Így légkondizz okosan – Az orvos tippjei a nagy hőségre

Tombol a nyári meleg, aki pedig teheti, a nap legforróbb óráiban odanyúl a légkondi távirányítójáért, hogy egy kicsit elviselhetőbb legyen a nagy meleg. A klíma igazán jól jöhet a kánikulával terhelt napokon, de nem érdemes ész nélkül használni, mert azzal akár árthatunk is egészségünknek.

Légzési panaszok, szem-, torok- és orrnyálkahártya szárazság, megfázásos, allergiás tünetek, kötőhártya-gyulladás, fogfájás, nyak- és térdfájás - ugye nem ezek jutnak eszünkbe elsőként, ha egy forró nyári napon a légkondicionáló kapcsolója után nyúlunk?

Bár nem sok jobb dolog van, mint egy hosszú nap után végre hazaérni a jól „lehűtött lakásba”, vagy akár napközben az irodában a kint tomboló hőséggel dacolva békésen dolgozni. Azonban jó, ha tudjuk, mint szinte mindenben, itt is fontos a mértékletesség.

Dr. Kanizsai Pétert, a Rózsakert Medical Center sürgősségi orvosát kértük meg arra, foglalja össze nekünk, milyen betegségek forrása lehet, illetve lehet-e egyáltalán „egészségesen” klímázni.

Túlhűtés, meghűlés

Könnyen eshetünk abba a hibába, hogy míg a külső hőmérséklet meghaladja a 30 fokot, olyan helyiségben (vagy akár gépkocsiban) tartózkodunk, ahol akár 10 fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet. A nagy különbség miatt könnyen alakulhat ki meghűlés, megfázás, beindulhat az orrfolyás, tüsszögés. A legjobb, ha a két hőmérséklet között körülbelül 5- 8 Celsius fok különbség van.

Nyak- és hátfájás

A tartósan hideg levegő – főként, ha az célzottan felénk irányul – gyakran izom- és ízületi fájdalmat okozhat. Ez kimondottan a nyakat, a vállakat és a térdeket érintheti.

Száraz levegő, légzési panaszok, szempanaszok

A száraz levegő légzési panaszokat, légszomjat, a szem, a torok és az orrnyálkahártyák szárazságát, irritációját, de akár kötőhártya-gyulladást is okozhat.

Fogfájás

Az esetleges lappangó gyulladás könnyebben belobbanhat a jelentős hőmérséklet-különbség hatására, fájdalom, valamint arcduzzanat formájában jelentkezhet.

Baktériumok és gombák a berendezésben

A klímaberendezés azt a levegőt forgatja, hűti és szűri, ami az adott helyiségben van, nem cseréli ki friss levegővel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szűrőrendszere rendszeresen legyen karban tartva, tisztítva. Ha nem kellően tiszta, a zárt rendszerben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, vírusok és gombák, viszonylag ritkán előforduló, de annál komolyabb megbetegedést okozva:

  • Legionellózis, vagy más néven légiós betegség: a levegőbe porlasztott, Legionella baktériummal fertőzött vízcseppek okozzák. Influenzához hasonló tünetekkel, magas lázzal, fejfájással, gyengeséggel, rossz közérzettel jár. Kezeletlen, súlyosabb esetben szepszis (népiesen szólva „vérmérgezés”) alakulhat ki belőle.
  • Pontiac-láz: a légiós betegség enyhébb változata, amely influenza jellegű panaszokkal, hidegrázással, rossz közérzettel, magas lázzal, izom- és ízületi fájdalommal jár.
  • Gombás fertőzések: A nedves közeg kiváló táptalaja a különféle gombáknak, a spórák a légutakba jutva, főleg alsó légúti megbetegedést és tüdőgyulladást okozhatnak.

Hasznos tippek klímázáshoz:

  • Ügyeljünk a túlhűtés elkerülésére, a két hőmérséklet közötti különbség 5, maximum 8 fok között legyen!
  • A berendezésből kiáramló levegő lehetőség szerint ne érje közvetlenül az arcunkat és a testünket!
  • A klímát évente kétszer tisztítsuk, vagy tisztíttassuk ki!
  • Mivel a helyiségben lévő levegőt forgatja át, ezért ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésről!
  • Mindig legyen nálunk egy vékony kardigán, pulóver, ezzel védekezni tudunk a meghűlés ellen!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...