A nap legundorítóbb híre: itt az emberi fogyasztásra is alkalmas csótánytej!

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az emberek körében a rovarfogyasztás, kutatók most éppen a csótánytejet szeretnék népszerűsíteni. Igen, tényleg a csótány tejéről van szó. 

A világon egyre több ember és cég áll ki amellett, mennyire jó hatással lenne ránk és környezetünkre, ha rendszeresen fogyasztanánk rovarokat. Rengeteg tápanyagot tartalmaznak (többet, mint bármelyik hús), tenyésztésük alig kerül valamibe, valamint feldolgozásuk jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után.

Mivel egy fejlődő alternatív fogyasztói szokásról van szó, sok kísérlet folyik arról, milyen rovarok lehetnek Superfood-listás ételek, és arról is, melyiket milyen formában érdemes belevenni az étrendbe.

Ennek köszönhetően népszerűsítik most a világban a csótánytej fogyasztását, mely a szakértők szerint teljes egészében felválthatná a tehéntejet.

Hogy miről is van szó?

Arról, hogy létezik egy olyan csótányfaj (csendes-óceáni csótány), amelynek elevenszülő nőstény példányai a szóban forgó csótánytejjel táplálják utódaikat. Ez a folyadék a kutatók szerint négyszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej, ezen kívül esszenciális aminosavakban, lipidekben és cukrokban is bővelkedik, zsírtartalma viszont sokkal magasabb, mint a tehéntejnek, két deciliter csótánytej nagyjából 700 kalóriát tartalmazna.

A legnagyobb probléma a csótánytejjel az, hogy egyelőre lehetetlennek tűnik kidolgozni a tömeggyártás technikáját. Számottevő mennyiség legyártásához rengeteg csótányra lenne szükség, így valószínűleg az elkészült termék sem lenne olcsó.

És hogy milyen az íze?

A csótánytej jótékony hatásait kutató Leonard Chavasnak egy fogadás elvesztése után kellett megkóstolni a rovarból származó nedűt, állítása szerint azonban a tejnek nincsen különösebb íze, így szerinte a későbbiekben a megfelelő ízesítéssel mennyei fagylaltot lehetne készíteni ebből a különleges (és egyben sokak szerint visszataszító) alternatív tejből.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

via insider

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek