A nap legundorítóbb híre: itt az emberi fogyasztásra is alkalmas csótánytej!

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az emberek körében a rovarfogyasztás, kutatók most éppen a csótánytejet szeretnék népszerűsíteni. Igen, tényleg a csótány tejéről van szó. 

A világon egyre több ember és cég áll ki amellett, mennyire jó hatással lenne ránk és környezetünkre, ha rendszeresen fogyasztanánk rovarokat. Rengeteg tápanyagot tartalmaznak (többet, mint bármelyik hús), tenyésztésük alig kerül valamibe, valamint feldolgozásuk jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után.

Mivel egy fejlődő alternatív fogyasztói szokásról van szó, sok kísérlet folyik arról, milyen rovarok lehetnek Superfood-listás ételek, és arról is, melyiket milyen formában érdemes belevenni az étrendbe.

Ennek köszönhetően népszerűsítik most a világban a csótánytej fogyasztását, mely a szakértők szerint teljes egészében felválthatná a tehéntejet.

Hogy miről is van szó?

Arról, hogy létezik egy olyan csótányfaj (csendes-óceáni csótány), amelynek elevenszülő nőstény példányai a szóban forgó csótánytejjel táplálják utódaikat. Ez a folyadék a kutatók szerint négyszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej, ezen kívül esszenciális aminosavakban, lipidekben és cukrokban is bővelkedik, zsírtartalma viszont sokkal magasabb, mint a tehéntejnek, két deciliter csótánytej nagyjából 700 kalóriát tartalmazna.

A legnagyobb probléma a csótánytejjel az, hogy egyelőre lehetetlennek tűnik kidolgozni a tömeggyártás technikáját. Számottevő mennyiség legyártásához rengeteg csótányra lenne szükség, így valószínűleg az elkészült termék sem lenne olcsó.

És hogy milyen az íze?

A csótánytej jótékony hatásait kutató Leonard Chavasnak egy fogadás elvesztése után kellett megkóstolni a rovarból származó nedűt, állítása szerint azonban a tejnek nincsen különösebb íze, így szerinte a későbbiekben a megfelelő ízesítéssel mennyei fagylaltot lehetne készíteni ebből a különleges (és egyben sokak szerint visszataszító) alternatív tejből.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

via insider

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...