Ezek a legjobb és legrosszabb sajtok az egészségedre nézve

Bár aranyáron mérik a sajtot, azért mégis az egyik legnépszerűbb élelmiszerek közé tartozik. Van közülük olyan, ami kifejezetten egészséges is lehet, van viszont olyan, amiből érdemes kevesebbet enni, és azt is ritkábban. Itt a TOP 5, mindegyik kategóriából.

Alapvetően elmondható, hogy a sajt nem a legegészségesebb étel a világon. Jellemzően tele van zsírral, és nagyon nehéz megállni, hogy az ember csak keveset egyen belőle, így a kalóriatartalmával is érdemes vigyázni. Vannak viszont jobb, és vannak rosszabb sajtfajták - alapvetően a zsírtartalmon és a vele kéz a kézben járó kalóriatartalmon múlik, hogy melyik jobb választás, és melyiket érdemes különös odafigyeléssel fogyasztani. 

Ezek a legjobb és legrosszabb sajtok az egészségedre nézve

A legegészségesebbek

A sort mindenképpen a cottage cheese nyitja, amit ugyan túrónak szoktak fordítani, de sok köze valójában nincs hozzá - hasonlít ugyan, de igazából egy olyan friss sajt, ami bár oltóanyaggal készül, nem erjesztik, nem érlelik.

Egyéjszakás zabkása szőlővel

Este összedobjuk, hűtőbe tesszük és reggel megesszük. Indítsd a napot Te is egészségesen ezzel az egyéjszakás zabkásával, sok-sok szőlővel, cottage cheese-zel és pekándióval.

Zsírtartalom és kalóriatartalom szempontjából is ez a legjobb választás, ráadásul 100 grammjában csak 0,4 gramm só van, ami megint csak előnyös.

A light krémsajtot is viszonylag nyugodtan fogyaszthatjuk, a mini light Babybel sem rossz választás. A skála jó végén van még a zsírszegény feta és a zsírszegény mozzarella is. Jól látszik, hogy a zsírtartalom sokat nyom a latban, ezért nem meglepő, hogy a legegészségtelenebb sajtok a legzsírosabbak.

A legegészségtelenebbek

A dupla gloucester sajt viszi a prímet, mint a legrosszabb sajtféle, 100 grammban ebben van a legtöbb kalória, és összességében a legtöbb zsír is. Ekkora adagban több mint 30 gramm zsírt és 410 kalóriát pakolnak, ez aránytalanul sok. A kéksajt is a lista alján van, ami nem is csoda, hiszen a telített zsírmennyiség nagyon magas benne. A parmezánnal is vannak problémák, de a skála rosszabbik részén kap helyet még a Chester-sajt és az olyan sajtok is, amelyekbe szárított gyümölcsöket raknak, utóbbiak ugyanis még cukortartalmuk miatt is egészségtelenek.

Forrásunk volt.


Még több a sajtokról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...