Célkeresztben a levendula: veszélyesnek minősítheti a gyógynövényt az EU

Veszélyes növénynek minősítheti az Európai Unió a levendulát. A gyulladáscsökkentőként és stresszoldóként is előszeretettel használt gyógynövény az allergének miatt kerülhet listára.

Veszélyes növénynek minősíthetik a levendulát az Európai Unióban - derül ki az Index.hu cikkéből. Az egyelőre még csak rendelettervezetként benyújtott szabályozás szerint minden levendulatartalmú termékre figyelmeztetést kellene kiírni a lehetséges allergének miatt.

Bár az allergének feltüntetése minden, emberi fogyasztásra szánt termék forgalmazásánál ajánlott vagy kötelező, a levendula esetében eddig nem volt kötelező az allergének jelölése. A tervezet hírére sok francia felkapta a fejét, lévén, az országban csaknem 1500 vállalkozás és több mint 30 ezer ember él levendulatermesztésből.

Sok francia termelő adott hangot véleményének a hírrel kapcsolatban. Többségüknek nem magával az allergiakockázat terméken való feltüntetésével van baja, hanem azzal, hogy nem szeretnék, ha a természetes anyagokból álló termékekre olyan címkék kerülnének, mint amilyeneket a vásárlók az ipari vegyi anyagok címkéin olvashatnak. Az Index cikkében leírtak szerint sok kistermelő nem engedheti meg magának a drága vizsgálatokat és az elemzési eljárást, az új szabályozás veszélybe sodorhatja ezen kisvállalkozások működését.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...