Nagy szerencse, ha valakinek van pár bombabiztos sütireceptje, amit bármelyik alkalomra előkaphat. Még jobb azonban, ha ismerjük a szabályokat, és ha ránézünk egy receptre, akkor sejtjük, ha valami gond lesz vele, és azt is, hogy ez így fog működni. A sok gyakorlás persze rengeteget segít abban, hogy aranytepsis házi tündérek legyünk, de az sem árt, ha van talonban pár szuper praktikánk, hogy elkerüljük a bakikat. 9 kis titkot osztunk meg most veletek!
9 szuper tipp, hogy a sütés királynője legyél!
Időjárás: a szobahőmérséklet 20-21 fokot jelent. Ha kint sokkal melegebb van, esetleg sokkal hidegebb, és a kinti hő befolyásolja a konyhád hőmérsékletét, akkor a süti is máshogyan fog viselkedni. Ha csak nem kelt tésztával dolgozol, igyekezz tartani ezt a hőt! Még a páratartalom is számít! Emlékszel a nagymamák mondására, miszerint esős napon sose süss? Ez sem véletlen! ma már persze kiküszöbölhetőek ezek a problémák, de azért nem árt, ha az időjárást figyelembe veszed, mielőtt bekapcsolod a sütőt!
A legegyszerűbb tojás-szétválasztás: Ha tojással dolgozol, nézd meg a receptet. Omlós tésztához ajánlott a hideg, amúgy a szobahőmérsékletű az ideális. Kivéve, ha szét kell őket választanod. A hideg tojást sokkal könnyebb kettészedni - tedd be e hűtőbe egy órára, vagy a mélyhűtőbe 10 percre, és garantáltan nem keveredik a fehérje a sárgájával!
Ne verd túl! Amikor a receptek kézi habverőt említenek, általában a legnagyobb sebességre gondolnak. Egy perc közepes sebességen egyenlő 150-180 kézi csapással, ezt tartsd szem előtt. Ha túlvered a tésztát vagy a krémet, megváltozik az állaga, és a sütid sem lesz az igazi. Nézd meg pontosan mit ír a recept, mielőtt a kézi mixert bekapcsolod!
Keverd el jól! A vaj és cukor kikeverése egy olyan mozzanat, amit sok szakács szívesen átugrik. Te ne tedd! Az ideális keverési idő szobahőmérsékletű vaj esetében 3-5 perc. Akkor van kész, ha a vaj habos, és egyetlen cukorszemcsét sem érzel benne! Ha unod ezt a részt, vegyél finom szemcséjű cukrot!
Hűtsd le a tepsidet! Ha több tepsivel sütsz egymás után, mindig hűtsd le kicsit a tepsit, miután kivetted a sütőből. Ha a forró tepsire teszed a még nyers tésztát, menthetetlenül szét fog folyni. A legtöbb aprósüti esetében ez egyből el is rontja nemcsak a látványt, de valószínűleg a süti állagát is!