„Minél több E-szám van a termékben, annál egészségtelenebb”, „A mesterségesen előállított anyagok veszélyesek” – számtalan ezekhez hasonló városi legenda szól az adalékanyagokról, így nem csoda, hogy gyanakodva nézzük a csomagoláson felsorolt, sokszor komplikáltnak tűnő neveket. Egy kutatásból nemrég kiderült, hogy rengeteg félreértés van az élelmiszerek összetevőivel kapcsolatban, az áltudományos hírek pedig a hamis teóriák terjedését erősítik. Itt az ideje, hogy félretegyük a tévhiteket: az lerántjuk a leplet az E-számokról.
1. Jobb, ha természetes?
Csak amiatt, mert mesterséges adalékanyagot is tartalmaz a termék, nem lesz kockázatos a fogyasztása: az azonos szerkezetű anyagok hatása is megegyezik, függetlenül attól, hogy szintetikus vagy természetes eredetűek. Vásárlás során tudatosan tanulmányozzuk a címkén szereplő feliratokat és csak azért, mert a közismert C-vitamin helyett E-300-at látunk a csomagoláson, nem kell azonnal visszatennünk a polcra: a kettő pontosan ugyanaz.
2. Bennünk is vannak
Bár az élelmiszercímkéken felsorolt, sokszor bonyolultan és ijesztően hangzó elnevezések és E-számok a mesterségesség hatását kelthetik, valójában ezeknek egy része természetes módon az emberi szervezetben is jelen van. A tejsav (E-270) például az izmokban is megtalálható, a sósav (E-507) a gyomorban fordul elő, a glicerin (E-422) a zsírszövetekben, a propionsav (E-280) pedig az izzadságban is fellelhető.
3. Hol a határ?
Bár valóban igaz, hogy az élelmiszer-adalékanyagok kapcsán van tudományosan megállapított megengedhető napi beviteli érték (ADI), ezt azonban egyáltalán nem könnyű meghaladni, sőt! Jól megfigyelhető ez a leggyakrabban használt ízesítők, az édesítőszerek esetében: például összesen 6 liter, aszpartámmal édesített üdítőitalt kellene naponta meginni ahhoz, hogy túllépjük ezt a beviteli értéket.
Az adalékanyagokkal és a tudatos élelmiszer-fogyasztással kapcsolatban további hasznos információkat találhatunk az Okoscímke.hu weboldalon.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
Megvan az idei év legújabb őrülete: jön a zöldborsótej!
Ahogy nő a kereslet a növényi alapú termékek iránt, úgy reagál a trendekre az élelmiszeripar is. A kókusz-, a szója-, a zab- és a mandulatej után itt a zöldborsótej.
Bodon Judit dietetikus90 kilót fogyott a séf, rá sem lehet ismerni
Az ételek függőséget is okozhatnak. Egy séf rádöbbent arra, hogy az egészsége is veszélyben van az addikciója miatt. Így változtatott az életén.
Petrás Gabriella10+1 különleges pizzatészta - te tudtad, hogy túróból, karfiolból és...
Létezik olyan ember, aki nem szereti a pizzát? Nem valószínű...Most diétázó olvasóinknak adunk szuper ötleteket egészen különleges pizzatésztákra.
NosaltyKicsi zacskó apró zselégyöngyökkel - ez a silica gél. Vajon...
Biztos te is találtál már az újonnan vásárolt cipőben, táskában apró, átlátszó gyöngyöket tartalmazó tasakokat: ez a silica gél. Vajon nagy baj, ha véletlenül lenyeljük?
Petrás Gabriella