Lelegeltük a Sziget vega kajáit - mutatjuk az eredményt

Elmentünk és megnéztük, hogy mit ehet a Szigeten az, aki húsmentesen étkezik. Őszintén? Vegyetek fel tánccipőt, hozzatok bikinifelsőt, de lakjatok be jól, mielőtt elindultok!

Csóró gimis koromban ha nagy nehezen kiköhögtem a Sziget jegy árát - amihez akkor még a helyszínen is hozzá lehetett jutni 3000 forintért - jött a következő probléma: miből érezzük jól magunkat. A maradék zsebpénz általában sörre ment, a kajálást megoldottuk a Krisnásoknál. A Szigeten amúgy sem az a fontos, hogy mit eszel, hanem hogy a Szigeten vagy.

Ennek ellenére, idén úgy döntöttünk az ízHuszarakkal, hogy kettéválunk - mi a fogásokat fogjuk tesztelni, a csapat másik fele meg annak jár utána, mire elég 5000 forint egy napra. Azért mi is csavartunk egyet a sztorin, nehezített pályán dolgoztunk, nem simán csak az ételeket akartuk letesztelni, hiszen közel félmillió ember ellátására rendezkedett be a több száz kajastand -

arra voltunk kíváncsiak, hogyan lehet húsmentesen jót enni az idei Szigeten.

Őszintén? Elég nehezen.

Nem volt külön koncepciónak, csak sodródtunk a tömeggel, mint egy lassan megéhező vega az első napján a Szigeten, mikor még nem tudja, merre van a tuti.

  • Első állomásunk a Casa Piadina volt - bizonyos szempontból jókor érkeztünk, mivel a délutáni nap annyira odavert, hogy senki nem állt előttünk. Három húsmentes piadina volt az étlapon, mi a 1790 forintos capreset választottuk paradicsommal, bazsalikommal, buffala mozzarellával, rukkolával és jégsalátával. Elsőre nem voltunk nagyon elragadtatva, a sajt - ami első és második harapásra is inkább tűnt hazai mozzarellának, mint olasz buffalának - nem volt eléggé megolvadva, a lepény szélére pedig még tehettek volna némi tölteléket, hogy ne legyen olyan száraz. Hozzá kell tennem azt is, hogy a későbbiekben baromira visszasírtuk ezt a lepényt.
  • Következő állomásunk a szintén ismert food truck, a Paneer volt. A legegyszerűbb rántott sajtos szendvicset kértük paradicsommal, sült hagymával, tartárral egy helyes kis cibattában. Teljesen rendben volt a dolog, a sült hagyma nagyon jól állt az olvadós, nyúlós, roppanós bundába bújtatott sajtnak. 1790-ért nem a legolcsóbb móka, de a 22.500 forintos napijegy ár mellett nincs min csodálkozni. Nem akarom lelőni a poént már így az elején,

de ez volt a Szigetes vegakaja kulináris csúcspontja, innentől jött a mélyrepülés.

