Lehet, hogy te is kóstoltál már hódpopót!

A sűrű, vaníliás aromájú castoreum nem akármilyen furcsa helyről származik. Annyit elárulunk, a hódok hátsó felének köze  van hozzá.

A sűrű, krémes vaníliafagylaltoknak és az epres aromájú ételeknek sokszor - leginkább az Egyesült Államokban - van egy egészen szokatlan összetevője. Ez pedig nem más, mint a castoreum, vagyis a hódpézsma. "Pézsma"? Ez a lágy csengésű szó talán nem hangzik olyan ijesztően, de ez valószínűleg megváltozik, ha megtudjuk, mit is jelent.

A castoreum ugyanis nem más, mint a hód végbele mellett található mirigy váladéka, amit az állat területének kijelölésére és kommunikációra használ.

Hódbabák

A castoreum igen drága anyag, manapság körülbelül 130 kilogrammnyit termelnek belőle, és leginkább a kozmetikai iparban, parfümök összetevőjeként, illetve cigaretták ízesítőjeként találkozhatunk vele. Ezzel együtt, ha belekerül az ételekbe, az amerikai FDA, vagyis az amerikai élelmiszerbiztonsággal foglalkozó hivatal nem várja el, hogy feltüntessék a csomagoláson azt, hogy castoreum is van az adott finomságban. Mivel veszélytelen anyagról van szó, elég azt jelezni, hogy természetes ízesítőt kevertek a vaníliafagyiba.

Sajnos ahhoz, hogy hozzájussanak a hódpézsmához, el kell pusztítani az állatot, mivel mindkét mirigyzsákját el kell távolítani a castoreum kinyeréséhez. Nem tenyésztenek hódokat ilyen célból, a vadon élő példányokat vadásszák pézsmájukért és prémjükért. Európában az állat védelem alatt áll, ráadásul mivel a 19. század végére majdnem kihalt a faj, telepítésekkel is segítik az állomány gyarapodását. Az ázsiai populáció változatlanul veszélyben van, de az amerikai hód vadászata szabályozott - olvasható a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajokat sorra vevő vörös listáján.

Svédországban hagyományosan egy vodkaszerű ital ízesítésére is használják a hódpézsmát. Ennek a különleges csemegénekBäverhojt a neve.

Bäverhojt: A vodkába belehelyezik a hód pézsmát tartalmazó mirigyét

Akinek van mersze, az afrodiziákumként árult hódpézsmát kicsivel több, mint 10 ezer forintért meg is rendelheti az Etsy-ről - persze van rá esély, hogy illegálisan vadászott mongóliai hódokból nyerik ki az anyagot...

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Csodálatos fűszerkert - hihetetlen helyen!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...