4 süteményrecept, amit leveles tésztával felgyorsíthatsz

Persze a leveles tésztából bármikor készíthetünk csigát, táskát vagy papucsot, sós és édes változatban egyaránt, de mi minden másra képes még? Használhatjuk például klasszikus édességek „felgyorsítására”?

A leveles tészta korunk házi cukrászatának egyik legnépszerűbb kényelmi terméke: szinte bármikor előkaphatjuk a hűtőből/fagyasztóból, és kedvünkre alkothatunk vele sós, édes, de tulajdonképpen akármilyen süteményeket. A kész vajas tészta legnagyobb előnye, hogy nem kell vele semmit csinálni, rögtön be is vethető a konyhában. Ami azt is jelenti, hogy egyes desszertek esetében akár a felére is csökkenthetjük a készülődés idejét, ha leveles tésztát használunk. De milyen esetekben működhet a csere? A cikkből kiderül!

4 süteményrecept, amit leveles tésztával felgyorsíthatsz

Pitetészta helyett

Ugyan a vajas pitetészta önmagában nem egy bonyolult dolog, mégis sokat kell várni rá, amíg hosszasan pihenget a hűtőben (pihentetés nélkül pedig ember legyen a talpán, aki kinyújtja). Ha erre nincs időnk vagy hozzá kedvünk, nyúljunk a levelesért.

Persze, kicsit más az állaga a két tésztának, de nem szülnek végzetesen eltérő eredményeket.

Csak arra figyeljünk oda, hogy ne válasszunk túl nedves tölteléket a piténkhez, mert egy ilyen képes eláztatni a még sületlen levelest, ami így nyers és nyúlós marad. Készíthetünk gyümölcsös (pl. almás), lekváros, túrós, mákos pitéket, vagy ha sósra fáj a fogunk spenótosat is.

Málnás-szamócás pite

Megmaradt egy fél csomag leveles tészta, mikor a Csirkés-burgonyás quiche-t készítettem. Nem volt kérdés, hogy valami édességet fogok sütni. Így esett a választás erre a szamócával ...

Spenótos-sajtos lepény

Itt a spenótszezon, már túl vagyunk a sokadik főzeléken, párolt spenóton, spenótos "miegymáson" és még mindig nem untuk meg. Frissen az igazi, így most újabb spenótos ételt ...

Krémes szeletekben

Süssünk meg három-négy lap levelest, majd kenjünk ezek közé krémet, esetleg vonjuk be csokoládé- vagy karamellmázzal, és már el is készült a pofonegyszerű krémes szeletünk. Megidézhetjük a franciát némi vaníliakrémmel, tejszínhabbal és karamellel, de más ízekben is utazhatunk.

Fontos, hogy elég sűrű, kenhető krémeket használjunk, valamint ne töltsük túl a rétegeket, mert az szétcsúszáshoz vezethet. Ha aggódunk, állítsuk össze a rétegeket egy tepsiben, és abban szeleteljük fel a desszertet. De őszintén, jobban járunk, ha egy tálcán pakolunk egymásra mindent: így szebb látványt nyújt majd a sütemény.

Gofriként

Elfelejthetjük a gofritészta kikeverését, ha fogunk egy darab nyers leveles tésztát, és azt aranybarnára sütjük a forró gofrisütő lapjai között. Minimálisan kivajazhatjuk a gépet, de mivel a tésztában van elég zsiradék, nem kell túlságosan aggódnunk a leragadástól.

Kínáljuk a leveles „gofrit” a megszokott módon: mogyorókrémmel vagy lekvárral, tejszínhabbal, gyümölcsökkel.

Lepényalapként

Persze a legegyszerűbb és mégis legváltozatosabb módszer, ha lepényt készítünk a tésztából. Lehet édes vagy sós is, tulajdonképpen bármit rákenhetünk/szórhatunk, amit otthon találunk. Érdemes azért nem borzasztóan túlpakolni, különben a tészta alja nyers marad.

Kerüljön rá mogyorókrém, túró, lekvár, gyümölcsök és magvak, a sós oldalon pedig pesto, paradicsomszósz, tejföl, joghurt, sajt, felvágottak és tojás.

Almás és camembert-es tart

Aki imádja a sajttálat, ez a pite lesz a kedvenc sós-édes fogása. A BBC GoodFoodon találtam ezt a receptet, amit egy kicsit a sajátomra fordítottam. Minden benne van, ami az őszhöz kell: ...

A legegyszerűbb almás pite

Ugye ismerős a pillanat, amikor ez embernek semmi kedve órákig sütögetni, de úgy kíván valami finom desszertet? Na, ezt pont erre találták ki. Három hozzávaló, egy csipet fűszer, és 15 ...

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több süteménysütési praktika neked:

Legújabb receptek

Medvehagymás-túrós gnocchi

Az olasz malfatti névre hallgató házi gnocchi/gombóc ihlette az alábbi receptet. Ebbe, a kicsit magyarosabb verzióba azonban tavaszi medvehagyma és tehéntúró kerül, ettől frissebb, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!