Ismerek olyat, akit a szakácssuliban rizsfőzésből húztak meg - állítólag RIZSÁT mondott rizs helyett, a tanárnál pedig már ekkor megpecsételődött a sorsa. Na ő azóta nem képes jól megfőzni, akkora trauma érte a bukástól.
Nálatok mi megy? Előmossátok, hogy lejöjjön róla a keményítő? Megpirítjátok olajban főzés előtt? Szigorúan méritek a dupla vizet, vagy szemre? És kevergetitek lefedés előtt, vagy az tiltott zóna?
1.) MOSÁS
- Anyukám szerint addig mossuk hideg vízben, amíg nem lesz tiszta a vize. Mert hogy így leázik róla a keményítő, és nem tapad majd össze.
- Mióta egyedül élek, sose mosom, sose tapad. És sokan mások se mossák.
- Mások szerint elég folyóvíz alatt átmosni, van aki szerint meg EGY ÉJSZAKÁN ÁT KELL ÁZTATNI. Most akkor melyik?
2.) PIRÍTÁS
- Mi itt a szerkesztőségben mind így tanultuk anyáinktól, és alkalmazzuk is - hogy ne tapadjon. Olajon pirít pár percig, sóz, keverget, ha akar, ízesít, aztán mehet rá a víz.
- Van aki csak bedobja a forró vízbe és megfőzi, nem pirítgat előtte.
Különleges rizsek:
3.) A FŐZÉS MIKÉNTJE
Itt aztán tényleg van eltérés - rizsfajtánként, országonként, anyánként is:
- A leggyakoribb, hogy a sima fehér rizst dupla annyi hideg vízzel rakjuk fel főni (1/2 bögre rizshez 1 bögre víz, stb.), megkeverjük, kis lángra vesszük, és lefedve készre főzzük - kb. negyed óra/20 perc alatt.
- Van, aki szerint - illetve rizstől függően a hosszú szemű vagy a basmati- és jázminrizsnél - nem kell dupla víz, csak kb. fél bögrével több, mint maga a rizs. Így pergős marad.
- Van aki szerint a rizst úgy kell feltenni, mint a tésztát, ergo nem kell mérni, csak rengeteg forró vízben megfőzni, le se kell fedni, csak a végén leszűrni és leöblíteni.
4.) KEVERGETÉS
- Anyukám például szigorúan tilosnak ítéli meg - miután feltettük a vízzel, levettük kislángra és letakartuk, nem emelgetjük a fedőt, mert elszökik a pára, és nem lesz elég puha.
- A sokszoros forró lobogó vízben rizst főzők viszont értelemszerűen le se fedik, így kevergetni sem tilos.
Ezeket olvastad már?
17 puha és zamatos rizses hús
A menzákról népszerű fogás amellett, hogy finom és laktató, olcsón összehozható. Persze ha unod a bácskai rizses húst, kedvedre variálhatod is, mutatjuk a legjobbakat!
Nosalty13 elronthatatlan tejberizsrecept
Tejberizs az örök kedvenc, egyszerűen megunhatatlan. Minimális alapanyagból ínycsiklandóan finom, krémes desszertet varázsolhatsz az asztalra!
Nosalty11 RIZSES egytálétel hétfőre
Ha hétfőn nekiállnál főzni, válassz innen receptet - ezúttal rizzsel készült egytálételeket mutatunk!
Nosalty5 szarvashiba, amit rizsfőzés közben elkövethetsz
Túl ragacsos, nem elég pergős, túl száraz, vagy odakozmált a fele? Ahány ház, annyi rizsfőzési praktika, de vannak alapvető hibák, amiket minden esetben ki kell kerülni.
Masszi- Rigó Csilla