Lehet, hogy gluténérzékeny vagy?

Furcsa dolgokat produkál a szervezeted étkezés után? Ha puffad vagy fáj a hasad, foglalkozz vele, lehet, hogy gluténérzékeny vagy! (x)

Mi a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység – avagy cöliákia, régi nevén lisztérzékenység – lényegében egy genetikailag meghatározott autoimmun-betegség. Ebben a kórképben a szervezet ellenanyagot termel a glutén egyik összetevője, a gliadin nevű fehérje ellen. Ez a fehérje megtalálható többek között a búzában, rozsban, valamint az árpában is, így fogyasztásuk után kellemetlen tünetek jelentkezhetnek.

Ezeket olvastad már?

Cöliákia esetén az elváltozások középpontja a vékonybél, bár számos egyéb szervben is okozhat elváltozást. A vékonybélben található bolyhok elpusztulnak, aminek következtében csökkenhet a tápanyagok, vitaminok és az ásványi anyagok felszívódása.

Korábban gyermekkori betegségnek hitték, de ma már tudjuk, hogy bármely életkorban kialakulhat. A betegség megszüntetése nem lehetséges, de élethosszig tartó gluténmentes diétával tünetmentesség és teljes értékű élet érhető el.

Ezeket olvastad már?

A cöliákia klasszikus tünetei:

  • krónikus hasmenés
  • puffadás, hasfájás
  • zsírfényű, nagy tömegű széklet
  • másodlagosan kialakuló tejcukoremésztési zavar

Ezen kívül egyre gyakrabban jelenik meg a gluténérzékenység emésztőrendszeri tünetek nélkül. Intő jel lehet a vashiányos vérszegénység, gyermekeknél a növekedésbeli elmaradás, fogzománc-problémák jelenléte, sorvadt izomzat, visszatérő hólyagok a szájban, vagy akár menstruáció elmaradása, fogamzási problémák.

Fontos megemlíteni, hogy gyakran társul más betegségekkel a gluténérzékenység. Előfordulhat 1-es típusú cukorbetegség, a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése, kötőszöveti és izületi megbetegedések, Down-kórhoz kötődve is.

Ezeket olvastad már?

Szükséges vizsgálatok

Mivel a betegség öröklődő, így érdemes akkor is részt venni szűrésen, ha nincsenek jellegzetes tünetek, hiszen ha a családban előfordult már cöliákia, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a családtagoknál is fennáll a probléma. A gluténérzékenység diagnosztizálásához egyrészt speciális vérvizsgálat, valamint indokolt esetben vékonybél-nyálkahártya-biopszia is szükséges lehet. A vérből végzett vizsgálat során elsősorban gliadin elleni antitesteket és az ún. szöveti transzglutamináz elleni antitestek szintjét ellenőrzik. Fontos, hogyha a vizsgálat előtt az illető már gluténmentes diétát tart, akkor álnegatív eredmény születhet!

A cöliákia szűréséhez ma már kaphatók különböző otthon is elvégezhető gyorstesztek, amelyekkel ugyan valószínűsíthető a betegség, de nem alkalmasak a diagnózis felállítására, illetve a betegség fennállásának kizárására sem.

Étrend

A gluténérzékenység jelenleg egyedüli hatásos kezelése az életen át tartó gluténmentes étrend. Szerencsére napjainkra már nem csak a lemondásról szól ez az étrend, ugyanis a boltokban már számos gluténmentes termék közül lehet választani.

Gluténmentes étrend esetében a táplálkozásunk szerves részét képező normál kenyérfélék és pékáruk kizárása jelenti talán a legnagyobb kihívást. Már a legtöbb élelmiszert árusító üzletben lehet vásárolni 1-1 gluténmentes kenyérfélét, de ízük sok esetben elmarad a hagyományos társaiktól, áruk pedig többszöröse a megszokott pékáru árakhoz képest. Hasonlóan nagy gondot kell fordítani 1-1 főétel vásárlására, készítésére, hiszen egy hagyományos búzaliszttel készülő rántott hús, főzelék, galuska vagy éppen pizza sem fér bele egy gluténmentes étrendbe.

Ma már finomságok is készülnek gluténmentesen. Ennek egyik legjobb magyar példája a Cerbona gluténmentes poharas müzlije, amelyet a világ leginnovatívabb élelmiszerei közé választottak az idei párizsi élelmiszeripari vásáron, a SIAL-on. A gluténmentes müzlin kívül a Cerbona termékei között megtalálható a gluténmentes mogyorókrémes párnácska és kétfajta müzliszelet is.

Tudj meg többet a Cerbona gluténmentes termékeiről itt!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...