Lehet, hogy itt a megoldás az egyik legveszélyesebb allergiára

A közismert allergének közül a földimogyoró az egyik, ami már nagyon kis mennyiségben fogyasztva is életveszélyes tüneteket okozhat. Most lehet, hogy megvan a megoldás.

Sajnos igaz az az állítás, hogy a szervezetünk gyakorlatilag bármire allergiás lehet. Persze vannak a mindenki által ismert táplálékallergének - mint pl. a tej-, a tojás fehérjéi, a szója, a diófélék, a hal, a rák, a mustár és az egyik "legveszélyesebb", legerősebb allergiás reakciókat kiváltó földimogyoró.

A földimogyoróban található fehérjék olyan erős allergén hatással rendelkeznek, hogy az erre érzékenyek nem csak a földimogyorótól, hanem a "földimogyorót nyomokban tartalmazhat" feliratú termékektől is erős allergiás tüneteket produkálhatnak. Ez a megjegyzés pedig számtalan élelmiszeripari terméken szerepelhet, ezért a földimogyoró-allergiások élete nem könnyű, hiszen egyrészt minden címkét el kell olvasniuk, másrészt pedig csak nagy körültekintéssel fogyaszthatnak ételeket éttermekben, vendégségben. Az ő esetükben a kockázat nagyon nagy, hiszen kis mértékű allergén is életveszélyes rohamot okozhat.

Lehet, hogy megszületett a megoldás?

Egy amerikai gyógyszergyártó cég (Aimmune Therapeutics) friss kutatási eredményei szerint a földimogyoró-fehérjék fokozatos és módszeres adagolása "megtaníthatja" a szervezetet a szélsőséges allergiás reakció elkerülésére. Ez az eljárás egyébként az allergia-terápiákban nem ismeretlen, deszenzitizációnak nevezik - amikor kontrollált mennyiségben, orvosi felügyelet mellett "szoktatják" hozzá az allergiás egyén szervezetét az allergénhez.

A szóban forgó kutatás során közel 500 4-17 éves gyermek vett részt a kutatásban, egy éven keresztül. A részt vevők a kutatás időszakában minden nap kaptak egy földimogyoró-fehérjét tartalmazó - AR101 néven futó - kapszulát. A gyerekek mindegyike súlyos földimogyoró-allergiában szenvedett, 30 mg-nál nagyobb mennyiségű fehérje már allergiás reakciókat váltott ki náluk. Összehasonlításképpen: egy db földimogyoró 250-350 mg földimogyoró-fehérjét tartalmaz.

A gyerekek fele naponta kapott ilyen kapszulát, amiben a fehérje mennyiségét fokozatosan növelték: a 22. hétre jutottak el a 300 mg-nyi (azaz egy db földimogyorónyi) mennyiségig. Ezt követően ezt a mennyiséget szedték fél évig. A csoport másik fele placebó kapszulákat kapott - de a kutatás lezárásáig sem a szülők, sem az orvosok nem tudták, hogy melyik gyerek kap valódi és melyik placebó-kapszulát (kettős vak, placebo kontrollált vizsgálat).

48 hét eltelt után került sor az eredmények felmérésére: a részt vevő gyerekek - szoros orvosi felügyelet mellett - egyre nagyobb mennyiségű földimogyoró-fehérjét kaptak, a kutatók pedig figyelték, hogy mikor jelennek meg az első allergiás reakciók. Az eredmények felülmúlták az elvárásokat, az AR101 kapszulát szedő gyerekek 67%-a 600 mg mennyiségig (egy adagban) maradt tünetmentes, míg a placebó csoport esetén ez az érték 4%. Ráadásul, az AR101 csapat 50%-a még 1000 mg-nyi mennyiséget is tünetmentesen tolerált. Dr. A. Wesley Burks, a kutatás vezetője szerint ez egészen csodás eredmény, hogy az egy tizednyi mogyoróra is allergiásan reagálók egy év után gyakorlatilag 2-4 db mogyorót is elfogyaszthatnak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ezentúl a földimogyoró-allergiások is bátran rágcsálhatják marokszám a sós mogyit az esti film mellé, abban azonban nagy segítség lehet számukra, hogy kevésbé kell életveszélyes helyzetektől tartaniuk, ha menzán, étteremben, vendégségben étkeznek.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via IFL Science

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...