A legújabb módi: paleo+vegán

Az örök innováció mesterei egy újabb étrendötlettel álltak elő: ötvözzük a vegán és a paleo menük előnyeit! Ez a pegán étrend.

Az gondolom mindenkinek nyilvánvaló, hogy trendi diétákból mindig lesz új, s még újabb, e téren nincsenek illúzióim, és nem várom a csodát sem. Az egyik a legújabbak közül a pegán diéta, ami a paleo és a vegán diéta érdemeit hivatott ötvözni.

Meleg quinoasaláta

Pikk-pakk elkészülő, könnyű vacsora. A quinoáról van egy mese az eztettem.blogspot.com-on, ha valakit mélyebben érdekel. Bár 2 főre írtam, de igazából a dupla adag a tuti - vagy ez a ...

Lássuk, mit kell érteni ez alatt?

  1. Főszerep a zöldségeké és a gyümölcsöké (paleo és vegán vonal). Az alapelvek szerint a pegán étrendben e két élelmiszercsoport teszi ki a menü 75%-át.
  2. A maradék 25%-ot állati eredetű fehérjék (paleo vonal) és jó minőségű zsírok alkotják.
  3. Az állati eredetű fehérjék ez esetben gyakorlatilag "bio" tenyésztésű (szabadtartású, füvet legelő, antibiotikumok nélkül táplált) állatok húsából (csirke, marha, hal) illetve tojásából származnak.
  4. A jó minőségű zsírok alatt az olíva-, a kókuszolajat, az avokádót, dióféléket értik (paleo és vegán vonal).
  5. Egészséges gabonák: a vegán étrendben a gabonák fontos B-vitamin források, a pegán étrendben a gluténmentes alapanyagok az ajánlottak, mint pl. a quinoa.
  6. Hüvelyesek: a vegán étrend alapjai, hiszen teljes értékű állati eredetű fehérje hiányábanaz egyik legfontosabb fehérjeforrásnak számítanak. A pegán étrendben ezzel szemben csak az aprószemű hüvelyesek engedélyezettek, mint pl. az apró babok, illetve a lencsék. A földimogyoró, mint hüvelyes a pegán étrendben sem szerepelhet.
  7. Tejtermékek: teljes mértékben tilosak, ez az elv mindkét eredő étrendben megtalálható.
  8. Szója: bár a vegán étrendben szerepelhet, a pegán étrendben nem, elsősorban fitoösztrogén-tartalma illetve a potenciális genetikai módosítás miatt.
  9. Cukor: más étrendekhez hasonlóan nagyon kis mennyiségben fogyasztható.

Olvastad már?

Ezek a legegészségesebb gyümölcsök!

Az én véleményem

Szakemberként őszintén hiszek a szélsőségektől mentes kiegyensúlyozott étrendben, konkrét terápia esetén a személyre szabott összeállításban. Így minden olyan étrendet, amely általánosságokban beszél és figyelmen kívül hagyja az adott egyén konkrét egészségi állapotát, életkörülményeit erős fenntartásokkal kezelek.

Emellett egy kicsit nem értem ezt a kombinációt.

  1. A vegán étrend lényege, hogy nem kerül a tányérra semmi, ami állati eredetű, ezért tekinthető a vegetarianizmus egyik legkötöttebb formájának. Tehát az állati eredetű alapanyagokat tartalmazó étrendet a vegánból eredeztetni számomra értelmezhetetlen.
  2. Az, hogy érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt enni, eddig sem volt titok, nem látok benne újdonságot. Az a feltétel, hogy ezekből álljon az étrendünk háromnegyede nehezen körbejárható, hiszen függ az egyén egészségi állapotától, a napi energiaszükséglettől. Ha pedig valaki cukorbetegséggel vagy egyéb szénhidrát-anyagcsere zavarral küzd, akkor mindenképpen óvatosnak kell lenni a gyümölcsök fogyasztásával.
  3. Viszont nem látok különbséget a kisebb vagy nagyobb szemű hüvelyesek érdemeiben.
  4. Diagnosztizált tejfehérje-allergia esetén értek egyet (nyilvánvalóan) a tejtermékek elhagyásával. Ha azonban nincs allergiánk, akkor felesleges megvonni magunktól az értékes tápanyagokban gazdag túrót, joghurtot, kefirt, sajtokat.
  5. A jó minőségű (vagy számomra inkább élettanilag értékes) zsírok étrendbe emelésével egyetértek, de az olívaolaj mellett én említeném még pl. a lenmag-, a tökmag-, a dióolajat is, és természetesen jöhetnek a diófélék és az olajos magvak is.
  6. A lehető legkevesebb cukor - ezzel is egyetértek, de ez sem újdonság. Ez az alapelv is része az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek.
  7. Emellett persze klassz, hogy sok zöldséget és értékes fehérjét, zsírt tartalmaz az étrend, de ilyet láttunk már nem egyet az elmúlt években. Ha valaki úgy érzi, hogy étrendi segítségre lenne szüksége, akkor javaslom, hogy ahelyett, hogy leemeli a legújabb könyve(ke)t a polcról, inkább forduljon szakemberhez, biztosabban fog haladni a cél elérése érdekében.

via dailyburn.com

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...