A leveles tészta korunk házi cukrászatának egyik legnépszerűbb kényelmi terméke: szinte bármikor előkaphatjuk a hűtőből/fagyasztóból, és kedvünkre alkothatunk vele sós, édes, de tulajdonképpen akármilyen süteményeket. A kész vajas tészta legnagyobb előnye, hogy nem kell vele semmit csinálni, rögtön be is vethető a konyhában. Ami azt is jelenti, hogy egyes desszertek esetében akár a felére is csökkenthetjük a készülődés idejét, ha leveles tésztát használunk. De milyen esetekben működhet a csere? A cikkből kiderül!
Pitetészta helyett
Ugyan a vajas pitetészta önmagában nem egy bonyolult dolog, mégis sokat kell várni rá, amíg hosszasan pihenget a hűtőben (pihentetés nélkül pedig ember legyen a talpán, aki kinyújtja). Ha erre nincs időnk vagy hozzá kedvünk, nyúljunk a levelesért.
Persze, kicsit más az állaga a két tésztának, de nem szülnek végzetesen eltérő eredményeket.
Csak arra figyeljünk oda, hogy ne válasszunk túl nedves tölteléket a piténkhez, mert egy ilyen képes eláztatni a még sületlen levelest, ami így nyers és nyúlós marad. Készíthetünk gyümölcsös (pl. almás), lekváros, túrós, mákos pitéket, vagy ha sósra fáj a fogunk spenótosat is.
Krémes szeletekben
Süssünk meg három-négy lap levelest, majd kenjünk ezek közé krémet, esetleg vonjuk be csokoládé- vagy karamellmázzal, és már el is készült a pofonegyszerű krémes szeletünk. Megidézhetjük a franciát némi vaníliakrémmel, tejszínhabbal és karamellel, de más ízekben is utazhatunk.
Fontos, hogy elég sűrű, kenhető krémeket használjunk, valamint ne töltsük túl a rétegeket, mert az szétcsúszáshoz vezethet. Ha aggódunk, állítsuk össze a rétegeket egy tepsiben, és abban szeleteljük fel a desszertet. De őszintén, jobban járunk, ha egy tálcán pakolunk egymásra mindent: így szebb látványt nyújt majd a sütemény.
Gofriként
Elfelejthetjük a gofritészta kikeverését, ha fogunk egy darab nyers leveles tésztát, és azt aranybarnára sütjük a forró gofrisütő lapjai között. Minimálisan kivajazhatjuk a gépet, de mivel a tésztában van elég zsiradék, nem kell túlságosan aggódnunk a leragadástól.
Kínáljuk a leveles „gofrit” a megszokott módon: mogyorókrémmel vagy lekvárral, tejszínhabbal, gyümölcsökkel.
Lepényalapként
Persze a legegyszerűbb és mégis legváltozatosabb módszer, ha lepényt készítünk a tésztából. Lehet édes vagy sós is, tulajdonképpen bármit rákenhetünk/szórhatunk, amit otthon találunk. Érdemes azért nem borzasztóan túlpakolni, különben a tészta alja nyers marad.
Kerüljön rá mogyorókrém, túró, lekvár, gyümölcsök és magvak, a sós oldalon pedig pesto, paradicsomszósz, tejföl, joghurt, sajt, felvágottak és tojás.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több süteménysütési praktika neked: