Legyen ez a nyár az uborkáé!

A uborkáról sokan nem tudják, hogy mennyire változatosan felhasználható zöldség. Az alábbiakban néhány ötletet adunk az elkészítéséhez.

Az „ugorka” a tökfélék családjába tartozik, és a sárgadinnye közeli rokona. Mindannyian ismerjük 2 leggyakoribb fajtát, a sima héjú kígyóuborkát, valamint ilyenkor, tavasz végén, nyár elején a piacokon is megjelenő, tüskés héjú kisebb darabokat. Ez utóbbi íze kissé kesernyés és húsa keményebb, ezért kovászolásra tökéletesen alkalmas, míg az előbbi mind ízben, mind textúrában lágyabb, ezért inkább ezt használjuk az uborkás ételekben.

Nyersen felhasználható például uborkalevesnek, így megmaradnak értékes tápanyagai (kálium, magnézium, kalcium, foszfor és magas vastartalom), és a C-vitamint sem főzzük ki belőle, de adhatunk hozzá különböző zöldfűszereket is. Leggyakrabban salátát készítünk belőle, vagy salátákba tesszük nyersen, készülhet belőle tzatziki vagy klasszikus uborkasaláta. Hideg előételként a kivájt uborkát megtölthetjük zöldfűszeres túróval, ízesített krémsajttal is.

A kovászos uborka szinte alap nyári étel, de ezt is tovább cifrázhatjuk: a kovászos uborkából is készíthetünk levest, és nem csak az elterjedt módon, hanem például paradicsommal összeturmixolva, majd a vízszerű levet kinyomkodva frissítő nyári esszenciát dobhatunk össze percek alatt.

Mivel nem túl erőteljes az íze, ritkán főzzük, pedig ha megfelelően ízesítjük más zöldségekkel, fűszerekkel, meleg levesnek, sőt ugyanígy, vagy akár önmagában is, köretnek, vagy ratatouille-szerű egytálételnek is kitűnő, könnyű nyári étel. És ha főzni is ritkán főzzük, akkor az édességekben való felhasználására már nem is tudom, milyen jelzőt használjak.

A nyers uborkaleves fűszeres joghurttal receptjéért kattints ide!

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...