A torkos csütörtök újra reneszánszát éli – valamikor elképzelhetetlen volt nélküle a tél vége, majd hosszú időre kivonult a köztudatból. Végül 2006-ban a Magyar Turizmus Zrt. felhívást intézett a magyar éttermekhez. A bőséges farsangi lakomázás az elmúlt hat évben az egyik legnépszerűbb gasztronómiai eseménnyé vált.
Burgundi kacsamell pirított gombával és lapcsánkával
A story csak annyi, az ember mindig kísérletezik valamivel, ez pedig egy jól sikerült kísérlet. :)))
Mire a nagy felhajtás?
A hagyományos gazdálkodó életében minden bizonnyal a farsang volt a legvidámabb időszak. Az időjárás miatt lehetetlen volt a gazdasági munkák elvégzése, ilyenkor mindenki otthon volt, és a textilneműk elkészítésén kívül csak azzal foglalkozott, hogy jól érezze magát. Ebben az időszakban tartották a legtöbb bált, lánykérést, eljegyzést. Mire a szezon véget ért, és eltemették a telet, ismét neki álltak a kinti munkálatoknak, és beköszöntött a húsvéti böjt időszaka – 40 napig tilos volt a mulatság, a tánc, és a laktató, zsíros ételek fogyasztása.
Wellington-bélszín
Pulykahúsért tértem be a henteshez, de megláttam a friss, előttem egy órával érkező, gyönyörű bélszínt a pultban. Nem volt menekvés: jött is velem haza. Az eladók kedvességének ...
Konfitált bőrös malackaraj
Ezt a módszert azért próbáltam ki, mert szerettem volna megőrizni a hús szaftoságát.
Egészben sült fűszeres karaj
Szilveszter után, hogy mégegyszer visszahozzuk az ünnepi pillanatokat, egy elegáns és könnyed kis vacsorát készítettem. Volt vörös rózsa is, és a vacsi után természetesen egy ...
Miért éppen csütörtök?
A farsangi időszak alatt bőven volt alkalom a zsíros, nehéz ételek fogyasztására. A jótól azonban nem könnyű búcsut venni – ilyenkor rendezték a legnagyobb mulatságokat. Maga a karnevál szó is azt jelenti: a hús elhagyása. Magyarországon hiába tették le a nagykanalat húshagyó kedden, a hamvazószerdát követő csütörtökön megengedett volt a zsírosbödön fenekére nézni. Egyes kutatók szerint a torkos csütörtök – amelyet neveztek zabáló vagy tobzódó csütörtöknek is – pusztán gazdasági megfontolásból született. Egyfajta utolsó lehetőség, hogy a felhalmozott finomságokat legálisan el lehessen fogyasztani.
Sült oldalas á la Jack Daniels
Kezdeném azzal, hogy mi nem eszünk disznót. Nem vallási, inkább egészségügyi megfontolásból. Aztán, bizonyos szép nyári napon B. beállított egy üveg Jack Daniels barbecue szósszal, ...
Tarjaszeletek rozmaringos körtével
Amikor 2004-ben dolgozni kezdtem, nem sok erőt és kreativitást éreztem a főzéshez. Viszont baromi hamar ráuntam a rakott "izékre" és a sült csirkére... Ekkor vettem meg S. Judit "piros" ...
Most kéne abbahagyni...
Lehet, hogy még nem látszik, de a nap perceken belül ki fog sütni, jön a tavasz. Ilyenkor szoktunk a mérlegre állni, a szívünkhöz kapni, és gyors fogyó- vagy tisztítókúrába kezdeni. De ha már idáig nem tettük, ezt az utolsó estét még használjuk ki. Ha nincs kedvünk étterembe menni – vagy már minden helyet elhappoltak előlünk –, ünnepeljük otthon a torkos csütörtököt – lehetőleg jó torkosan!
Marhasült vörösboros pecsenyelével
Gordon Ramsay Vasárnapi ebéd című könyvében találtam ezt a fenséges receptet. Nem a leggyorsabban elkészíthető ételek közé tartozik, főleg ha az összes köretet elkészítjük hozzá, ...
Aszalt szilvával tűzdelt karaj
A gyümölcs-hús kombináció amúgy is a szívem csücske, de ezt a receptet különösen szeretem. Nem igazán lehet elrontani, hamar elkészül, és ha előre megcsináljuk, akkor csak a sütési ...
Körtés kacsamáj tésztakosárban
Ezt az pikáns ételt a karácsonyi menü előételeként tudnám ajánlani. Gazdag ízvilága kellőképp megmozgatja az ízlelőbimbóinkat a főfogás előtt. Nagyon finom étel, látványa pedig ...
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!