A sűrű, krémes vaníliafagylaltoknak és az epres aromájú ételeknek sokszor - leginkább az Egyesült Államokban - van egy egészen szokatlan összetevője. Ez pedig nem más, mint a castoreum, vagyis a hódpézsma. "Pézsma"? Ez a lágy csengésű szó talán nem hangzik olyan ijesztően, de ez valószínűleg megváltozik, ha megtudjuk, mit is jelent.
A castoreum ugyanis nem más, mint a hód végbele mellett található mirigy váladéka, amit az állat területének kijelölésére és kommunikációra használ.
A castoreum igen drága anyag, manapság körülbelül 130 kilogrammnyit termelnek belőle, és leginkább a kozmetikai iparban, parfümök összetevőjeként, illetve cigaretták ízesítőjeként találkozhatunk vele. Ezzel együtt, ha belekerül az ételekbe, az amerikai FDA, vagyis az amerikai élelmiszerbiztonsággal foglalkozó hivatal nem várja el, hogy feltüntessék a csomagoláson azt, hogy castoreum is van az adott finomságban. Mivel veszélytelen anyagról van szó, elég azt jelezni, hogy természetes ízesítőt kevertek a vaníliafagyiba.
Sajnos ahhoz, hogy hozzájussanak a hódpézsmához, el kell pusztítani az állatot, mivel mindkét mirigyzsákját el kell távolítani a castoreum kinyeréséhez. Nem tenyésztenek hódokat ilyen célból, a vadon élő példányokat vadásszák pézsmájukért és prémjükért. Európában az állat védelem alatt áll, ráadásul mivel a 19. század végére majdnem kihalt a faj, telepítésekkel is segítik az állomány gyarapodását. Az ázsiai populáció változatlanul veszélyben van, de az amerikai hód vadászata szabályozott - olvasható a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajokat sorra vevő vörös listáján.
Svédországban hagyományosan egy vodkaszerű ital ízesítésére is használják a hódpézsmát. Ennek a különleges csemegénekBäverhojt a neve.
Akinek van mersze, az afrodiziákumként árult hódpézsmát kicsivel több, mint 10 ezer forintért meg is rendelheti az Etsy-ről - persze van rá esély, hogy illegálisan vadászott mongóliai hódokból nyerik ki az anyagot...