Lehet, hogy te is kóstoltál már hódpopót!

A sűrű, vaníliás aromájú castoreum nem akármilyen furcsa helyről származik. Annyit elárulunk, a hódok hátsó felének köze  van hozzá.

A sűrű, krémes vaníliafagylaltoknak és az epres aromájú ételeknek sokszor - leginkább az Egyesült Államokban - van egy egészen szokatlan összetevője. Ez pedig nem más, mint a castoreum, vagyis a hódpézsma. "Pézsma"? Ez a lágy csengésű szó talán nem hangzik olyan ijesztően, de ez valószínűleg megváltozik, ha megtudjuk, mit is jelent.

A castoreum ugyanis nem más, mint a hód végbele mellett található mirigy váladéka, amit az állat területének kijelölésére és kommunikációra használ.

Hódbabák

A castoreum igen drága anyag, manapság körülbelül 130 kilogrammnyit termelnek belőle, és leginkább a kozmetikai iparban, parfümök összetevőjeként, illetve cigaretták ízesítőjeként találkozhatunk vele. Ezzel együtt, ha belekerül az ételekbe, az amerikai FDA, vagyis az amerikai élelmiszerbiztonsággal foglalkozó hivatal nem várja el, hogy feltüntessék a csomagoláson azt, hogy castoreum is van az adott finomságban. Mivel veszélytelen anyagról van szó, elég azt jelezni, hogy természetes ízesítőt kevertek a vaníliafagyiba.

Sajnos ahhoz, hogy hozzájussanak a hódpézsmához, el kell pusztítani az állatot, mivel mindkét mirigyzsákját el kell távolítani a castoreum kinyeréséhez. Nem tenyésztenek hódokat ilyen célból, a vadon élő példányokat vadásszák pézsmájukért és prémjükért. Európában az állat védelem alatt áll, ráadásul mivel a 19. század végére majdnem kihalt a faj, telepítésekkel is segítik az állomány gyarapodását. Az ázsiai populáció változatlanul veszélyben van, de az amerikai hód vadászata szabályozott - olvasható a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajokat sorra vevő vörös listáján.

Svédországban hagyományosan egy vodkaszerű ital ízesítésére is használják a hódpézsmát. Ennek a különleges csemegénekBäverhojt a neve.

Bäverhojt: A vodkába belehelyezik a hód pézsmát tartalmazó mirigyét

Akinek van mersze, az afrodiziákumként árult hódpézsmát kicsivel több, mint 10 ezer forintért meg is rendelheti az Etsy-ről - persze van rá esély, hogy illegálisan vadászott mongóliai hódokból nyerik ki az anyagot...

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Csodálatos fűszerkert - hihetetlen helyen!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...