró fazék velőscsonttal” egy valóságos celeb, hiszen Krúdy és hőse, Szindbád kedvencét tisztelhetjük benne. Leves és főétel egyben, óriási adag, krémes-zselés velővel, élményszerűen.
Rév Csárda, Érsekcsanád – Halászos halászlé
Egy fogás, aminek fetisisztái és undok arckifejezéssel elforduló ellendrukkerei is vannak. Az érsekcsanádi Rév Csárda nem egy szokásos étterem, hanem egy jelenség, Tinusz Gábor szíve-lelke, hivatása és egy igazi ikont felvonultató halcsárdája. A halászlé megízleléséhez be kell jelentkezni, előre kell tudniuk, hogy hányan és mikor érkezünk, hogy frissen főzzék le a mesteri, forró pontyhalászlevet.
Elképesztő lelke van a helynek, ez a lé minden falatjából visszaköszön, mennyei házi tésztájukkal fokozva az ízélményt.
Stand25 Bisztró, Budapest – Gulyás
Valószínűleg ez a leghíresebb levesünk – nemzetközi hírnevét és elismeréseit pedig Szulló Szabinának és Széll Tamásnak köszönheti a Stand25 gulyása. Messzi földről járnak a Michelin-csillagos Standot is jegyző séfpáros gulyásáért, ami úgy tökéletes, ahogy van. A frissítő szárzellerrel és leheletnyi marokkói citrommal, mennyei csipetkével és kifogástalan színhússal.
Ha barátok, szeretteink érkeznek külföldről, és megkóstolnák az emblematikus gulyást, akkor a Stand25 Bisztróban a helyük!
Macok Bisztró, Eger – Vargányás vadmalacleves
Ha Egerbe visz az utunk, és a vár környékén is megfordulunk, egyértelműen a Macok Bisztró a legjobb, amit a gyomrunkkal (és persze pszichénkkel) tehetünk. A legszuperebb bisztrókonyhát viszik, modern köntösben, de abszolút érthetően – emiatt pedig folyamatos a telt ház és a visszajáró vendégek továbbajánlásai. Vargányás vadmalaclevesük egy igazán gazdag és laktató fogás, ami hatféle fűszernövénnyel, savat adó áfonyával és sok-sok hihetetlen aromatikájú vargányával készül.
Minden évszakban kapható náluk (különböző szezonális frissítésekkel), nekünk ez mégis egy igazi őszi ízbomba.
Gundel Cafe Patisserie Restaurant, Budapest – Palócleves bárányhúsból
Júliusban egy egész cikket szenteltünk a régi fényét megragyogtató Gundelnek, ami gyakorlatilag a magyar gasztronómia bölcsője és örök inspirációs forrása. Olyan fogások indultak útra tőlük, mint az Újházi tyúkhúsleves, a Gundel-palacsinta vagy a Mikszáth-leves, ismertebb nevén palócleves.
A frissítő bab és tejföl duóját billenti a mélyebb ízek felé az isteni, omlós bárányhús, amiből egy olyan harmónia keletkezik, amit bármikor fel tudunk idézni. Legendás leves, egy legendás intézményből.
Menza, Budapest – Fokhagymaleves sajtos-tejfölös lángossal
Ahogy a többi leves esetében is, bizonyára palotaforradalom törne ki, ha egyszer lekerülne az étlapról ez az emblematikus fogás. A Menza már lassan 20 éve bizonyítja, hogy a retró nem egyenlő a bóvlival, hogy az ebédmenüt lehet állandó szuper színvonalon kínálni és hogy, ha egyszer törzshellyé lesz, sosem kerül le a radarról.
A fokhagymaleves csészében érkezik, rajta pedig a csészealj méretével megegyező lángoska, gazdagon kence tejföllel, zsíros sajttal szórva. Mártogatva, harapva, egészen mindegy, csak jöjjön!
Stube, Pilisvörösvár – Stube húsleves sváb gombóccal
A pilisvörösvári Stube hangulatában keveredik az itthoni sváb falvakra jellemző barátságos légkör, és egy kicsit a hütte-feeling is megelevenedik, pláne az őszi-téli szezonban. Kemencéjük az étterem szíve, de forró leveseikről kár lenne lemaradni.
Ilyen például a ragyogó Stube húsleves, ami kedves kis fazékban érkezik, ress zöldségekkel és óriási, sváb gombócokkal. Sokan járnak vissza érte, ami teljesen érthető.
Iguana Bar&Grill, Budapest – Jalapenos krémsajt leves
A fővárosi Zoltán utcai Iguana 1997-ben nyitotta meg kapuit, és azóta nemcsak fajitasból és frozen Margaritából adtak el több tízezer darabot, de az extrán sűrű jalapeno paprikával mérgesített krémes sajtlevesből is. Ez az igazán zsíros, laktató krémleves nem viccel, hanem szépen előkészíti a gyomrot a később érkező húsos mexikói ételekre.
A nachos szuperül passzol hozzá, és aligha lehet abbahagyni a gőzölgő sajtkrém kanalazását.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Menza Étterem Facebook-oldal
Ismerj meg további fantasztikus helyeket is: