Lerántották a leplet a munkahelyi étkezési szokásainkról

A hazai munkavállalók közel fele az íróasztal előtt ülve ebédel és rengeteg kávét iszik napközben.

Nem túl egészséges képet festett le a magyar munkavállalók étkezési szokásairól a Profession.huhárom évvel ezelőtti kutatása, ezért az álláskereső portál most újra felmérést készített. A 2017 szeptemberében elvégzett reprezentatív felmérés legérdekesebb megállapításai az alábbiak voltak:

  • A dolgozók többsége (62%) saját bevallása szerint rendszeresen étkezik.
  • A válaszadók 51 százaléka kétszer vagy többször étkezik a munkahelyén, 43 százalékuk csak egyszer, 7 százalék azonban egyszer sem!
  • 24 százalék munkavégzés közben fogyasztja el reggelijét, 37 százalékuk még otthon sort kerít erre.
  • A húszas éveikben járó munkavállalókra jellemzőbb, hogy kétszer vagy többször étkeznek a munkahelyen, míg az 50-59 évesek körében a legmagasabb (az átlag kétszerese) azok aránya, akik nem szoktak munkahelyen, illetve munkaidőben étkezni.

A többség hazai kosztot ebédel

A legnépszerűbb munkahelyi étkezés továbbra is az ebéd, a dolgozók 84%-a eszik délben a munkahelyén. A válaszadók majdnem kétharmada otthonról vitt ételt fogyaszt, de ma már csak minden ötödik ember eszik a számítógép előtt ülve. Az ebédszünet megtartása hatalmas javulás a három évvel ezelőtti helyzethez képest, mert akkor azt állapították meg, hogy az emberek 40% munka közben kap be néhány falatot. A korábbiakhoz képest némileg emelkedett (6-ról 10 százalékra nőtt), de még mindig igen alacsonyak azok aránya, akik vendéglátóhelyen ebédelnek vagy ételfutártól rendelnek (9%) – ezek a szokások továbbra is a magasabb végzettségűekre és a fővárosban élőkre jellemzőek inkább.

Kávénemzet vagyunk

A rendszeres kávéfogyasztók száma 73 százalékról 81-re ugrott, ugyanakkor a 4 vagy több csészével megivók aránya 14 százalékról 11 százalékra esett vissza. Ez a kicsiny javulás talán annak is köszönhető, hogy a 30 év alatti munkavállalók között a legnagyobb azok aránya, akik elutasítják a kávézást. Ezzel együtt a kávéivás továbbra is a munkahelyi rutin része, mivel a dolgozók 46 százaléka napi 2-3 csészével tartja éberen magát - derül ki a Profession.hu adataiból.Lassan válunk egészségtudatossá

A fenti adatokat érdekesen egészíti ki, hogy a válaszadók 63 százaléka saját bevallása szerint az átlagnál nagyobb hangsúlyt fektet az egészséges táplálkozásra, legalább ugyanennyien tanulmányozzák át az élelmiszerek címkéit, 69 százalék pedig nemcsak figyel az elfogyasztott mennyiségre, hanem többet is hajlandó fizetni az egészségesebb táplálékért.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...