Leteszteltük a régi-új Piros Mogyoróst - erre azért nem számítottunk!

Megkóstoltuk a feltámasztott Piros Mogyoróst, hogy kiderüljön, nyomába ér-e a mostani termék a régi változatnak.

December közepén robbant a hír: újra gyártják a Piros Mogyoróst. Egy magyar cég (P.O.P. Kft.) vette meg a gyártási jogokat. A Piros Mogyoróst 2014-ig a Mondelez Hungária nemzetközi vállalat gyártotta.A csokik jelenleg egy vajdasági gyárban készülnek, amely egy családi vállalkozásé.

Szerkesztőségünk úgy döntött, leteszteli a nagy visszatérőt. A tesztelés mellett szólt az is, hogy több kollégánk visszasírja a régi, nagy kedvenc csokit, amiből nem spórolták ki a mogyorót. A Piros Mogyorós egy olyan védjeggyé, szimbólummá vált a 20. század végén, amit nehéz elfelejteni, így nagy fába vágja a fejszéjét az, aki újra piacra akarja dobni.

A Piros Mogyorós márkanév alatt több terméket is lehet kapni a boltokban. A 80 grammos tejcsokoládét egész mogyoróval mi 369 Ft-ért vásároltuk meg, a 40 grammos, mogyorókrémmel illetve egész mogyoróval töltött tej- és étcsokoládét 229 Ft-ért jutottunk hozzá. Étcsokoládés mogyorós csokit nem találtunk a boltok kínálatában, így az sajnos kimaradt a kóstolásból. A teszt előtt megvizsgáltuk, miből is készülnek a csokoládék:

A termékek összetevői:

  • Piros Mogyorós tejcsokoládé:cukor, kakaóvaj, 20% mogyoró, zsíros tejpor, kakaómassza, zsírszegény kakaópor, emulgeálószer: napraforgó lecitin, aroma. A tejcsokoládékban a kakaó szárazanyag legalább 36%.
  • Piros Mogyorós - Mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé egész mogyoróval:50 % tejcsokoládé (cukor, kakaóvaj, zsíros tejpor, kakaómassza, zsírszegény kakaópor, emulgeálószerek: napraforgó lecitin, aroma) 50% mogyorókrém, min 13% mogyoró, tejsavópor, zsírszegény kakaópor, mogyoró paszta (2,5%) szójaliszt, emulgeálószer: szójalecitin, aroma. A tejcsokoládékban a kakaó szárazanyag legalább 36%.
  • Piros Mogyorós - Mogyorókrémmel töltött étcsokoládé egész mogyoróval: 50 % étcsokoládé (cukor, kakaómassza, kakaóvaj), emulgeálószerek: napraforgó lecitin, E476, aroma, 50% mogyorókrém, min 13% mogyoró, tejsavópor, zsírszegény kakaópor, mogyoró paszta (2,5%) szójaliszt, emulgeálószer: szójalecitin, aroma. Azétcsokoládékban a kakaó szárazanyag legalább 52%.

Mi volt az elvárás?

Újraélni a gyerek-, fiatalkori csodát. Na jó, ez azért túl nagy elvárás lenne, nekünk az is elég lett volna, ha egy finom csokit ehetünk, amiben sok mogyoró van. Sajnos, nem így lett!

Nem számítottunk a gagyi csokis ízre

A csokik csomagolása tetszetős, abszolút a néhány évvel ezelőtt gyártott Piros Mogyorósra hajaz. Elsőként a táblás csokoládét kóstoltuk meg, aminek már az illata árulkodó volt. Olyan volt, mint a régi tejbevonós gagyi csokimikulások, egy kis rumos beütéssel. A bevonómasszaíz a kóstolásnál is visszaköszönt. A régi változatban sokkal finomabb volt a tejcsokoládé.

Mindenki felrótta a terméknek, hogy nincs benne annyi mogyoró, mint régen, ugyanakkor a csokival ellentétben a mogyoró nagyon finom.

A mogyorókrémmel töltött ét- és tejcsokis rudacskák is sorra kerültek. A tejcsokis változat nagyon édes, bevonómasszaízű volt, a mogyoró itt is kompenzálta ezt. Az étcsokis változatban viszont abszolút visszaköszönt a retró ízvilág. Nem volt annyira édes, enyhe étcsokis íze volt, de mégis finom, a mogyoróval tökéletes párost alkottak. Sokkal finomabb volt ez, mint a tejcsokiból készült termékek, így egy kicsit bánjuk, hogy a táblás változatból nem találtunk étcsokisat.

És ti, kóstoltátok már az új Piros Mogyorós termékeket? Mit gondoltok róluk?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...