8 étterem, ahol a leglélekmelengetőbb őszi levesek várnak rád

A hűvös idő nem kímél, egykettőre felváltotta a hekkes álmokat a gőzölgő levesek iránti sóvárgás. Nyolc jobbnál jobb hazai vendéglős kedvencet mutatunk.

Vannak azok, akik sosem rendelnének levest egy étteremben, mások pedig el sem tudják képzelni az étkezést egy könnyed vagy éppen tartalmas lé nélkül. A harmadik csoportba tartozók eleve egy céllal indulnak útnak: felkeresni a már kipróbált és imádott, vagy mások által annyiszor méltatott levest. Utána persze lecsúszhat más is, de a fő szám a melengető, gőzölgő, sosem változó receptúra alapján készített finomság lesz.

Kéhli Vendéglő, Budapest – Forró fazék velős csonttal

Óbuda legkedvesebb és legromantikusabb, Krúdy Gyula által olyannyira ismert részén áll a már több mint 120 éves vendéglő, a Kéhli. Békebeli hangulata és semmihez sem foghatóan hagyományos étlapja egyaránt hívogatja a rutinos lokálpatriótákat, hagyománytisztelő családokat és az örökségre kíváncsi, kalandokra nyitott vándorokat

Forró fazék velős csonttal / Fotó: Kéhli vendéglő Facebook-oldal

A „forró fazék velőscsonttal” egy valóságos celeb, hiszen Krúdy és hőse, Szindbád kedvencét tisztelhetjük benne. Leves és főétel egyben, óriási adag, krémes-zselés velővel, élményszerűen.

Kéhli Vendéglő weboldal

Rév Csárda, Érsekcsanád – Halászos halászlé

Egy fogás, aminek fetisisztái és undok arckifejezéssel elforduló ellendrukkerei is vannak. Az érsekcsanádi Rév Csárda nem egy szokásos étterem, hanem egy jelenség, Tinusz Gábor szíve-lelke, hivatása és egy igazi ikont felvonultató halcsárdája. A halászlé megízleléséhez be kell jelentkezni, előre kell tudniuk, hogy hányan és mikor érkezünk, hogy frissen főzzék le a mesteri, forró pontyhalászlevet.

Elképesztő lelke van a helynek, ez a lé minden falatjából visszaköszön, mennyei házi tésztájukkal fokozva az ízélményt.

Halászos halászlé / Fotó: Halász Norbert Facebook-oldala

Rév Csárda weboldal

Stand25 Bisztró, Budapest – Gulyás

Valószínűleg ez a leghíresebb levesünk – nemzetközi hírnevét és elismeréseit pedig Szulló Szabinának és Széll Tamásnak köszönheti a Stand25 gulyása. Messzi földről járnak a Michelin-csillagos Standot is jegyző séfpáros gulyásáért, ami úgy tökéletes, ahogy van. A frissítő szárzellerrel és leheletnyi marokkói citrommal, mennyei csipetkével és kifogástalan színhússal.

Ha barátok, szeretteink érkeznek külföldről, és megkóstolnák az emblematikus gulyást, akkor a Stand25 Bisztróban a helyük!

Stand25 Bisztró weboldal

Macok Bisztró, Eger – Vargányás vadmalacleves

Ha Egerbe visz az utunk, és a vár környékén is megfordulunk, egyértelműen a Macok Bisztró a legjobb, amit a gyomrunkkal (és persze pszichénkkel) tehetünk. A legszuperebb bisztrókonyhát viszik, modern köntösben, de abszolút érthetően – emiatt pedig folyamatos a telt ház és a visszajáró vendégek továbbajánlásai. Vargányás vadmalaclevesük egy igazán gazdag és laktató fogás, ami hatféle fűszernövénnyel, savat adó áfonyával és sok-sok hihetetlen aromatikájú vargányával készül.

Minden évszakban kapható náluk (különböző szezonális frissítésekkel), nekünk ez mégis egy igazi őszi ízbomba.

Vargányás vadmalacleves / Fotó: Macok Bisztró Facebook-oldal

Macok Bisztró weboldal

Gundel Cafe Patisserie Restaurant, Budapest – Palócleves bárányhúsból

Júliusban egy egész cikket szenteltünk a régi fényét megragyogtató Gundelnek, ami gyakorlatilag a magyar gasztronómia bölcsője és örök inspirációs forrása. Olyan fogások indultak útra tőlük, mint az Újházi tyúkhúsleves, a Gundel-palacsinta vagy a Mikszáth-leves, ismertebb nevén palócleves.

A frissítő bab és tejföl duóját billenti a mélyebb ízek felé az isteni, omlós bárányhús, amiből egy olyan harmónia keletkezik, amit bármikor fel tudunk idézni. Legendás leves, egy legendás intézményből.

Palócleves bárányhúsból / Fotó: Gundel Étterem Facebook-oldal

Gundel Weboldal

Menza, Budapest – Fokhagymaleves sajtos-tejfölös lángossal

Ahogy a többi leves esetében is, bizonyára palotaforradalom törne ki, ha egyszer lekerülne az étlapról ez az emblematikus fogás. A Menza már lassan 20 éve bizonyítja, hogy a retró nem egyenlő a bóvlival, hogy az ebédmenüt lehet állandó szuper színvonalon kínálni és hogy, ha egyszer törzshellyé lesz, sosem kerül le a radarról.

A fokhagymaleves csészében érkezik, rajta pedig a csészealj méretével megegyező lángoska, gazdagon kence tejföllel, zsíros sajttal szórva. Mártogatva, harapva, egészen mindegy, csak jöjjön!

Fokhagymaleves sajtos-tejfölös lángossal / Fotó: Menza Étterem Facebook-oldal

Menza Weboldal

Stube, Pilisvörösvár – Stube húsleves sváb gombóccal

A pilisvörösvári Stube hangulatában keveredik az itthoni sváb falvakra jellemző barátságos légkör, és egy kicsit a hütte-feeling is megelevenedik, pláne az őszi-téli szezonban. Kemencéjük az étterem szíve, de forró leveseikről kár lenne lemaradni.

Ilyen például a ragyogó Stube húsleves, ami kedves kis fazékban érkezik, ress zöldségekkel és óriási, sváb gombócokkal. Sokan járnak vissza érte, ami teljesen érthető.

Stube húsleves sváb gombóccal / Fotó: Pákozdi Nóra

Stube weboldal

Iguana Bar&Grill, Budapest – Jalapenos krémsajt leves

A fővárosi Zoltán utcai Iguana 1997-ben nyitotta meg kapuit, és azóta nemcsak fajitasból és frozen Margaritából adtak el több tízezer darabot, de az extrán sűrű jalapeno paprikával mérgesített krémes sajtlevesből is. Ez az igazán zsíros, laktató krémleves nem viccel, hanem szépen előkészíti a gyomrot a később érkező húsos mexikói ételekre.

A nachos szuperül passzol hozzá, és aligha lehet abbahagyni a gőzölgő sajtkrém kanalazását.

Jalapenos krémsajt leves / Fotó: Iguana Facebook-oldal

Iguana Weboldal

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Menza Étterem Facebook-oldal


Ismerj meg további fantasztikus helyeket is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...