Lépj ki a komfortzónádból, próbálj ki új ízeket, és ne utáld örökre azt, amit gyerekkorodban nem ettél meg!

Ha úgy tetszik, mindenevő voltam. Mindent megettem, kivéve a gombát, a májat, a kelbimbót, és amit nem ismertem. De mertem változtatni! 

Amikor elkezdtem tudatosan főzni tanulni, az alap magyar ételekkel kezdtem, tudjátok:

Ezek már tökre mennek!

Aztán, ahogy már nem csak a napi főzés, meg a „normális” kaja, hanem maga a gasztronómia is elkezdte izgatni a kíváncsiságom, egyre inkább figyeltem az újdonságokra, és rájöttem, hogy...

...hoppá, van élet a csirkén és a krumplin túl is!

via GIPHY

A legelső, ha nevezhetjük „speckó” ételnek, egy csirkecurry volt citromos rizzsel. Elsőre biztosra mentem, és inkább csak egy új fűszerrel próbálkoztam. A curryt amúgy egy Jamie Oliver műsor ihlette, és főzés közben tényleg úgy éreztem, hogy most aztán igazán különlegeset alkotok. Később aztán jöttek ismeretlen alapanyagok, vagy épp egy tradicionális francia süteményt készítettem el.

Azóta hogy főzök, ritkán van otthon kétszer ugyanaz a kaja. Újra és újra találok egy kedvenc finomságot.

Nem szeretem ezt, nem eszem meg azt.

A legrosszabb viszonyom a gombával volt. Leszedtem a pizzáról, kihalásztam mindenhonnan, mondván, még csak megkóstolni se vagyok hajlandó. Egészen addig, amíg egy receptnek, amit nagyon nagy kedvem volt megfőzni, központi eleme nem volt.

Ahogy dolgoztam vele, és tulajdonképpen saját ízlésemre formáltam vele az ételt, rájöttem, hogy ez nem is olyan rossz dolog.

Válassz egy receptet, és próbáld ki vele! Nem erőlteti senki. Szóval, ha ezután sem ízlik, akkor sem kell kétségbeesni! Ez van, legalább megpróbáltad.

via GIPHY

Érdemes az alapanyagokat másfajta formában is kipróbálnod...

Céklával egész életemben csak mint savanyúsággal találkoztam, esetleg néha salátában, egészen addig, amíg nem találtam meg Dacota céklás spagettijét. Itt sütöd, aztán pürésíted, és végül tésztával összeforgatod. Elég frankó kaja, céklát így még nem ettem! (Ha kipróbálod, majd ne ijedj meg, ha utána pirosat pisilsz!)

Konyha nem csak itthon van!

A világ számtalan helyén főznek, minden országnak sajátos konyhai szokásai, helyi alapanyagai, tradicionális ételei vannak. Gondoljunk csak arra a kínaira, ami kb. minden sarkon ott van. De hidd el, hogy a bolognai-n kívül van más fantasztikus olasz étel is. Nagyon népszerű az indiai, vietnámi, thai vagy a görög konyha is.

Ha kedvet kaptál főzni, itt van néhány különleges recept:

Phở bò

Ennek a levesnek már igazi kultusza van, nemcsak a nagyvilágban, már itthon is. Sikerének titka talán, hogy elképesztően tartalmas és némileg felidézi bennünk a megszokott húsleves ...

Persze-persze, de azokhoz különleges alapanyagok kellenek!

- gondolhatod most.

Valóban, ezek elkészítéséhez nem lesz elég leugranod a kisboltba, de a nagyobb áruházakban manapság már minden nemzetközi alapanyag könnyen beszerezhető. Egyre több ázsiai fűszeres nyílik, ahol szintén bő a kínálat kulináris alapanyagokból. Jöhet a következő kifogás?

via GIPHY

Nincs nekem erre időm!

Étele válogatja, de mindenhol szeretnek gyorsan és finomakat készíteni.

via GIPHY

Hogy kezdjek neki?

Kezdd kicsiben! Nem kell feltétlenül rögtön belecsapnod a külföldi konyhaművészet legnagyobb fogásaiba, kezdheted akár egy számodra új alapanyaggal, fűszerrel! A szokásos keddi pizza helyett rendelj inkább valami olyat, amit még sosem kóstoltál. A panír helyett tempurálhatsz, a rizs helyett ehetsz quinoat vagy kölest.

Próbáld ki, főzd meg otthon!

Egészen különleges gasztrokaland vár rád, ami minden konyhaszerelmes életét fel tudja dobni. Itt a tavasz, jönnek a friss és rendkívüli alapanyagok. Mikor, ha nem most van itt az ideje, hogy bátor legyél!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...