„Lelkes motorja lettem a borvidéki gasztronómiának” – interjú Pauli Zoltánnal, a stílusos vidéki gasztroarccal

Pauli Zoltánnal többek között gasztronómiáról és művészetről beszélgettünk, sőt, egy remek programot is ajánlunk a hétvégére. 

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallunk Pauli Zoltánról, hol borok, hol palkonyai lakásétterme vagy épp a SVÉT (Stílusos Vidéki Értelmiség) kapcsán, azonban igazán megismerni őt eddig aligha volt lehetőségünk. Legközelebb a Random Trip március 8-i koncertjére borkóstolóval kiegészített jegyet vásárló közönséget fogja különleges élmények felé kalauzolni, ez pedig jó apropót biztosított számunkra ahhoz, hogy feltegyük neki a kérdéseinket.

Pauli Zoltán

Nagyon sokrétű a foglalkozásod, te miként határozod meg magad?

Egy örökmozgó, kreatív, alkotó kedvének csúcsán lévő gasztroélmény-hajhász. Komolyra fordítva a szót, leginkább panzió- és lakásétterem-tulajdonos illetve rendezvényszervező vagyok.

Idegenforgalmi közgazdászként miként csöppentél bele a gasztronómia világába?

Ez egy hosszú történet. Mindig érdekelt a vendéglátás és a gasztronómia. Főiskolás koromban borokkal kezdtem el foglalkozni, amihez szervesen kapcsolódott a vendéglátás. Nagyon sok borvacsorát szerveztem, ahol remek séfekkel dolgoztam együtt. Már akkor nagyon élveztem azt, ahogyan közösen játszottunk az ízekkel a borpárosítások kialakítása során. Villányban kerültem igazán testközelbe a konyha világával. Egy családi szállodát és éttermet vezettem, ahol gyakran a konyhában találtam magam. Lelkes motorja lettem a borvidéki gasztronómiának, ez a mai napig kitart. Jelenleg saját dolgaim mellett a Palkonya Gasztrofalu koncepcióján dolgozunk több lelkes vállalkozóval együtt.

Mi motivált, hogy ezen a pályán fuss be karriert?

A karrierépítésem folyamata nem igazán volt tudatos. Olyan dologgal szerettem volna foglalkozni, ami lelkesít, és amit nem érzek munkának. Gondoltam, ha élvezem, amit csinálok, és jó is vagyok benne, talán meg is tudok belőle élni – és miért is ne élnék abból, amit imádok csinálni? Ilyen téren szerencsésnek érzem magam. Minden nap hálát adok a sorsnak, hogy ilyen irányba terelte az életem.

Küldetésed, hogy a bort, a gasztronómiát és a művészetet egy platformra hozd. Szerinted ez miként lehetséges?

Nagyon egyszerű: jó érzékkel kell megtalálni a hangsúlyokat. Önmagában mind a három elem külön-külön is izgalmas, viszont, ha jó érzékkel hozzuk össze őket, egymást erősítve teljesen új dimenziókat nyitnak. Jelenleg több ilyen projekten is dolgozom, mindegyik rendkívül érdekes, újszerű, és teret ad a teremtő energiák áramlásának. Ilyen például a „Kis koncertek nagy borélmények” sorozat, amit a párommal, Tóth Verával közösen szervezünk. A koncertsorozat tavasztól „Együtt mEgyünk” névvel elhagyja fővárost, és vidéki turnéra indul. Már most három csodálatos vidéki helyszínen tervezzük megvalósítani ezt a gasztroművészeti eseményt. Emellett hosszú évek után idén ismét nagy zenei fesztivált szervezek, ezúttal a csodálatos egri borvidéken. Mindent ott folytatok, ahol Villányban abbahagytam néhány évvel ezelőtt.

Miért tartod életformának a hivatásod?

Talán azért, mert nem érzem munkának, amit csinálok. Ráadásul az elmúlt néhány évben csupa olyan ember vesz körül, akik rengeteg mindenben az enyémmel azonos értékrendet képviselnek, és velük hatalmas öröm együtt alkotni.