  • A sétányon továbbhaladva szereztünk volna egy szelet pizzát, de a Sziget legnagyobb pizzája néven futó XXL Pizza olyan elképesztően vastag pizzaszelet szörnyeket kínálgatott, hogy csak a nézelődésig jutottunk. A nem vega szeletek feltéteit elnézegetve még húsevőként is arra a a döntésre jutottam, hogy ha nem lennék önkéntes vega egy napra, itt akkor is maximum a sajtos pizzát kóstolnám meg. Ha kényszerítenének rá.
  • Mivel több helyen láttuk a Pasta Nostra olaszosan hangzó tésztázóját, gondoltunk oda is beugrunk - ti ne tegyétek. A húsmentes verziók közül kérhettünk tejszínes-gombásat vagy paradicsomosat, mi a gombás mellett voksoltunk, ami amúgy nem egy feltétlenül okos ötlet 40 fokban, de szerencsére egészségügyi problémánk nem lett a kalandból, ha csak nem vesszük azt, hogy olyan volt, mintha megerőszakolták volna a gyomrunkat evés közben. A tésztát valószínűleg al dentére akarták főzni, de nyers maradt, a szósz pedig tejszínt ritkán látott keményítőcsmó volt negyed kis gombákkal. Olcsó poén azt mondani, hogy ez volt a vegalja, de így van. Mindezt 1790 forintért. Köszi!
  • Ezen a ponton amúgy kicsit untuk már a szénhidrátot, de a legtöbb helyen csak a különböző fűszerezésű sült krumplik nem tartalmaztak húst, több sajtos szendvicset pedig nem akartunk enni. Így aztán az egyik Szigetes zöldség-gyümölcs standnál próbáltuk elnyomni a gombás tészta rettenetes emlékét. Szerencsére kaptunk is egy csészényi görögdinnye kockát 900 forintért - nem volt benne hiba.
  • Jött a Thai Box vega pad thai-a, hogy valami alternatív tésztát is kipróbáljunk. A kis papírdobozban kapott tészta nem biztos, hogy a városban a kedvencem lett volna, de a kínálatot tekintve melegen ajánljuk. Kicsit száraz volt, viszont nem sajnálták belőle a tofukockát, és a pultban mindenféle keleti szószokkal turbózhatjuk az adagunkat, ha nem érezzük elég ízesnek. Első látásra furcsa volt az óriás adag szecskázott lilakáposzta a csomagban, de aztán rájöttem, hogy

ha napokig itt kéne ennem a Szigeten vegaként, akkor valószínűleg nagyon boldog lennék, hogy legalább ennyi zöldség jut a napi szénhidráttenger mellé.

  • Utolsó előtti állomásunk a Napfényes Étterem street-food szekciója volt, egy Sziget burgerrel, és egy chili doggal. A pultra tett tájékoztató kaják egész pofásan néztek ki, sajnos, amit mi kaptunk készhez, az már kevésbé. A Sziget Burgerben volt egy nagy adag tofu, szójafasírt, paradicsom, kápia, lilahagyma, saláta, sült hagymakarika és vegán sajt. Ezekkel amúgy nem volt gond, egyesével szépen kieszegettünk őket a buciból, ami egy óriási, felfújt puffancs volt, rendesen kiszáradva. A chilidogról azt hittem, minimum egy vega kolbász plusz némi vega chilis bab lesz benne, de nem - a száraz kiflit itt is kibélelték egy amúgy tűrhető vega kolbásszal, és telenyomtak ketchuppal meg mustárral. Ettől mondjuk a kifli nem puhult vissza, cserébe jó lucskos lett. A két, amúgy rendkívül méretes és nyilván laktatónak szánt szendvicsért és két vízért összesen 5400 forintot fizettünk.

Ezen a ponton feladtuk a dolgot.

Volt még egy hangyányi remény, hogy a kitelepült éttermek között ehetünk valami igazán jót is végre, de a KIOSK és a többiek csak a VIP részlegen belül vannak - földi halandó szigetlakó pedig nem mehet be oda. Van ugyan állítólag egy Digó Pizza a VOLT színpad mellett, de eddigre túl fáradtak voltunk ahhoz, hogy nekiálljunk keresni. Kárpótlásul elfeleztünk még egyet az Olé churros csokis példányából - azt legalább vega nem vega eheti, és "csak" 790 forintba fájt.

Konklúzió?

A Sziget a zene, a fiatalság, a szabadság és a jó bulik helye - ezt kell benne szeretni, a jó kaja iránti vágyat meg el lehet engedni, míg itt vagytok. Bár hangsúlyozom, nem ettük végig a rendezvény összes vega fogását, a három órás mászkálás után arra jutottunk, hogy ha csak éjszakára jöttök, lakjatok be otthon, hajnal kettőkor mindegy lesz már a kaja minősége. Ha meg több napra jöttök, akkor marad a helyi Aldi - azzal jártok a legjobban.

És ezt olvastad már az ízHuszár magazinon?

Lecsapoltuk és megkóstoltuk a Sziget Fesztivál első saját sörét - ilyen lesz

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...