Talán nálad is bevett szokás lett a karantén alatti, házi kenyérsütés: kovásszal, élesztővel, sima vagy teljes kiőrlésű, a lényeg a puha belsejű, ropogós héjú cipó, amit jóízűen, azon melegében is ehetünk. A folyamat jóval kellemetlenebb része, ami a kenyérsütés romantikus illúziójáról lerántja a leplet menet közben: a liszt, víz, olaj keveréke bizony nagyon ragad, és a nyújtódeszkát megtisztítani korántsem egyszerű feladat.
Jöjjön pár házi trükk, amivel a ragadós tészta könnyebben megadja magát a felületről!
Hideg vízzel kell csinálni!
A víz hőmérséklete nem csak a kenyérsütés során fontos! Míg langyos vízzel dolgozhatsz a recept szerint, az eltakarítás során részesítsd előnyben a hideg csapvizet.
Hogy miért?
A meleg víz segít megkötni a ragadós anyagnak a lisztben, így az jóval makacsabb módon tapad.
Először hideg vízben mosd el a használt eszközöket, majd jöhet a nyújtódeszka, és a nagyobb odaragadt tésztadarabok lekaparása. Ezután nyugodtan válthatsz langyos, mosószeres vízre, a lényeg, hogy hideggel kezdj, sokkal könnyebb dolgod lesz!
Elő a tésztakaparóval!
Ha van ilyened, imádni fogod, ha nincs, az interneten könnyen beszerezheted. Bármilyen nyers tésztát el tudsz vele takarítani, bármilyen felületről, és a végén, mosogatáskor jóval könnyebb dolgod lesz.
Receptajánló:
A legjobb szivacs
Olyan szivacsot kell választanod, ami nem porózus, azaz nincsenek rajta olyan apró lyukak, melyek áteresztik a nedvességet. Természetesen a hagyományos műanyag szivacsokra rendesen rátapadnak a nyers tészta maradványai, ezért érdemes lehet egy szilikonból készült felülettisztítót választani, a neten, és konyhai szaküzletekben is megtalálod!
Kefével is próbálkozhatsz
Lehetőleg pedig olyannal, ami erősebb, mint egy kis körömkefe, és amit kifejezetten súrolásra találtak ki. Nem fogsz csalódni, mert a munka oroszlánrészét ez is elvégzi, legyen szó a munkafelületről, pultról vagy fa nyújtódeszkáról, sodrófáról. Ez akkor is működik, amikor a többi segédeszköz csődöt mond, zöldségek megtisztításához, például újkrumplihoz is használhatod. Természetesen egyik tipp sem mossa el magától a nyers tésztás edényeket, de lerövidítik az időt, amit a konyhában töltenél mosogatással és eltakarítással.
Még több kenyér receptjéért kattints IDE!
Ezeket olvastad már?
Egyszerű trükköt mutatunk, hogy a serpenyőd hónapokkal tovább húzza
Évente legalább egy, ha nem két serpenyőt használsz el? Nem kell így lennie, figyeld, micsoda trükkünk van hozzá!
Országh KittiÍgy mosd meg a salátát, hogy többet ne ropogjon homok...
Nem tudtad, hogy lehet másképp is mosni a salátaleveleket, mint sima folyó vízben? Szuper trükköt hoztunk, aminek köszönhetően makulátlanul tiszta zöldeket fogsz ropogtatni!
Országh KittiItt a nyár és a roppanós ZÖLDBAB – mi lesz...
Próbáld ki leveseken és főzeléken kívül salátákban, köretként is - a zöldbab a nyár nagy ajándéka, fogyassz belőle frissen, fagyaszd le télre!
Országh KittiKaralábé, te csodás! Ne csak levesbe főzd, mutatjuk, hogyan használd...
Itt az új karalábé szezonja, ez a zöldség pedig sokkal több lehetőséget rejt, mint gondoltad - mutatjuk, hogyan használd még!
Országh Kittivia FoodandWine
címlapkép: unsplash.com