Lépj ki a komfortzónádból, próbálj ki új ízeket, és ne utáld örökre azt, amit gyerekkorodban nem ettél meg!

Ha úgy tetszik, mindenevő voltam. Mindent megettem, kivéve a gombát, a májat, a kelbimbót, és amit nem ismertem. De mertem változtatni! 

Amikor elkezdtem tudatosan főzni tanulni, az alap magyar ételekkel kezdtem, tudjátok:

Ezek már tökre mennek!

Aztán, ahogy már nem csak a napi főzés, meg a „normális” kaja, hanem maga a gasztronómia is elkezdte izgatni a kíváncsiságom, egyre inkább figyeltem az újdonságokra, és rájöttem, hogy...

...hoppá, van élet a csirkén és a krumplin túl is!

via GIPHY

A legelső, ha nevezhetjük „speckó” ételnek, egy csirkecurry volt citromos rizzsel. Elsőre biztosra mentem, és inkább csak egy új fűszerrel próbálkoztam. A curryt amúgy egy Jamie Oliver műsor ihlette, és főzés közben tényleg úgy éreztem, hogy most aztán igazán különlegeset alkotok. Később aztán jöttek ismeretlen alapanyagok, vagy épp egy tradicionális francia süteményt készítettem el.

Azóta hogy főzök, ritkán van otthon kétszer ugyanaz a kaja. Újra és újra találok egy kedvenc finomságot.

Nem szeretem ezt, nem eszem meg azt.

A legrosszabb viszonyom a gombával volt. Leszedtem a pizzáról, kihalásztam mindenhonnan, mondván, még csak megkóstolni se vagyok hajlandó. Egészen addig, amíg egy receptnek, amit nagyon nagy kedvem volt megfőzni, központi eleme nem volt.

Ahogy dolgoztam vele, és tulajdonképpen saját ízlésemre formáltam vele az ételt, rájöttem, hogy ez nem is olyan rossz dolog.

Válassz egy receptet, és próbáld ki vele! Nem erőlteti senki. Szóval, ha ezután sem ízlik, akkor sem kell kétségbeesni! Ez van, legalább megpróbáltad.

via GIPHY

Érdemes az alapanyagokat másfajta formában is kipróbálnod...

Céklával egész életemben csak mint savanyúsággal találkoztam, esetleg néha salátában, egészen addig, amíg nem találtam meg Dacota céklás spagettijét. Itt sütöd, aztán pürésíted, és végül tésztával összeforgatod. Elég frankó kaja, céklát így még nem ettem! (Ha kipróbálod, majd ne ijedj meg, ha utána pirosat pisilsz!)

Konyha nem csak itthon van!

A világ számtalan helyén főznek, minden országnak sajátos konyhai szokásai, helyi alapanyagai, tradicionális ételei vannak. Gondoljunk csak arra a kínaira, ami kb. minden sarkon ott van. De hidd el, hogy a bolognai-n kívül van más fantasztikus olasz étel is. Nagyon népszerű az indiai, vietnámi, thai vagy a görög konyha is.

Ha kedvet kaptál főzni, itt van néhány különleges recept:

Phở bò

Ennek a levesnek már igazi kultusza van, nemcsak a nagyvilágban, már itthon is. Sikerének titka talán, hogy elképesztően tartalmas és némileg felidézi bennünk a megszokott húsleves ...

Persze-persze, de azokhoz különleges alapanyagok kellenek!

- gondolhatod most.

Valóban, ezek elkészítéséhez nem lesz elég leugranod a kisboltba, de a nagyobb áruházakban manapság már minden nemzetközi alapanyag könnyen beszerezhető. Egyre több ázsiai fűszeres nyílik, ahol szintén bő a kínálat kulináris alapanyagokból. Jöhet a következő kifogás?

via GIPHY

Nincs nekem erre időm!

Étele válogatja, de mindenhol szeretnek gyorsan és finomakat készíteni.

via GIPHY

Hogy kezdjek neki?

Kezdd kicsiben! Nem kell feltétlenül rögtön belecsapnod a külföldi konyhaművészet legnagyobb fogásaiba, kezdheted akár egy számodra új alapanyaggal, fűszerrel! A szokásos keddi pizza helyett rendelj inkább valami olyat, amit még sosem kóstoltál. A panír helyett tempurálhatsz, a rizs helyett ehetsz quinoat vagy kölest.

Próbáld ki, főzd meg otthon!

Egészen különleges gasztrokaland vár rád, ami minden konyhaszerelmes életét fel tudja dobni. Itt a tavasz, jönnek a friss és rendkívüli alapanyagok. Mikor, ha nem most van itt az ideje, hogy bátor legyél!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...