Hogy lettél a bor szerelmese?

Főiskolás koromban csodálkoztam rá arra, hogy mennyire izgalmas és sokszínű ez a világ. Nagyon sok igazán remek emberrel, bortermelővel ismerkedtem meg az elmúlt 20 év során, és rengeteget tanultam tőlük. Többekkel nagyon jó barátságot ápolok a mai napig.

Mely borvidékekhez kötődsz és miért?

Természetesen a Villányi borvidék az otthonom, szenvedélyesen rajongok az itt születő borokért. Szerintem nincs még egy olyan adottságokkal rendelkező borvidék a világon, ahol a megszülető vörösborokban a tannin, az alkohol és a sav ilyen egyensúlyra képes. Általában valamiből túl sok vagy túl kevés van. Hosszú évekig lelkes hirdetője voltam a villányi boroknak, névadója és egyik ötletgazdája vagyok az új borvidéki közösségi bornak, a Villányi RedY-nek. Kedvelem a balatoni borvidékeket, de Etyeken, Szekszárdon is nagyon jól érzem magam, emellett idén a Jazz Eger 2020 Fesztivál miatt Egerben is gyakran meg fogok fordulni.

Miként jött létre a SVÉT (Stílusos Vidéki Értelmiség), mi a célja?

Hat évvel ezelőtt jött létre egy baráti rendezvény alkalmával, ahol sok hasonló örömökkel és kihívásokkal rendelkező vendéglős találkozott egymással. Annyira jól éreztük magunkat együtt, hogy azonnal a következő összejövetelen gondolkodtunk. Ezekből a jó hangulatú baráti, szakmai rendezvényekből mára egy országos ismertségű, vidéki éttermeket, cukrászdákat, pékségeket tömörítő egyesület vált. Célunk a szívből jövő vidéki vendéglátás népszerűsítése. Hiszünk abban, hogy egy finom ebédért, vacsoráért megéri útra kelni, és vidékre utazni.

A palkonyai lakáséttermed mi teszi különlegessé?

Talán a személyesség. Az egész koncepciót úgy alakítottam ki, hogy ne legyen szükség nagy személyzetre, és meg tudjam tartani azt az örömfaktort a vendéglátásban, ami miatt az egészet szívből, szeretettel csinálom. Jelenleg éppen bővítjük a szálláskapacitásunkat, ezzel is szeretnénk támogatni, hogy ez a vállalkozás kilépjen a hobbikategóriából. Idéntől tízszobás panzió és étterem leszünk, családi üzemeltetésben. Célunk, hogy hosszú távon jól érezzük magunkat, a vendégeinkkel együtt.

Milyen célok lebegnek most a szemed előtt?

Az elkövetkező két évben szeretném megerősíteni palkonyai vállalkozásomat, hogy a jövőben még több időt tudjak itt tölteni. Ugyanakkor az elmúlt évben rengeteg új lehetőség nyílt számomra. Szeretnék a párommal közös dolgainkra még több időt szentelni, az Együtt megyünk videóblogot tovább gondolni, valamint több új rendezvényötletemet megvalósítani. Van egy szuper tévéműsorötletem is, már le is forgattunk egy részt egy igazán nagyszerű csapattal, remélem valamelyik csatorna lát majd benne fantáziát, szerintem nagyon menő lett.

Mitől lesz különleges a Random Trip nőnapi A38-as koncertje?

Ez a koncert a zenekar nyári, borvidéki turnésorozatának beharangozó eseménye lesz. Négy olyan borvidék (Etyek, Eger, Pannonhalma, Villány) mutatkozik be négy olyan vendégborászával (Bolyki Pincészet, Hernyák Birtok, Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Haraszti Birtok Palkonya), ahol a zenekar idén fellépést tervez. A Borkóstoló programot különböző kóstolófalatok és Járai Márk akusztikus koncertje kíséri majd.

A borkóstoló után kezdődik az idei év első, fergeteges Random Trip koncertje nagyon komoly vendégénekesekkel, a hajó koncerttermében.

Az interjút Nagy Daniella készítette.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Pauli Zoltán

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...