Süsd meg karácsonyra a „keleti blokk sajttortáját”, a serniket

Az amerikaiak megtarthatják maguknak a New York-i sajttortát, mi itt a zord Kelet-Európában inkább süssük meg a lengyelek fantasztikus süteményét, a sernik nevű túrótortát.

Ha egy igazán könnyű sütemény kell karácsonyra, akkor ne keressünk tovább. A sernik több szempontból is kipipálja ezt a követelményt: egyrészt légiesen könnyed a tésztája (ennek a titka a cikkből ki fog derülni), másrészt (egy lépést leszámítva), az elkészítése is borzasztóan egyszerű. Felejtsük el a sajttortát, süssünk inkább lengyel túrótortát!

A lengyel túrótorta receptjéért kattints a képre!

A recept neheze: a túrótörés

Persze nem csak úgy, magától lesz olyan légies a sernik tésztája: ezért komolyan meg kell dolgoznunk. A lengyel testvéreink is természetesen jó rögös túróval dolgoznak, és míg ezek a rögök egyes ételeknek kifejezetten jól állnak, addig jelen esetben meg kell szabadulnunk tőlük.

A túrót egy szitán át kell gyömöszölnünk, hogy teljesen sima legyen. Nem érdemes ezt kihagyni vagy a szitát turmixgépre cserélni, mert teljesen más lesz tőle az állag.

Az aprító- vagy turmixgép krémesíti a túrót, ezzel szemben a szitán áttörés során megmarad a légies állag, amitől a sernik olyan könnyed lesz.

Légiesre kevert massza

Ezt a levegős könnyedséget pedig végig megőrizzük: a vajat a cukorral jó alaposan ki kell habosítanunk, a keményre vert tojásfehérjét pedig óvatosan kell a masszához forgatnunk, hogy ne keverjük ki belőle a levegőt.

A lengyel túrótorta receptjéért kattints a képre!

Kekszen sülő süticsoda

A sernik masszája alá összetört keksz kerül, talán ennyiben hajaz minimálisan az amerikai sajttortára, bár itt meg is áll a hasonlóság. A torta állaga egyszerre könnyed, mégis tartalmas, kellemesen fanyar a túrótól, egyszóval sok-sok boldogságot okoz mindenkinek, aki elkészíti.

Süssünk lengyel túrótortát!

Hozzávalók:

20 dkg vaj (puha), 6 db tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg tejföl, 6 ek finomliszt, 1 kg tehéntúró, 1 ek vanília kivonat, 50 g digestive keksz

A nehezével kezdjük: a túrót szitán áttörjük. Ez borzalmasan fárasztó munka, de ettől lesz tökéletes a sütemény állaga, szóval nem érdemes megspórolni. A puha vajat kézi robotgéppel habosítani kezdjük, közben felváltva, több részletben hozzáadva a tojássárgákat és a porcukrot.

Továbbra is a robotgéppel dolgozunk, hozzákeverjük a tejfölt, majd a lisztet, a vanília kivonatot, végül apránként hozzámixeljük az áttört túrót is.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és spatula segítségével 2-3 részben a tésztához forgatjuk. Egy tepsit (20x30cm) vagy tortaformát (24cm) kivajazunk. A kekszet morzsává törtjük, és a kivajazott forma aljára szórjuk.

A lengyel túrótorta receptjéért kattints a képre!

Jöhet a túrós krém/tészta a kekszrétegre. Spatulával vagy egyéb célszerszámmal egyengessük el a tetejét, hogy szép sima legyen. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 1 órát sütjük. Ha a teteje nagyon pirulni kezdene, fedjük le alufóliával.

A sütőből kivéve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd szeletelhetjük. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.

A lengyel túrótorta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több fantasztikus receptet itt találsz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...