A lencse egy lapos, korong alakú, száraz hüvelyes, a színe lehet barna, zöld, sárga, vörös és fekete. A különböző fajták más-más főzési idővel készülnek el, de mindegyikről elmondható, hogy fehérjében, rostokban, vasban gazdag növények, amelyek a vegetáriánus étrend fontos elemei lehetnek. Mivel a kalóriatartalma igen magas, 350 kcal/ 100 gramm, ezért a fogyókúrázók óvatosan fogyasszák, de nem kell lemondaniuk róla, hiszen egy rostban gazdag, igazán laktató alapanyagról van szó. A rostgazdagsága miatt lassan emeli a vércukorszintet, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
A jól ismert barna
A leginkább elterjedt és itthon gyakran használt lencseféle a barna színű változat, amely sokrétűen felhasználható alapanyag. Készülhet belőle leves, főzelék, alapja lehet vegetáriánus fasírtoknak és különböző raguknak is, sőt készíthetünk belőle pikáns, langyos lencsesalátát is.
Hagyományos lencsefőzelék
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...
Maradékmentő lencsefőzelék-fasírt
Mindenkivel előfordulhat, hogy túlaggódja a szilveszteri lencsefőzelék-adagot, és megmarad egy kevés. Erre az esetre tökéletes megoldás a lencsefasírt - gyors, finom, roppanós, ...
Hajdinás lencsesaláta
Önmagában is isteni, de akár sült húsok mellé, köretnek is tökéletes választás. Na, meg a lencseáztatással sem kell bajlódni, ugye...
Szilveszterkor a legtöbben főzeléket készítenek, amely mellé malacsültet kínálnak. A hagyományos vonalat nem feledve bátran ajánlunk egy kis kísérletezést is. Készülhet a lencséből indiai fűszerezésű, hosszan főtt dahl is, amit nem hagyományos rántással fejezünk be, hanem tejjel vagy tejszínnel sűrítünk.
Vegán vöröslencse dhal
Ha szeretjük a főzelékeket, érdemes időnként kikacsintani az indiai konyha felé, nekik ugyanis rengeteg csodás és fűszeres egytálételük van, amik nagyon hajaznak állagukban a mi ...
Olasz lencseleves parmezánkrémes rókagombával
Ez a kiadós lencseleves sajtos gombafeltéttel egy igazán kiadós, mégis könnyen elkészíthető fogás, ami jól jöhet az év első napjára (pénzt hozó ételként az új évre), de akár egy ...
Húsmentes lencsés székelykáposzta
A székelykáposzta az egyik kedvenc egytálételünk, a hús azonban egyáltalán nem kötelező eleme! A legtöbb vega verzió gombával készül, ezt a receptet azonban egy polcon árválkodó ...
Vöröslencse – a hasznos barát
A barna lencse mellett szintén egyre gyakrabban használjuk a vöröslencsét is, amely ízében picit lágyabb, mint az említett társa, a Földközi-tenger vidékén őshonos vöröses színű lencseféle. Hatalmas előnye, hogy nem szükséges beáztatni, rögtön készíthetünk belőle levest vagy főzeléket, és főzési ideje is igen rövid, 20 perc alatt puhára fő. Krémlevesek sűrítésére kiválóan alkalmas, lágy íze miatt pedig becsempészhetjük például a vegetáriánus paradicsomos raguba is, így gazdagítva az ételt. Ha szilveszterkor nincs igazán időnk hosszan főzni a klasszikus lencsefőzeléket, készítsünk vöröslencséből pikáns krémlevest, amit akár gesztenyével is bolondíthatunk.
Currys vöröslencseleves buggyantott tojással
Egy végtelenül egyszerű leves (amit ha sűrűbbre készítünk, akár főzelék is lehet), aminél egy dologra kell figyelni, hogy ne főzzük teljesen szét a lencsét, a többi gyerekjáték.
Vöröslencse dahl
Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...
Egzotikus vöröslencseleves túrógombóccal
Surci lányom fedezte fel az arab hétfűszer keverék és a vöröslencse kellemes kapcsolatát. Az eredeti recept Cayenne borsot ír, az arab hétfűszerrel sokkal izgalmasabb!
Beluga – a lencsék kaviárja
Joghurtos lencsesaláta füstölt lazaccal és retekkel
Ez egy hidegen és melegen is fogyasztható lazacos saláta joghurtöntettel. Reggelire, suliba vagy munkába a hideg változat a menő. Uzsonnára és vacsorára jól esik a meleg étel, akkor az ...
Az egyik ritkább lencsefajta a fekete, vagy más néven Beluga-lencse, ami különleges nevét azért kapta, mert megfőzve gyönyörű fekete színe marad, és emlékeztet a Beluga-kaviárra. Mivel a vöröslencséhez hasonlóan szintén nem kell előre beáztatni, és gyorsan megfő, viszont vörös és barna testvéréhez képest egyáltalán nem fő szét.
Kiadós lencsés szendvics tojással és káposztával
Egy húsmentes, mégis kiadós szendvics, melyben a coleslaw-hoz hasonlatos káposztasaláta, avagy krém kerül. Nem csak szép, finom is!
Langyos beluga lencsesaláta
Szeretem a lencsék minden változatát, de az összes közül a feketelencse a kedvencem. Nem csak az íze miatt, hanem azért is, mert nem fő szét, így szebb marad az étel tálaláskor.
Tökéletes különféle salátákba, sőt sült sütőtökkel, balzsamecettel párosítva igazi elegáns, szilveszteri meleg saláta készülhet belőle.
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!