A legjobb helyek a Balatonnál - itt egyél, igyál, ha a magyar tengerhez mész!

Három éve annak, hogy a Balatoni Gasztrotérkép segítségével könnyedén odatalálunk a legjobb balatoni helyekhez: mi most ez alapján négy északi parti borászatban jártunk!

Két éve ilyentájt vettem részt az első Balatoni Gasztrotérképes eseményen, és azonnal beleszerettem a projektbe. Az alapítók,Szauer Judit és Budavári Dóra, azt tűzték a zászlajukra, hogy megmutatják az embereknek, mennyi dögös kis étterem, szeretnivaló pincészet, izgalmas bisztró van már a Balaton mindkét partján.

A projekt három éve indult, azóta töretlen a siker, jelenleg 64 hely található a térképen, ami idén tavasztól már applikáció formájában is elérhető - Androidra illetve IOS-re is fejlesztették az alkalmazást. A baráti kezdeményezésből indult gasztronómiai iránytű mára komoly szakmai elismeréssé nőtte ki magát:

garanciát jelent a minőségre, ha valaki fent van a kedves grafikákkal tűzdelt, gyerekkori kincskereső térképeket idéző leporellón.

Hagymás rostélyos, Szászi Birtok

Az idei első túránkon az északi part négy borbirtokára látogattunk el - az időjárás ugyan nem kedvezett nekünk, de meg kellett állapítanunk, hogy még ködös-borús időben is mennyire lélegzetelállítóan gyönyörű a Káli-medence. Első állomásunk a Szászi Birtok volt, Hegymagason. A csodálatos természeti környezetben fekvő borbirtokra akkor is érdemes ellátogatni, ha sem éhesek, sem szomjasak nem vagyunk, pusztán a hangulatért is megéri meglátogatni őket - bár úgysem bírjuk majd megállni, hogy ne kóstoljunk meg valamit. A Szászi Birtokon ökológiai gazdálkodásból származó, kézzel metszett - bio - borokat értékesítenek, és a konyhájukon, a Viridáriumban is igyekeznek helyi alapanyagokból összeállított, tájjellegű ételeket kínálni.

Préselt mangalica hasaalja puliszkával, Szászi Birtok

Roli, a séf a kertből szerzi a fűszernövényeket, amivel aztán a többek között a Kalla Vendégházból származó sajtokból összeállított tálat díszíti. A birtoktál és a sajttál amúgy az egyik nagy kedvencünk volt a Viridárium étlapjáról, és ha arra jártok, akkor a hagymás rostélyost vagy a préselt mangalica hasaalját is kötelező megkóstolni. Akárcsak a birtok egyik favoritját, a gyöngyözőbort. Egyébként mivel Szásziék egy-két külföldi fajtát leszámítva főleg badacsonyi szőlőfajtákból készítenek borokat, érdemes akár egy éjszakát is maradni, és ha nem is kiinni, de legalábbis végigkóstolni a pincét.

Olaszrizling, Nyári Birtok

Második megállónk a Nyári Pince volt, ahol Nyári Ödön borász fogadott minket egy-egy pohár Olaszrizlingre, Chardonnay-ra és Szürkebarátra. Nyári úr véletlenül lett borász - édesapja szőlőjét örökölte meg Hegymagason. A múlt század közepén épült ház tornácáról és a mellette lévő lugasból olyan kilátás nyílik a borvidékre és a Balatonra, amilyet

receptre kéne felírni mindenkinek - akárcsak Nyári úr vendégszeretetét és meséit.

A Borbély Borház, Vendégház kedves családi vállalkozás, ahol két generáció dolgozik együtt. A Badacsonytomajon lévő birtok sokat nőtt 1981-óta, mikor Borbély úr és felesége nászajándékba kapták a pincészet első tagját. Borbélyéknál kellemes borok, kedves kiszolgálás és kényelmes vendégház várja a vendégeket. Mivel a birtok közel esik a bicikliúthoz, érdemes úgy időzíteni, hogy délután érjünk hozzájuk, amikor már nem kell többet tekernünk, és megpihenhetünk az árnyékban egy pohár bor, és a háziasszony mennyei sós házi sütijei mellett.

Érnek a szemek a Borbély Borháznál

Utolsó állomásunk a sokak által ismert Homola Borterasz volt. A Paloznaki Jazzpiknik egyik ikonikus helye egész nyáron várja azokat, akik egy csodálatos kilátásra, jó borokra, és finom falatokra vágynak. A húszas évek hangulatát idéző enteriőr, a remek borok és a jó hangulat garantált, akkor is, ha a szőlőbe szabadult DJ muzsikájára vagyunk kíváncsiak, és akkor is ha csak kellemes nedűre, és szép kilátásra vágyunk.

Pezsgőzés a Homola Borteraszon

Itt tudhatsz meg még többet a fenti helyekről!

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR Magazinon?

A Balaton már rég nem csak a szezonban szexi!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...