Lehetséges, hogy lesz gyógyszer az elhízás ellen?

Megtalálták az elhízásért felelős gént, amelyet ha a jövőben sikerül kiiktatni, talán lesz megoldás a kóros túlsúly kezelésére is

Az örök, korlátlan, elhízásmentes evés olyasmi, amiről mindannyian álmodozunk. Nagyon kevesen ugyan, mégis vannak olyanok, akik ezt tényleg megtehetik, bármennyit esznek, mégsem híznak el. A szépségideál a sovány, mégis mindenki nagyon szeret enni, a kettő pedig szinte soha nem megy egyszerre.

A felelős gén

Egy most megjelent kutatás talán megtalálta a magyarázatot. A Cell nevű folyóiratban közölt vizsgálat során egy észt biobank 47 ezer DNS mintáját hasonlították össze a mintaadók egészségügyi adataival. A titok persze, nem meglepetés, hogy a genetikában rejlik: akik életük során sosem híztak el, egy bizonyos génjükben tértek el a többiektől, amit ALK-nak neveznek.

A szerencsés örök soványaknál ez a gén egy, csak rájuk jellemző verzióban található meg - a népesség csupán egy százalékánál.

Eddig másról volt híres

A gént már régóta ismerik a kutatók, ám eddig csak rákos megbetegedésekkel kapcsolatban foglalkoztak vele. Eddig ugyanis azt vették észre, hogy serkentheti vagy előidézheti a rákos sejtek burjánzását. Most azonban egy másik hatását vizsgálták - azt, hogyan befolyásolja az elhízást.

Ki kell iktatni a gént

Mivel a rákos megbetegedésekre hatással van, már létezik olyan gyógyszer, ami ennek a génnek a keletkezését gátolja, ez pedig új lehetőségeket adhat az elhízás kezeléséhez. Kísérleti egereknél (és legyeknél!) már bebizonyosodott, hogy az ALK-gén kiiktatásával az elhízás veszélye is csökkent. A kutatást vezető tudós szerint a gén alapos megismerése akár egy, a jövőben alkalmazható elhízás elleni szer kifejlesztéséhez is vezethet.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...