A legújabb módi: paleo+vegán

Az örök innováció mesterei egy újabb étrendötlettel álltak elő: ötvözzük a vegán és a paleo menük előnyeit! Ez a pegán étrend.

Az gondolom mindenkinek nyilvánvaló, hogy trendi diétákból mindig lesz új, s még újabb, e téren nincsenek illúzióim, és nem várom a csodát sem. Az egyik a legújabbak közül a pegán diéta, ami a paleo és a vegán diéta érdemeit hivatott ötvözni.

Meleg quinoasaláta

Pikk-pakk elkészülő, könnyű vacsora. A quinoáról van egy mese az eztettem.blogspot.com-on, ha valakit mélyebben érdekel. Bár 2 főre írtam, de igazából a dupla adag a tuti - vagy ez a ...

Lássuk, mit kell érteni ez alatt?

  1. Főszerep a zöldségeké és a gyümölcsöké (paleo és vegán vonal). Az alapelvek szerint a pegán étrendben e két élelmiszercsoport teszi ki a menü 75%-át.
  2. A maradék 25%-ot állati eredetű fehérjék (paleo vonal) és jó minőségű zsírok alkotják.
  3. Az állati eredetű fehérjék ez esetben gyakorlatilag "bio" tenyésztésű (szabadtartású, füvet legelő, antibiotikumok nélkül táplált) állatok húsából (csirke, marha, hal) illetve tojásából származnak.
  4. A jó minőségű zsírok alatt az olíva-, a kókuszolajat, az avokádót, dióféléket értik (paleo és vegán vonal).
  5. Egészséges gabonák: a vegán étrendben a gabonák fontos B-vitamin források, a pegán étrendben a gluténmentes alapanyagok az ajánlottak, mint pl. a quinoa.
  6. Hüvelyesek: a vegán étrend alapjai, hiszen teljes értékű állati eredetű fehérje hiányábanaz egyik legfontosabb fehérjeforrásnak számítanak. A pegán étrendben ezzel szemben csak az aprószemű hüvelyesek engedélyezettek, mint pl. az apró babok, illetve a lencsék. A földimogyoró, mint hüvelyes a pegán étrendben sem szerepelhet.
  7. Tejtermékek: teljes mértékben tilosak, ez az elv mindkét eredő étrendben megtalálható.
  8. Szója: bár a vegán étrendben szerepelhet, a pegán étrendben nem, elsősorban fitoösztrogén-tartalma illetve a potenciális genetikai módosítás miatt.
  9. Cukor: más étrendekhez hasonlóan nagyon kis mennyiségben fogyasztható.

Olvastad már?

Ezek a legegészségesebb gyümölcsök!

Az én véleményem

Szakemberként őszintén hiszek a szélsőségektől mentes kiegyensúlyozott étrendben, konkrét terápia esetén a személyre szabott összeállításban. Így minden olyan étrendet, amely általánosságokban beszél és figyelmen kívül hagyja az adott egyén konkrét egészségi állapotát, életkörülményeit erős fenntartásokkal kezelek.

Emellett egy kicsit nem értem ezt a kombinációt.

  1. A vegán étrend lényege, hogy nem kerül a tányérra semmi, ami állati eredetű, ezért tekinthető a vegetarianizmus egyik legkötöttebb formájának. Tehát az állati eredetű alapanyagokat tartalmazó étrendet a vegánból eredeztetni számomra értelmezhetetlen.
  2. Az, hogy érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt enni, eddig sem volt titok, nem látok benne újdonságot. Az a feltétel, hogy ezekből álljon az étrendünk háromnegyede nehezen körbejárható, hiszen függ az egyén egészségi állapotától, a napi energiaszükséglettől. Ha pedig valaki cukorbetegséggel vagy egyéb szénhidrát-anyagcsere zavarral küzd, akkor mindenképpen óvatosnak kell lenni a gyümölcsök fogyasztásával.
  3. Viszont nem látok különbséget a kisebb vagy nagyobb szemű hüvelyesek érdemeiben.
  4. Diagnosztizált tejfehérje-allergia esetén értek egyet (nyilvánvalóan) a tejtermékek elhagyásával. Ha azonban nincs allergiánk, akkor felesleges megvonni magunktól az értékes tápanyagokban gazdag túrót, joghurtot, kefirt, sajtokat.
  5. A jó minőségű (vagy számomra inkább élettanilag értékes) zsírok étrendbe emelésével egyetértek, de az olívaolaj mellett én említeném még pl. a lenmag-, a tökmag-, a dióolajat is, és természetesen jöhetnek a diófélék és az olajos magvak is.
  6. A lehető legkevesebb cukor - ezzel is egyetértek, de ez sem újdonság. Ez az alapelv is része az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek.
  7. Emellett persze klassz, hogy sok zöldséget és értékes fehérjét, zsírt tartalmaz az étrend, de ilyet láttunk már nem egyet az elmúlt években. Ha valaki úgy érzi, hogy étrendi segítségre lenne szüksége, akkor javaslom, hogy ahelyett, hogy leemeli a legújabb könyve(ke)t a polcról, inkább forduljon szakemberhez, biztosabban fog haladni a cél elérése érdekében.

via dailyburn.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...