A lekvárfőzés egy kiváló nyári elfoglaltság: megőrizhetjük segítségével a napfényes évszak legzamatosabb alapanyagait, ízeit, hangulatát, hogy később minden üveg dzsem felbontása visszarepítsen minket ebbe a gondtalan időbe. Azonban ez a gondtalanság nem önmagától adott: odafigyelést, precizitást és tisztaságot igényel a lekvárfőzés, ugyanis csak ilyen körülmények közt lesz gyümölcsöző a munkánk. Vegyük sorra hát a hibákat, amelyektől tartózkodnunk kell.
Nézd meg galériánkban a lekvárfőzés elkerülendő hibáit!
5 befőzési hiba, ami az összes üveg lekvárod tönkreteheti
Nem figyelsz a gyümölcs minőségére
Persze lekvárt nem a legdrágább, leggyönyörűbb gyümölcsből kell főzni, hiszen ez jelentősen megdobná a költségeket. Mindemellett természetesen oda kell figyelni a minőségre: rossz alapanyagból rossz lekvár lesz, nem javul meg mágikusan a cukortól és az összefőzéstől. A penészes darabokat egyértelműen el kell távolítani, de ezeken kívül az erjedésnek indult, kétes állapotú szemeket is – ha nem tudjuk eldönteni, inkább ne tegyük a kérdéses gyümölcsöt a kondérba.
Nem tiszta a munkafelület
Minden befőzési folyamat első és legfontosabb szabálya a tisztaság: ez biztosítja ugyanis, hogy a befőttek, lekvárok, dzsemek nem fognak elenyészni a saját üvegük falain belül. A gyümölcs mosása, magozása, csumázása és darabolása közben koszolódhat a konyhapult, a gáztűzhely, illetve minden más munkafelület. Gondoskodjunk a folyamatos tisztaságról, ezzel elkerülve az esetleges kudarcokat!
Nem „frissek” az üvegek
Mindegy, hogy újonnan vettünk egy nagy rekesz befőttes üveget vagy ismét előhalásztuk a tavaly óta kiürült arzenál néhány darabját, mossuk el, és sterilizáljuk frissen az üvegeket. Még akkor is, ha ezt már korábban megtettük. A tárolás során ugyanis könnyen kompromittálódhat az üvegek steril állapota, így jobb, ha biztosra megyünk. Ráadásul a frissen sterilizált üvegek még forróak lesznek, ami elengedhetetlen a tökéletes vákuumzárhoz (forró üvegbe kerüljön forró lekvár).
Régi kupakot használsz
Az üvegek alapvetően strapabíróbbak, mint a kupakok – ez utóbbi könnyen elhasználódik. És a rosszul záró kupak egyenes út a lekvár megbuggyanásáig: a behorpadt fedő beengedi a levegőt, a rozsdás vagy máshogy szennyezett pedig belülről erjeszti meg a dzsemünket. Szerencsére tudunk külön kupakokat is venni, így nem kell a teljes üvegarmadát lecserélni – csak arra figyelnünk, hogy tökéletesen passzoló tetőket válasszunk.
Nem megfelelő a hőmérséklet
Olvashattuk korábban, hogy az üveg hőmérséklete kifejezetten fontos a vákuumzár szempontjából, azonban egyedül nem képes elvégezni az összes munkát. A lekvárnak is részt kell vennie az összjátékban: ne hagyjuk, hogy kihűljön, tartsuk forrón egészen az üvegbe zárás pillanatáig.
Lekvárreceptek a szezonra:
Rebarbaralekvár
Zöldségből lekvárt? Bizony! Bár a rebarbarára hivatalosan zöldségként tekintünk, mégis inkább gyümölcsként használjuk fel süteményekbe, édességekbe, levesekbe. Mivel szezonja ...
Sűrű és finom szilvalekvár cukor nélkül
Bár a szilvalekvár elkészítésekor több bevált módszer közül válogathatunk, a legegyszerűbb verziója mégis az, amikor kimagozva és feldarabolva a sütőbe rakjuk. Az előkészületek ...
Elronthatatlan sárgabaracklekvár
Kis hazánk igazi "befőzőország", ahol nyaranta felbecsülhetetlen mennyiségben rakunk el mindenféle gyümölcslekvárt, -befőttet és -szörpöt. Ahány ház, annyi praktika létezik a ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több cikk a befőzésről, ha okosodnál: