A legolaszabb pizza a városban

Amerikában megszokott, hogy egy átlag étteremben sorba kell állni  a helyért - nálunk ez ismeretlen volt. Eddig! Mit tud a pizza, amire képesek vagyunk 30 percet várni?

A Madách téren nyitott meg december végén az Igen olasz pizzázó. Kívülről, első pillantásra nincs benne semmi különös - falatnyi kiszolgálóhelyiség, két pult és egy óriási kemence. A hely előtt múlt héten mégis fél órás sor állt nyitástól zárásig - hogy mi történt, arról Vidó Nóri tulajdonos, a Moha és Sáfrány blog alapítója mesél.

Az Indexen jelent meg egy cikk még két hete az Igenről, aminek olyan visszhangja lett, hogy az elmúlt héten nyitástól zárásig fél órás sor állt. Ezt úgy kell érteni, hogy a vendégeknek kábé harminc percet kellett várniuk arra, hogy megkapják a pizzaszeletüket. Amúgy sem rövid idő, de ha hozzátesszük, hogy Nóriék kemencéje 90 másodperc alatt süti készre a pizzát, akkor ez különösen sok. A Nápolyból rendelt fatüzelésű kemence - amelyet fel lehet fűteni 450 fokra, ezáltal képes másfél perc alatt átsütni a vékony pizzatésztát - csak az egyik bizonyíték arra, hogy Nóri nagyon komolyan veszi a pizzakészítést.

Nóri pár éve egy pizzaszelet-tesztkóstoláson jött rá, hogy itthon nem nagyon lehet jó pizzát kapni. Sem szeletben, sem egészben. Azóta érlelődött a gondolat, hogy megnyitja a saját pizzázóját. A gasztró amúgy sem állt távol tőle - építészként döbbent rá, hogy az éttermi és üzemi konyhákat főzni nem tudó emberek tervezik, így, amíg tanult szakmájában tevékenykedett, nagyrészt ezzel a területtel foglalkozott, no meg betontányérokat tervezett. Soha nem élt Olaszországban, de a saját pizzázó létrehozása előtt többször járt Nápolyban, hogy a helyszínen lesse el azokat a trükköket, amelyektől a lisztből és vízből valódi nápolyi pizzatészta lesz. Mint mondja, az emberek nagyon ritkán tudják, hogy mi a különbség a nápolyi és mondjuk a római vagy milánói pizza között - a nápolyi pizza titka, hogy hajszálvékonyra nyújtják, és nagyon rövid ideig sütik. Alját a forró kő, tetejét a láng süti át, a 450 foktól pedig megemelkedik, könnyű lesz és levegős.

A pizza anyatésztából készül - vagyis minden kelesztésből eltesznek egy darabot a következő adag tésztához, így élesztőt is alig kell használniuk, az olajat pedig teljesen kihagyják. Nóri minden adagot saját kezűleg készít - mivel a tészta állagát és kelesztési idejét minden befolyásolja a hőmérséklettől kezdve a páratartalmon át, nagyon kell tudni, hogy milyen a tökéletes végeredmény. Nóri még kísérletezik a lisztekkel is, és a feltétek is havonta fognak változni. A friss zöldségeken kívül minden Olaszországból érkezik a liszttől kezdve a sonkán és a sajton át a szardelláig. A paradicsomszósz Nóri receptje alapján készül.

Az Igennel kapcsolatban leggyakrabban megfogalmazott kritika az, hogy drága - ha éhesen érkezünk, három szelet pizzát simán meg tudunk enni, az áruk pedig átlagosan 400 forint körül mozog. Nóri azt mondja, gyengébb minőséget semmiből sem fog választani, mert silány alapanyagokkal nem lenne kedve csinálni az egészet - ő nápolyi pizzát akart, ami csak valódi alapanyagokkal és fatüzelésű kemencével az igazi. A város tele van szeletbárokkal, aki a vastag pizzát szereti, az nyilván soha nem lesz törzsvendég, aki viszont vágyik egy szelet igazi nápolyi hangulatú pizzára, annak még mindig sokkal olcsóbb, mint leautózni délre.

Nóri nagyon örül neki, hogy nemcsak a turisták és a bulinegyed fiataljai érdeklődnek a minőségi pizza iránt, hanem sok családos is - jó látni, hogy gyerekekkel is érkeznek, és ők is szeretik a kicsit különlegesebb, itthon szokatlan feltéteket. Mert az Igenben nincs ananászos, sonkás-gombás és babos-kukoricás pizza, helyette viszont kóstolhatunk mennyei Margheritát, marinara szószosat, szarvasgombásat, szardellásat vagy krumplisat.

Nekünk nagyon tetszett az Igen - és bátran ajánljuk mindenkinek, aki szereti az igazi olasz, bocsánat, nápolyi ízeket. Mivel az üzlet maga nagyon kicsi, gyakorlatilag az utcán kell várni, ha négynél többen vannak bent, de ez senkit ne ijesszen el, szerintünk egy kis ácsorgás belefér...a frissen sült pizza pedig kárpótolni fog!

Ez is érdekelhet!

Megtaláltuk a város legjobb kocsonyáját - irány az Apropó, a legújabb bor- és tapasbár a Király utcában!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...