Ez az 5 legjobb és az 5 legrosszabb élelmiszer a környezetre nézve

Biztosan hallottad már, hogy a legtöbbet az átlagember azt teheti a klímaváltozás ellen, hogy megfelelően étkezik: kevesebb állati eredetű terméket, és olyat, aminek nem kell sokat utaznia, amíg a tányérjához ér. Az alábbiakban végigvesszük, hogy mivel tehetsz a legjobbat, és mivel a legrosszabbat a környezetnek.

Hetente több száz döntést hozunk az étkezésünkkel kapcsolatban, és éppen ideje volna, ha ezekbe a döntésekbe beleszámolnánk azt is, hogy melyik élelmiszer tesz jót a környezetnek, és melyik károsítja azt. Nem mindegy, hogy milyen hatással van egy-egy alapanyag a természetre – az alábbiakban az öt legjobb és öt legrosszabb eshetőséget vesszük sorra.

Sok kedvencünk szerepel a "tiltólistán"!

Egyél kevesebbet ezekből!

Vörös húsok

A marha és a bárány húsa nagyon magas szénlábnyommal rendelkezik – egy kiló marhahús előállítása például 60 kilogramm üvegházhatású gáz kibocsátásával jár együtt. Ráadásul a mérsékelt vöröshús-fogyasztás a szív- és érrendszernek is jót tesz.

Sajt

Ha szereted a sajtot, biztos nem érint túl jól, hogy ez az élelmiszer éppen csak hogy nem éri el a vörös húsok környezetszennyező szintjét. Ennek az az oka, hogy a sajttermeléshez rengeteg tehén kell, amelyek viszont híresek arról, hogy nagyobb mennyiségű metánt engednek a levegőbe, ami egy erősen felmelegedést okozó gáz.

Csokoládé

Most, hogy a vörös húsról és a sajtról is le kell mondanod, jöjjön egy következő toplistás: a csoki sem a leginkább környezetkímélő ételek egyike. A csokoládégyártás részben felelős ugyanis az esőerdők irtásáért, valamint nagyobb mennyiségű széndioxid-kibocsátásért is.

Messziről érkező friss áruk

Ha az ételnek nagy utat kell megtennie ahhoz, hogy a tányérodra kerüljön, jó eséllyel nagyon sok károsanyag-kibocsátás fűződik hozzá. Az avokádó például, hiába egészséges, nagyon messziről jön, így soha nem lesz környezetbarát. A legjobb, ha ezeket a termékeket egyáltalán nem fogyasztod, de már az is sokat segít, ha drasztikusan csökkented a belőlük bevitt mennyiséget.

Kávé

Nem véletlen, hogy azzal fenyegetnek minket, a klímaváltozással a kávé is eltűnik majd: kutatások kimutatták, hogy a kávétermesztés minden egyes kilója nagyjából 17 kilogramm szén-dioxidot bocsát ki a levegőbe.

Ebből egyél többet!

Alga

Az alga kifejezetten környezettudatos táplálék, egy kutatás szerint a bolygó oxigéntermelésének feléért felelős. Fontos zsírsavakat tartalmaz, tele van C-vitaminnal és jóddal. Ráadásul remek növényi fehérjeforrásról is beszélünk. A WWF szerint az egyik legjobb jövőbeli ételalapanyag lehet a környezetre nézve.

Hüvelyesek

Azon túl, hogy remek fehérjeforrásról beszélünk, a hüvelyes növények képesek nitrogént elvonni a környezetből, és a növény számára használható formába alakítani. Nagyon jól tudják hasznosítani továbbá a talaj közeli párolgást, így nem olyan vízigényesek.

Zöldleveles zöldségek

A kelkáposzta, spenót, borsmustár és társaik nemcsak divatos szuperkaják, hanem az egyik legfenntarthatóbb módon termesztett zöldségeknek is nevezik őket. A szervezetnek nagyon jót tesznek, tele vannak A-, C-, E- és K-vitaminnal, valamint antioxidánsokban gazdagok.

A leveles zöldségekkel nem lőhetsz mellé!

Gombák

A gombák olyan helyeken is megélnek, ahol a legtöbb növény nem – például elszáradt, lebomló növényeken is. A termesztésük nagyon alacsony károsanyag-kibocsátással jár, és alig igényelnek vizet. A gombáknak több mint kétezer, ember számára is fogyasztható fajtája van, így még változatosak is.

Gabonafélék

Szerencsére az olyan laktatóbb, tartalmasabb alapélelmiszerek sem tesznek nagyon rosszat a bolygónak, mint a búza vagy a rozs, kilogrammonként mindössze nagyjából 1,4 kilogramm szén-dioxid kibocsátásáért felelnek termesztés közben. Nem véletlen, hogy ezek a növények évezredek óta az emberiség alapellátását képezik a világ legtöbb területén.


Az egészséges táplálkozás és a környezetvédelem fontos számunkra. Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...