Ha egy igazán könnyű sütemény kell karácsonyra, akkor ne keressünk tovább. A sernik több szempontból is kipipálja ezt a követelményt: egyrészt légiesen könnyed a tésztája (ennek a titka a cikkből ki fog derülni), másrészt (egy lépést leszámítva), az elkészítése is borzasztóan egyszerű. Felejtsük el a sajttortát, süssünk inkább lengyel túrótortát!
A recept neheze: a túrótörés
Persze nem csak úgy, magától lesz olyan légies a sernik tésztája: ezért komolyan meg kell dolgoznunk. A lengyel testvéreink is természetesen jó rögös túróval dolgoznak, és míg ezek a rögök egyes ételeknek kifejezetten jól állnak, addig jelen esetben meg kell szabadulnunk tőlük.
A túrót egy szitán át kell gyömöszölnünk, hogy teljesen sima legyen. Nem érdemes ezt kihagyni vagy a szitát turmixgépre cserélni, mert teljesen más lesz tőle az állag.
Az aprító- vagy turmixgép krémesíti a túrót, ezzel szemben a szitán áttörés során megmarad a légies állag, amitől a sernik olyan könnyed lesz.
Légiesre kevert massza
Ezt a levegős könnyedséget pedig végig megőrizzük: a vajat a cukorral jó alaposan ki kell habosítanunk, a keményre vert tojásfehérjét pedig óvatosan kell a masszához forgatnunk, hogy ne keverjük ki belőle a levegőt.
Kekszen sülő süticsoda
A sernik masszája alá összetört keksz kerül, talán ennyiben hajaz minimálisan az amerikai sajttortára, bár itt meg is áll a hasonlóság. A torta állaga egyszerre könnyed, mégis tartalmas, kellemesen fanyar a túrótól, egyszóval sok-sok boldogságot okoz mindenkinek, aki elkészíti.
Süssünk lengyel túrótortát!
Hozzávalók:
20 dkg vaj (puha), 6 db tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg tejföl, 6 ek finomliszt, 1 kg tehéntúró, 1 ek vanília kivonat, 50 g digestive keksz
A nehezével kezdjük: a túrót szitán áttörjük. Ez borzalmasan fárasztó munka, de ettől lesz tökéletes a sütemény állaga, szóval nem érdemes megspórolni. A puha vajat kézi robotgéppel habosítani kezdjük, közben felváltva, több részletben hozzáadva a tojássárgákat és a porcukrot.
Továbbra is a robotgéppel dolgozunk, hozzákeverjük a tejfölt, majd a lisztet, a vanília kivonatot, végül apránként hozzámixeljük az áttört túrót is.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és spatula segítségével 2-3 részben a tésztához forgatjuk. Egy tepsit (20x30cm) vagy tortaformát (24cm) kivajazunk. A kekszet morzsává törtjük, és a kivajazott forma aljára szórjuk.
Jöhet a túrós krém/tészta a kekszrétegre. Spatulával vagy egyéb célszerszámmal egyengessük el a tetejét, hogy szép sima legyen. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 1 órát sütjük. Ha a teteje nagyon pirulni kezdene, fedjük le alufóliával.
A sütőből kivéve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd szeletelhetjük. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.
A lengyel túrótorta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több fantasztikus receptet itt találsz: