Amikor elkezdtem tudatosan főzni tanulni, az alap magyar ételekkel kezdtem, tudjátok:
- csirkepörkölt,
- paprikás krumpli,
- meg a szokásos vasárnapi kaja: rántott hús&húsleves.
Ezek már tökre mennek!
Aztán, ahogy már nem csak a napi főzés, meg a „normális” kaja, hanem maga a gasztronómia is elkezdte izgatni a kíváncsiságom, egyre inkább figyeltem az újdonságokra, és rájöttem, hogy...
...hoppá, van élet a csirkén és a krumplin túl is!
A legelső, ha nevezhetjük „speckó” ételnek, egy csirkecurry volt citromos rizzsel. Elsőre biztosra mentem, és inkább csak egy új fűszerrel próbálkoztam. A curryt amúgy egy Jamie Oliver műsor ihlette, és főzés közben tényleg úgy éreztem, hogy most aztán igazán különlegeset alkotok. Később aztán jöttek ismeretlen alapanyagok, vagy épp egy tradicionális francia süteményt készítettem el.
Azóta hogy főzök, ritkán van otthon kétszer ugyanaz a kaja. Újra és újra találok egy kedvenc finomságot.
Nem szeretem ezt, nem eszem meg azt.
A legrosszabb viszonyom a gombával volt. Leszedtem a pizzáról, kihalásztam mindenhonnan, mondván, még csak megkóstolni se vagyok hajlandó. Egészen addig, amíg egy receptnek, amit nagyon nagy kedvem volt megfőzni, központi eleme nem volt.
Ahogy dolgoztam vele, és tulajdonképpen saját ízlésemre formáltam vele az ételt, rájöttem, hogy ez nem is olyan rossz dolog.
Válassz egy receptet, és próbáld ki vele! Nem erőlteti senki. Szóval, ha ezután sem ízlik, akkor sem kell kétségbeesni! Ez van, legalább megpróbáltad.
Érdemes az alapanyagokat másfajta formában is kipróbálnod...
Céklával egész életemben csak mint savanyúsággal találkoztam, esetleg néha salátában, egészen addig, amíg nem találtam meg Dacota céklás spagettijét. Itt sütöd, aztán pürésíted, és végül tésztával összeforgatod. Elég frankó kaja, céklát így még nem ettem! (Ha kipróbálod, majd ne ijedj meg, ha utána pirosat pisilsz!)
Konyha nem csak itthon van!
A világ számtalan helyén főznek, minden országnak sajátos konyhai szokásai, helyi alapanyagai, tradicionális ételei vannak. Gondoljunk csak arra a kínaira, ami kb. minden sarkon ott van. De hidd el, hogy a bolognai-n kívül van más fantasztikus olasz étel is. Nagyon népszerű az indiai, vietnámi, thai vagy a görög konyha is.
Ha kedvet kaptál főzni, itt van néhány különleges recept:
Persze-persze, de azokhoz különleges alapanyagok kellenek!
- gondolhatod most.
Valóban, ezek elkészítéséhez nem lesz elég leugranod a kisboltba, de a nagyobb áruházakban manapság már minden nemzetközi alapanyag könnyen beszerezhető. Egyre több ázsiai fűszeres nyílik, ahol szintén bő a kínálat kulináris alapanyagokból. Jöhet a következő kifogás?
Nincs nekem erre időm!
Étele válogatja, de mindenhol szeretnek gyorsan és finomakat készíteni.
Hogy kezdjek neki?
Kezdd kicsiben! Nem kell feltétlenül rögtön belecsapnod a külföldi konyhaművészet legnagyobb fogásaiba, kezdheted akár egy számodra új alapanyaggal, fűszerrel! A szokásos keddi pizza helyett rendelj inkább valami olyat, amit még sosem kóstoltál. A panír helyett tempurálhatsz, a rizs helyett ehetsz quinoat vagy kölest.
Próbáld ki, főzd meg otthon!
Egészen különleges gasztrokaland vár rád, ami minden konyhaszerelmes életét fel tudja dobni. Itt a tavasz, jönnek a friss és rendkívüli alapanyagok. Mikor, ha nem most van itt az ideje, hogy bátor legyél!
Ezeket olvastad már?
Eljött ez a nap is: véget ért 4 hetes cukormentes...
Eljött a nagy nap, véget ért a szerkesztőség 4 hetes cukormentes élet kihívása. Olvassátok tapasztalatainkat, botlásainkat és jövőbeli terveinket!
Bodon Judit dietetikusLeteszteltük a húsvéti tál egyik legfontosabb elemét: íme a nagy...
Első pillantásra talán minden tojás ugyanolyan, de most leteszteltük 11 bolti és 2 piaci tojás ízét is, a különbség pedig érezhető.
NosaltyKüzdesz a tavaszi fáradtsággal? 3 tipp az orvostól, hogy te...
Végre itt a tavasz, nagyon vártuk már, miért vagyunk mégis ilyen rettenetesen fáradtak?
Rózsakert Medical CenterÚjabb magyar ételeket avattak hungarikummá
A Hungarikumok Gyűjteménye újabb kilenc értékkel bővült, így már 64 érték tartozik a a hungarikumok sorába.
Nosalty