A legnagyobb rizsfőzési vitapontok – mi így főzzük, és Ti?

A rizsfőzés igen nagy mumus sok háztartásban – hiába az egyik legegyszerűbb köret, mégis rendesen el lehet szúrni, amíg nincs meg a tökéletesen bejáratott módszered. Vagy anyádé.

Ismerek olyat, akit a szakácssuliban rizsfőzésből húztak meg - állítólag RIZSÁT mondott rizs helyett, a tanárnál pedig már ekkor megpecsételődött a sorsa. Na ő azóta nem képes jól megfőzni, akkora trauma érte a bukástól.

Nálatok mi megy? Előmossátok, hogy lejöjjön róla a keményítő? Megpirítjátok olajban főzés előtt? Szigorúan méritek a dupla vizet, vagy szemre? És kevergetitek lefedés előtt, vagy az tiltott zóna?

Lime-os barna rizs

Kb. 10 perccel és 2 edénnyel tart tovább, mint egy átlag párolt rizs, de a különbséget zongorázni lehet. Én magában is ellennék vele egy hétig, de könnyű halas fogások vagy fűszeres ...

1.) MOSÁS

  • Anyukám szerint addig mossuk hideg vízben, amíg nem lesz tiszta a vize. Mert hogy így leázik róla a keményítő, és nem tapad majd össze.
  • Mióta egyedül élek, sose mosom, sose tapad. És sokan mások se mossák.
  • Mások szerint elég folyóvíz alatt átmosni, van aki szerint meg EGY ÉJSZAKÁN ÁT KELL ÁZTATNI. Most akkor melyik?

2.) PIRÍTÁS

  • Mi itt a szerkesztőségben mind így tanultuk anyáinktól, és alkalmazzuk is - hogy ne tapadjon. Olajon pirít pár percig, sóz, keverget, ha akar, ízesít, aztán mehet rá a víz.
  • Van aki csak bedobja a forró vízbe és megfőzi, nem pirítgat előtte.

Különleges rizsek:

Sáfrányos rizottó

Nincs benne se plusz zöldség, se hús, de nem is kell, mert egy tál rizottó önmagában is annyira gazdag, hogy nem lesz hiányérzetünk. Bőven elég bele az a csipet sáfrány, amitől ...

Egyszerű sült rizs

Egy finom rizses étel, most hús nélkül. Tüzesebbé tehetjük az ételünket apróra vágott chili paprikával, vagy ízesíthetjük kevés sambal oelek-kel. A rizzsel együtt adhatunk a ...

3.) A FŐZÉS MIKÉNTJE

Itt aztán tényleg van eltérés - rizsfajtánként, országonként, anyánként is:

  • A leggyakoribb, hogy a sima fehér rizst dupla annyi hideg vízzel rakjuk fel főni (1/2 bögre rizshez 1 bögre víz, stb.), megkeverjük, kis lángra vesszük, és lefedve készre főzzük - kb. negyed óra/20 perc alatt.
  • Van, aki szerint - illetve rizstől függően a hosszú szemű vagy a basmati- és jázminrizsnél - nem kell dupla víz, csak kb. fél bögrével több, mint maga a rizs. Így pergős marad.
  • Van aki szerint a rizst úgy kell feltenni, mint a tésztát, ergo nem kell mérni, csak rengeteg forró vízben megfőzni, le se kell fedni, csak a végén leszűrni és leöblíteni.

4.) KEVERGETÉS

  • Anyukám például szigorúan tilosnak ítéli meg - miután feltettük a vízzel, levettük kislángra és letakartuk, nem emelgetjük a fedőt, mert elszökik a pára, és nem lesz elég puha.
  • A sokszoros forró lobogó vízben rizst főzők viszont értelemszerűen le se fedik, így kevergetni sem tilos.

Ezeket olvastad már?

17 puha és zamatos rizses hús

A menzákról népszerű fogás amellett, hogy finom és laktató, olcsón összehozható. Persze ha unod a bácskai rizses húst, kedvedre variálhatod is, mutatjuk a legjobbakat!  

Nosalty

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...