Lehet, hogy itt a megoldás az egyik legveszélyesebb allergiára

A közismert allergének közül a földimogyoró az egyik, ami már nagyon kis mennyiségben fogyasztva is életveszélyes tüneteket okozhat. Most lehet, hogy megvan a megoldás.

Sajnos igaz az az állítás, hogy a szervezetünk gyakorlatilag bármire allergiás lehet. Persze vannak a mindenki által ismert táplálékallergének - mint pl. a tej-, a tojás fehérjéi, a szója, a diófélék, a hal, a rák, a mustár és az egyik "legveszélyesebb", legerősebb allergiás reakciókat kiváltó földimogyoró.

A földimogyoróban található fehérjék olyan erős allergén hatással rendelkeznek, hogy az erre érzékenyek nem csak a földimogyorótól, hanem a "földimogyorót nyomokban tartalmazhat" feliratú termékektől is erős allergiás tüneteket produkálhatnak. Ez a megjegyzés pedig számtalan élelmiszeripari terméken szerepelhet, ezért a földimogyoró-allergiások élete nem könnyű, hiszen egyrészt minden címkét el kell olvasniuk, másrészt pedig csak nagy körültekintéssel fogyaszthatnak ételeket éttermekben, vendégségben. Az ő esetükben a kockázat nagyon nagy, hiszen kis mértékű allergén is életveszélyes rohamot okozhat.

Lehet, hogy megszületett a megoldás?

Egy amerikai gyógyszergyártó cég (Aimmune Therapeutics) friss kutatási eredményei szerint a földimogyoró-fehérjék fokozatos és módszeres adagolása "megtaníthatja" a szervezetet a szélsőséges allergiás reakció elkerülésére. Ez az eljárás egyébként az allergia-terápiákban nem ismeretlen, deszenzitizációnak nevezik - amikor kontrollált mennyiségben, orvosi felügyelet mellett "szoktatják" hozzá az allergiás egyén szervezetét az allergénhez.

A szóban forgó kutatás során közel 500 4-17 éves gyermek vett részt a kutatásban, egy éven keresztül. A részt vevők a kutatás időszakában minden nap kaptak egy földimogyoró-fehérjét tartalmazó - AR101 néven futó - kapszulát. A gyerekek mindegyike súlyos földimogyoró-allergiában szenvedett, 30 mg-nál nagyobb mennyiségű fehérje már allergiás reakciókat váltott ki náluk. Összehasonlításképpen: egy db földimogyoró 250-350 mg földimogyoró-fehérjét tartalmaz.

A gyerekek fele naponta kapott ilyen kapszulát, amiben a fehérje mennyiségét fokozatosan növelték: a 22. hétre jutottak el a 300 mg-nyi (azaz egy db földimogyorónyi) mennyiségig. Ezt követően ezt a mennyiséget szedték fél évig. A csoport másik fele placebó kapszulákat kapott - de a kutatás lezárásáig sem a szülők, sem az orvosok nem tudták, hogy melyik gyerek kap valódi és melyik placebó-kapszulát (kettős vak, placebo kontrollált vizsgálat).

48 hét eltelt után került sor az eredmények felmérésére: a részt vevő gyerekek - szoros orvosi felügyelet mellett - egyre nagyobb mennyiségű földimogyoró-fehérjét kaptak, a kutatók pedig figyelték, hogy mikor jelennek meg az első allergiás reakciók. Az eredmények felülmúlták az elvárásokat, az AR101 kapszulát szedő gyerekek 67%-a 600 mg mennyiségig (egy adagban) maradt tünetmentes, míg a placebó csoport esetén ez az érték 4%. Ráadásul, az AR101 csapat 50%-a még 1000 mg-nyi mennyiséget is tünetmentesen tolerált. Dr. A. Wesley Burks, a kutatás vezetője szerint ez egészen csodás eredmény, hogy az egy tizednyi mogyoróra is allergiásan reagálók egy év után gyakorlatilag 2-4 db mogyorót is elfogyaszthatnak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ezentúl a földimogyoró-allergiások is bátran rágcsálhatják marokszám a sós mogyit az esti film mellé, abban azonban nagy segítség lehet számukra, hogy kevésbé kell életveszélyes helyzetektől tartaniuk, ha menzán, étteremben, vendégségben étkeznek.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via IFL Science

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...