A legjobb trükkök a nyers tészta letakarítására a nyújtódeszkáról

Te is hezitálsz nekiállni a kenyérsütésnek, mert túl sok a macera az elpakolással? Megértjük! Jön viszont néhány trükk, amivel sütés után minimalizálhatod a takarítás idejét!

Talán nálad is bevett szokás lett a karantén alatti, házi kenyérsütés: kovásszal, élesztővel, sima vagy teljes kiőrlésű, a lényeg a puha belsejű, ropogós héjú cipó, amit jóízűen, azon melegében is ehetünk. A folyamat jóval kellemetlenebb része, ami a kenyérsütés romantikus illúziójáról lerántja a leplet menet közben: a liszt, víz, olaj keveréke bizony nagyon ragad, és a nyújtódeszkát megtisztítani korántsem egyszerű feladat.

Jöjjön pár házi trükk, amivel a ragadós tészta könnyebben megadja magát a felületről!

Hideg vízzel kell csinálni!

A víz hőmérséklete nem csak a kenyérsütés során fontos! Míg langyos vízzel dolgozhatsz a recept szerint, az eltakarítás során részesítsd előnyben a hideg csapvizet.

Hogy miért?

A meleg víz segít megkötni a ragadós anyagnak a lisztben, így az jóval makacsabb módon tapad.

Először hideg vízben mosd el a használt eszközöket, majd jöhet a nyújtódeszka, és a nagyobb odaragadt tésztadarabok lekaparása. Ezután nyugodtan válthatsz langyos, mosószeres vízre, a lényeg, hogy hideggel kezdj, sokkal könnyebb dolgod lesz!

Elő a tésztakaparóval!

Ha van ilyened, imádni fogod, ha nincs, az interneten könnyen beszerezheted. Bármilyen nyers tésztát el tudsz vele takarítani, bármilyen felületről, és a végén, mosogatáskor jóval könnyebb dolgod lesz.

Receptajánló:

Házi kenyér, élesztő nélkül

Üres polcokkal szemezel a pékségben? Pont előtted kapták le az utolsó élesztőt a boltban? Na, akkor ez a gyors recept pont Neked készült! Se élesztő, se kovász, mindössze 5 ...

Kovászos kenyér

Életem első kovászos kenyere! Tegnap kora estére készült el: nem is állt másból a vacsoránk, mint a még langyos kenyér, extra finom vaj, só és egy bögre tea. A sütés napján egész ...

A legjobb szivacs

Olyan szivacsot kell választanod, ami nem porózus, azaz nincsenek rajta olyan apró lyukak, melyek áteresztik a nedvességet. Természetesen a hagyományos műanyag szivacsokra rendesen rátapadnak a nyers tészta maradványai, ezért érdemes lehet egy szilikonból készült felülettisztítót választani, a neten, és konyhai szaküzletekben is megtalálod!

Dagasztás nélküli csodakenyér

Jim Lahey receptje, amely elsőként a New York Timesban jelent meg, majd végigsöpört az interneten. Én magam meglehetősen szkeptikusan álltam a dologhoz, nem hittem benne, hogy valóban lehet ...

Kefével is próbálkozhatsz

Lehetőleg pedig olyannal, ami erősebb, mint egy kis körömkefe, és amit kifejezetten súrolásra találtak ki. Nem fogsz csalódni, mert a munka oroszlánrészét ez is elvégzi, legyen szó a munkafelületről, pultról vagy fa nyújtódeszkáról, sodrófáról. Ez akkor is működik, amikor a többi segédeszköz csődöt mond, zöldségek megtisztításához, például újkrumplihoz is használhatod. Természetesen egyik tipp sem mossa el magától a nyers tésztás edényeket, de lerövidítik az időt, amit a konyhában töltenél mosogatással és eltakarítással.

Még több kenyér receptjéért kattints IDE!

Ezeket olvastad már?

via FoodandWine

címlapkép: unsplash.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...