Lejárt szavatosságú élelmiszereket árul egy dán üzlet

A koppenhágai Wefood üzlet hatalmas siker, tekintve, hogy az élelmiszerhulladék forró téma világszerte: évi 1,3 millárd tonnányi étel kerül a kukába, feleslegesen.

Nagy-Britannia első, rászoruló családok számára létrehozott szupermarketje után (ahol mindenki annyit fizet az élelmiszerekért, amennyit tud) új kezdeményezés indult Dániában, melynek keretében önkéntesek a lejárt szavatosságú, de még fogyasztható élelmiszereket különböző üzletekből, gyártóktól, termelőktől gyűjtik össze, hogy utána egy speciális bolt polcain elhelyezve az eredeti ár töredékéért értékesítsék.

A boltban a szavatossági idejük lejárta, hibás csomagolásuk, vagy egyszerűen szépséghibáik miatt kidobott, fogyasztható élelmiszerek kapnak helyet, a vásárlók így a bolti átlagárak feléért juthatnak például gyümölcsökhöz vagy zöldségekhez. Ezzel nemcsak olcsóbban vehetnek élelmiszerhez a rászorulók Koppenhága két kerületében, hanem a befolyó összeget is jótékony célra fordítják.

A Guardian beszámolója szerint az üzletben szinte minden generáció megfordul és vásárol, egyetemi hallgatótól a nyugdíjasig. A választék nagyban függ az aktuálisan beszerzett árutól, az aktuális kínálatról rendszeresen tájékoztatják a vásárlókat, így valamennyire tervezni is lehet a bevásárlást. Ha pedig a vásárlók beszereztek minden fontosat, még tippet is kapnak, hogyan használhatják fel, a Wefood rendszeresen tesz közzé főzős videókat.

Míg világszerte hatalmas élelmiszerpazarlás zajlik, napjainkban egyre több szó esik arról, hogyan fékezhetjük meg az élelmiszerek kidobását, tudva, hogy az éhezés hasonlóan nagy gondot jelent a világban. A tudatos társadalom szószólói egyre többször hangsúlyozzák a tudatosságot az élelmiszerek felhasználását illetően is. Franciaországban márelfogadták azt a törvényt, ami megtiltja a szupermarketeknek, hogy élelmiszert dobjanak ki, így a boltoknak el kell adományozniuk azokat az élelmiszereket, amelyeknek pár napon belül lejár a szavatosságuk.

Magyarországon azÉlelmiszerbank dolgozik azon, hogy az élelmiszerfelesleget eljuttassa azokhoz, akiknek erre a legnagyobb szükségük van. Az egyesület munkájának köszönhetően az év első félében 2000 tonnánál is több kidobásra ítélt élelmiszert juttattak el a nélkülözőkhöz.

És ezt olvastad már?

Ezeket olvastad már?

(via Guardin/HVG)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...