LENCSE, a szilveszter kedvenc szereplője...de mi készüljön belőle?

Lencsét nemcsak szilveszterkor jó enni, akkor viszont egyenesen kötelező, hiszen a hagyományok szerint a jövő évi szerencsénk, anyagi jólétünk múlik azon, hogy kerül-e valamilyen formában lencse az asztalra. Ez a rendkívül sokrétűen elkészíthető és különösen finom hüvelyes nem utolsó sorban még olcsó és egészséges is.

A lencse egy lapos, korong alakú, száraz hüvelyes, a színe lehet barna, zöld, sárga, vörös és fekete. A különböző fajták más-más főzési idővel készülnek el, de mindegyikről elmondható, hogy fehérjében, rostokban, vasban gazdag növények, amelyek a vegetáriánus étrend fontos elemei lehetnek. Mivel a kalóriatartalma igen magas, 350 kcal/ 100 gramm, ezért a fogyókúrázók óvatosan fogyasszák, de nem kell lemondaniuk róla, hiszen egy rostban gazdag, igazán laktató alapanyagról van szó. A rostgazdagsága miatt lassan emeli a vércukorszintet, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

A jól ismert barna

A leginkább elterjedt és itthon gyakran használt lencseféle a barna színű változat, amely sokrétűen felhasználható alapanyag. Készülhet belőle leves, főzelék, alapja lehet vegetáriánus fasírtoknak és különböző raguknak is, sőt készíthetünk belőle pikáns, langyos lencsesalátát is.

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Hajdinás lencsesaláta

Önmagában is isteni, de akár sült húsok mellé, köretnek is tökéletes választás. Na, meg a lencseáztatással sem kell bajlódni, ugye...

Szilveszterkor a legtöbben főzeléket készítenek, amely mellé malacsültet kínálnak. A hagyományos vonalat nem feledve bátran ajánlunk egy kis kísérletezést is. Készülhet a lencséből indiai fűszerezésű, hosszan főtt dahl is, amit nem hagyományos rántással fejezünk be, hanem tejjel vagy tejszínnel sűrítünk.

Lencse curry

Nincs sok pepecs vele és nagyon ízletes. Igaz, nem ilyen tavaszi időre való, de most támadt rá kedvem. Az egész család ráugrott, és behabzsoltuk.

Dhal makhani

Mindig a fiam körül forog a világ. Nem egyszerű neki főzni. Olykor indiai étteremben ebédelünk, ahol is megkóstolta ezt az ételt. Nem is hittem el, de megszerette. Gondoltam, ezzel ...

Vöröslencse – a hasznos barát

A barna lencse mellett szintén egyre gyakrabban használjuk a vöröslencsét is, amely ízében picit lágyabb, mint az említett társa, a Földközi-tenger vidékén őshonos vöröses színű lencseféle. Hatalmas előnye, hogy nem szükséges beáztatni, rögtön készíthetünk belőle levest vagy főzeléket, és főzési ideje is igen rövid, 20 perc alatt puhára fő. Krémlevesek sűrítésére kiválóan alkalmas, lágy íze miatt pedig becsempészhetjük például a vegetáriánus paradicsomos raguba is, így gazdagítva az ételt. Ha szilveszterkor nincs igazán időnk hosszan főzni a klasszikus lencsefőzeléket, készítsünk vöröslencséből pikáns krémlevest, amit akár gesztenyével is bolondíthatunk.

Vöröslencse dahl

Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...

Beluga – a lencsék kaviárja

Az egyik ritkább lencsefajta a fekete, vagy más néven Beluga-lencse, ami különleges nevét azért kapta, mert megfőzve gyönyörű fekete színe marad, és emlékeztet a Beluga-kaviárra. Mivel a vöröslencséhez hasonlóan szintén nem kell előre beáztatni, és gyorsan megfő, viszont vörös és barna testvéréhez képest egyáltalán nem fő szét.

Langyos beluga lencsesaláta

Szeretem a lencsék minden változatát, de az összes közül a feketelencse a kedvencem. Nem csak az íze miatt, hanem azért is, mert nem fő szét, így szebb marad az étel tálaláskor.

Tökéletes különféle salátákba, sőt sült sütőtökkel, balzsamecettel párosítva igazi elegáns, szilveszteri meleg saláta készülhet belőle.

Ezeket olvastad már?

12 lencseleves Szilveszterre

Itt az Újév, ilyenkor illik megsegíteni a sorsunkat némi lencsével, hogy pénz álljon a házhoz - ha nincs kedved főzeléket főzni, voksolj a lencselevesre, istenieket mutatunk!

Nosalty
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...