A magyar Chaine Egyesület 2020. február 4-én, a Hungexpo területén tartott Sirha Budapest kiállítás keretében, 25. alkalommal rendezte meg 6 indulóval az Ifjúsági szakácsverseny döntőjét.A versenyen indult az Arany Kaviár Étterem, az Olimpia Étterem, a Four Seasons Gresham, a Hotel Azúr, a Hotel Silverine Lake Resort valamint A KERT Bisztró ifjú, 27 év alatti szakácsa. Az ifjú szakácsoknak a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár alapanyagaiból 3 óra alatt, 4 főre kellett egy 3 fogásból álló menüsort elkészíteniük.
A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a METRO biztosította, amelyek közül az idei évben a meglepetéskosárból (fácán, Kotányi dióolaj, Kotányi liofilizált rozmaring, Valrhona Guanaja csokoládé) kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk megálmodott fogásokhoz. Emellett természetesen egyéb alapanyagokkal is dolgozhattak, amelyeket maguk válogathattak össze.A verseny igazgatója Kovács Lázár (Lázár Chef), a verseny igazgatóhelyettese Szabados Bettina (Luxury Event), a Szervező Bizottság elnöke: Földi Réka (Lázár Chef), a verseny időmérője Pereszlényi Alexandra (Vadrózsa Étterem), a felszolgálók koordinátora Peteli Dorottya (Stand Étterem) volt.A konyhai zsűri tagjai voltak: Raj Ráchel (Tortaszalon), Barka Áron (Araz Étterem), Hanzély Attila (Luxury Event), Sándor Dénes dr (BGE). A konyhai zsűri értékelésének szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság.
A kóstoló zsűri tagjai voltak: Széll Tamás (Stand Étterem) a zsűri elnöke, Ádám Csaba (Olimpia Étterem), Bicsár Attila (Traktor Restaurant), Bíró Lajos (Vendéglő a Kisbíróhoz), Győrffy Árpád (Four Seasons Gresham), Kovács Árpád (Főnix étterem), Nyíri Sándor (Arany Kaviár Étterem), Rácz Krisztián (Hotel Azúr), Segal Viktor (Segal Konyhája). A kóstoló zsűri értékelésének szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség.A verseny műsorvezetője Kaszás Géza volt, a fergeteges hangulatról a Brass Time zenekar gondoskodott. A versenyt követően került sor az ünnepélyes eredményhirdetésére.
Jeunes Chefs Rôtisseurs Magyarországi Szakácsverseny 2020. évi dobogósai:
1. Lendvai Levente, az Arany Kaviár Étterem ifjú szakácsa2. Akács István, Olimpia Étterem3. Szegedi Réka, Four Seasons Gresham
A dobogós helyezettek mellett gratulálunk a szoros verseny további résztvevőinek is: Huang Bao Shannak (A KERT Bisztró), Jakab Istvánnak (Hotel Azúr) és Károcs Olivérnek (Hotel Silverine Lake Resort).
Lendvai Levente a Kotányi Hungária Kft. által felajánlott különdíjat is megkapta a legjobban fűszerezett főétel elkészítéséért. Akács István a METRO különdíját kapta a legszervezettebben végzet konyhai munkáért. A METRO Kereskedelmi Kft. és a Kotányi Hungária Kft. jelen lévő képviselői felajánlották támogatásukat a győztes nemzetközi versenyre történő felkészítéséhez.
A versenyzők Oklevelet, a Világszervezet Párizsi Központjából érkezett díszes medálokat, kupákat kaptak, a dobogósokat pedig a Kreinbacher Magnum pezsgővel és a Wüsthof késkészlettel jutalmaztuk.A Chaine Egyesület köszönetet mond a zsűri tagjainak, valamint szakmai partnereinek az általuk nyújtott támogatásért:
- Bocuse d’Or Akadémia, professzionális konyhai berendezések
- Hungexpo, versenyhelyszín
- METRO, alapanyagok
- Lázár Chef, verseny előkészítése és szakmai partnerek koordinálása
- Progast, felszolgált ételekhez tányérok, evőeszközök
- Kotányi, fűszerek a versenyhez
- Fackelmann, konyhai felszerelések
- La Fiesta Party Service, frissítők és falatkák
- Magyar Vendéglátók Ipartestülete, frissítők és falatkák
- Luxury Event, verseny szervezés és lebonyolítás
- Fiaker, frissítők és falatkák
- Kreinbacher, pezsgő a dobogósoknak
- Rubók csoport, frissítők és falatkák
- T. Nagy Tamás, ételekhez különleges alapanyagok
- Vorwerk, Thermomix gépek
- Wüsthof, konyhai kések
- Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete, szakmai iskolák tanulóinak megszervezése és koordinálása
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Ez a 6 gyönyörű torta versenyezhet a Magyarország Tortája címért
Kiderült, melyik hat torta szállhat versenybe a Magyarország Tortája címért 2020 nyarán.
NosaltyÍgy készül a retró nápolyi – ellátogattunk az egyik utolsó...
Nosztalgiázni voltunk az egyik utolsó nápolyikészítő-műhelyben, mely 1971 óta az újpesti Mátyás téren működik. Nápolyiból még mindig a kakaós és a citromos a favorit!
Fenes GábrielKiderült, ki képviseli a magyarokat a Bocuse d’Or európai döntőjén
Veres István képviseli majd hazánkat a Bocuse d'Or európai válogatóján, Tallinnban. 2020 májusában a Babel étterem séfjének és csapatának szurkolhatunk.
Nosalty6 tipp, hogyan szeresd meg a főzést, ha egyedül élsz
Hogy magadra főzni unalmas? Ezzel a módszerrel te is meg fogod szeretni a főzést, akkor is, ha egyszemélyes háztartást vezetsz!
Országh Kitti