Nincs otthon darált hús? Nincs mit kenni a kenyérre? Elfogyott a levesbetét? Érdekes módon ezek mind olyan konyhai problémák, amelyekre egy zacskó lencse nyújthat megoldást. Sőt, nem is kell belőle egy egész zacskó, ugyanis az apró szemű hüvelyes már kis mennyiségben is nagyon laktató, egy maroknyi lencse is sokat hozzáad tápértékben bármilyen fogáshoz. Nézzük, mely esetekben nyúlhatunk a lencse felé, nézzük, milyen sok csávából húzhat ki minket!
Nézd meg galériánkban a lencse felhasználási módjait:
4 szorult konyhai helyzet, amiből egy zacskó lencse kihúzhat
Darált hús helyett
A húsmentes receptek előszeretettel használják a lencsét, gyakran a darált hús helyében. Apró szemei, kellemesen rágós-roppanós állaga és a hússal vetekedő laktató tulajdonsága eszünkbe juttathatja a darált húst, sőt, helyettesítheti is, ha épp üres a hűtő. Főzzük tésztaszószokba, ragukba, vagy készítsünk belőle fasírtot, hamburgerpogácsát.
Kenyérre kenve
Talán nem olyan sűrűn, mégis előfordulhat néha, hogy annyira kifogyunk a kenyérre kenhető dolgokból, hogy csak állunk, állunk a hűtő előtt, és már azon gondolkozunk, hogy inkább megesszük csupaszon, üresen azt a szegény, árva szelet pékárut. Mielőtt azonban erre vetemednénk, nézzük meg, akad-e a kamrában egy kis lencse. Ha igen, nagy szerencsénk van: csupán szét kell főznünk, majd kevés olajjal, fokhagymával és fűszerekkel krémesre kell dolgoznunk. Nagyjából 20 percet vesz igénybe, utána már kenhetjük is!
Levesbetét gyanánt
Van a lencseleves, és akkor vannak azok a levesek, amelyekbe valamilyen tészta kerülne… már ha lenne. Ha épp semminemű betétet nem lelünk otthon, szórjunk egy marék lencsét a fazékba: nagyjából ugyanolyan gyorsan megfő, ráadásul sokkal laktatóbb. Tehetjük húsos és zöldséges levesbe is – szinte nincs olyan recept, amihez ne passzolna.
Íme, néhány csoda receptötlet lencsével:
Lencsebolognai
Erre a lencsére még azok is ránéznek, akik nem húsmentesen étkeznek! A klasszikus bolognai ragu zöldséges változatának titka a lencse, ami a darált húshoz hasonló állagot kölcsönöz ...
Zöldséges lencseleves pesztóval
Az ősz beköszöntével esnek igazán jól a levesek. Gondoljunk csak a comfort food érzésre, ami azt súgja nekünk, hogy ételünk ne csak finom, de lélekemelő is legyen. Egy tál melengető ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai praktikákat is fogadd meg: