Leleplezzük az E-számokat! 3 dolog, amit nem tudtál az adalékanyagokról

Mennyire kell valóban tartanunk az adalékanyagoktól? Tényleg minden káros, aminek E-száma van?

„Minél több E-szám van a termékben, annál egészségtelenebb”, „A mesterségesen előállított anyagok veszélyesek” – számtalan ezekhez hasonló városi legenda szól az adalékanyagokról, így nem csoda, hogy gyanakodva nézzük a csomagoláson felsorolt, sokszor komplikáltnak tűnő neveket. Egy kutatásból nemrég kiderült, hogy rengeteg félreértés van az élelmiszerek összetevőivel kapcsolatban, az áltudományos hírek pedig a hamis teóriák terjedését erősítik. Itt az ideje, hogy félretegyük a tévhiteket: az lerántjuk a leplet az E-számokról.

1. Jobb, ha természetes?

Csak amiatt, mert mesterséges adalékanyagot is tartalmaz a termék, nem lesz kockázatos a fogyasztása: az azonos szerkezetű anyagok hatása is megegyezik, függetlenül attól, hogy szintetikus vagy természetes eredetűek. Vásárlás során tudatosan tanulmányozzuk a címkén szereplő feliratokat és csak azért, mert a közismert C-vitamin helyett E-300-at látunk a csomagoláson, nem kell azonnal visszatennünk a polcra: a kettő pontosan ugyanaz.

2. Bennünk is vannak

Bár az élelmiszercímkéken felsorolt, sokszor bonyolultan és ijesztően hangzó elnevezések és E-számok a mesterségesség hatását kelthetik, valójában ezeknek egy része természetes módon az emberi szervezetben is jelen van. A tejsav (E-270) például az izmokban is megtalálható, a sósav (E-507) a gyomorban fordul elő, a glicerin (E-422) a zsírszövetekben, a propionsav (E-280) pedig az izzadságban is fellelhető.

3. Hol a határ?

Bár valóban igaz, hogy az élelmiszer-adalékanyagok kapcsán van tudományosan megállapított megengedhető napi beviteli érték (ADI), ezt azonban egyáltalán nem könnyű meghaladni, sőt! Jól megfigyelhető ez a leggyakrabban használt ízesítők, az édesítőszerek esetében: például összesen 6 liter, aszpartámmal édesített üdítőitalt kellene naponta meginni ahhoz, hogy túllépjük ezt a beviteli értéket.

Az adalékanyagokkal és a tudatos élelmiszer-fogyasztással kapcsolatban további hasznos információkat találhatunk az Okoscímke.hu weboldalon.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...